5 divattal kapcsolatos kifejezés,amit mindenkinek ismernie kell | Fashionfave - Online divatmagazin

5 divattal kapcsolatos kifejezés,amit mindenkinek ismernie kell

szerző: Szabó Judit @2012-06-28
Share on Tumblr

Sokszor előfordult már veled, hogy egy divattal foglalkozó cikk olvasása során ismeretlen szavakon akadt meg a szemed? Sokszor elgondolkoztál már azon, hogy egy-egy alapvető szó mit is jelent, ha “fashion-ről ” van szó? Mi most segítünk,hiszen összeállítottunk egy mini divatszótárt, hogy a legfontosabb kifejezésekkel mindenki tisztában legyen.

fashion-words-thumb19156798

 

 

Divat:
A divat az élet külsőségeit meghatározó, koronként változó szokások összessége. Ez mutat irányt a ruházkodás és öltözködés módjának megválasztásához. A designereknek köszönhetően szinte napról napra változik. Magazinok és fashion-show-k segítenek nekünk, hogy mindig az aktuális trendet kövessük.

 

Haute couture:
Sokan kicsit el vannak tévedve ezzel a fogalommal kapcsolatban. A haute couture “magas szabászatot” jelent, azaz magas színvonalú ruhakészítést. Az exkluzív divatcikkekre irányul ez a kifejezés. Olyan termékek megjelölésére szolgál, amelyek egyedi készítésűek, drága alapanyagokból készülnek. A haute couture védett névnek számít Franciaországban, amit csak meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak. Ahhoz, hogy kampányaikban szerepelhessen a kifejezés és megkapják a couture címet meg kell felelniük a fontos kikötéseknek:

  • Privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott, egyedi darabokat kínál.
  • Párizsban saját szabászatot működtett, minimum 15 tagú stábbal.
  • Minden évadban bemutat egy minimum 35 darabból álló kollekciót a párizsi közönségnek.

Úgyhogy nem minden ruha hate couture, ami végigvonul a kifutón.

New-look:
A new-look kifejezés Christian Dior nevéhez kötődik, aki a háborús évek után száműzte a nők gardróbjából a szigorú férfias darabokat és a nőies szabásvonalak felé fordult, ezzel egy teljesen új stílust létrehozva, ami rövid időn belül meghódította a világot.

Sikk:
Azért említeném meg ezt a szót, mert párszor már hallottam nem a jelentésének megfelelően használva. Vannak, akik keverik a sznobsággal, talán azért, mert úri szokásként is értelmezik.  A sikk könnyed eleganciát jelent, ami  leginkább az öltözködés és a viselkedés kapcsán jelenik meg.

Stílus:
Nagyon sok rétű fogalom, de bármely területet vizsgáljuk egy dolog közös, még pedig az, hogy a stílus egy kifejezésmód. A stílusunkkal kifejezhetjük személyiségünket, jellemünket. Például ez határozza meg, hogy milyen ruhákat, kiegészítőket választunk. Különböző tulajdonságok, irányzatok összessége. Az évek, évezredek során jelentős stílusok alakultak ki, amelyek befolyásolják a divat alakulását.
Egy régebbi cikkünknek fő témája volt ez a szó, nagyon részletesen és jól körüljárta szerkesztőtársam, hogy mi is az a stílus. Itt elolvashatjátok.

Vintage:
Ide tartozik minden olyan ruha, ami kicsit kopottnak tűnik vagy régebbi stílusokból merít, de idesoroljuk a népi motívumokkal tarkított darabokat is.

Hasznos volt ez a kis összefoglaló?

 

 

divatkifejezések

divat kifejezések

fashion kifejezesek

_
_
_
_
divat

2014-es szoknya trend

Szeretnétek tudni, hogy melyek az idei szoknya trendek? Az alábbi cikkünkből megtudhatjátok és saját stílusotokra formálhatjátok kedvenceiteket. Igazán nőies megjelenést...

hot!
Magazin
Válassz nyári ruhát alakodnak megfelelően!

A nyári nagy melegben egy lenge ruhácska a legpraktikusabb viselet, hiszen csak felkapjuk és már mehetünk is a dolgunkra, legyen szó...

tipp!
hot!
Magazin
Látványos igénytelenség

Hibák, amiket nap mint nap elkövetünk. Nézzük, hogyan tudunk mégis változtatni rajtuk! Sokszor gondolkozunk azon, mikor olyasmit látunk, ami a szemünket bántja,...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus