A gyémántok árnyoldala | Fashionfave - Online divatmagazin

A gyémántok árnyoldala

A gyémántok árnyoldala

szerző: @2012-09-12
Share on Tumblr

Egyszerűen csak valljuk be azt, hogy az álom eljegyzési gyűrűnk természetesen gyémántból készül. Ám felmerül egy olyan etikai problémákat feszegető kérdés, hogy ugyanúgy örömmel viselnéd-e a vőlegény szerelmének tárgyiasult bizonyítékát, ha tudod azt, hogy az ékszerhez kiskorú embertársaink vére és erőszak tapad. Tom Zoellner által csak Szívtelen Kőnek aposztrofált ásvány közreműködésével rendkívül szoros kapcsolat alakulhat ki a társadalom két pólusa között, hiszen Afrika gyermekei hatalmas áldozatokat hoznak azért, hogy egy másik kontinensen élő szűkebb réteg rendkívüli vagyoni helyzetét indirekt módon is kifejezhesse. Sajnos a véres gyémántok kifejezés egyáltalán nem szimbólumként fogalmazódott meg, ezért szociálisan érzékeny körökben felmerül az a kérdés, hogy egy jóérzésű ember hordana-e olyan ékszereket, amelyekhez megannyi gyötrelem tapadhat.

Kimberley folyamat

Számos emberi jogokkal foglalkozó szervezet periodikus kutatásokat végez a jelenség visszaszorítására, amely sikerességéhez szorosan kapcsolódik a probléma széles körű ismertetése: gyémántmezőkön teljesen általános emberek kínzása, bántalmazása, kivégzése, valamint kényszermunka alkalmazása. A bányákban dolgozók bére, ha szerencsések napi egy dollárt kóstál. Afrikában számos instabil politikai rendszer működik, amelyek elsősorban a gyémántkereskedelemből tartják fenn erőszakos hatalmukat vagy támogatnak polgárháborúkat.

A megelőzés érdekében alakult meg 2003-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének közbenjárására a Kimberley folyamat, amelyben jelenleg 75 ország ratifikálja a tiszta gyémántkereskedelmet. Jelenlegi problémaként artikulálódik az, hogy Zimbabwe a szerződés ellenére, emberi életek figyelembevétele nélkül, katonai jelenlétben folytat bányászatot. Mindezek ellenére az ország cselekedetének szankcionálása nem lehetséges, mert az állam működése jelenleg az ENSZ országai által hivatalosan is elismert. Nemzetközi gyémántkereskedelemben kis százalékban, de jelen vannak olyan kövek is, amelyek eredete kétes, ezeket általában nem regisztrált kereskedők rendkívül nyomott áron értékesítik. Tehát a világpiaci ár magasan tartásához elkerülhetetlen ezen elemek mielőbbi kiszorítása az üzletből. A Kimberley folyamat egy olyan hitelesítést nyújt az értékesítésben, ahol a gyémánt útját a kitermeléstől egészen a felhasználásig végig tudják követni.

 http://gawker.com/5691968/this-is-the-most-expensive-diamond-of-all-time

Celebrityk a Hágai Bíróságon

Az eddigi legnagyobb port kavart ügyre ez év áprilisában tettek pontot, amely esetben számos híresség neve felmerült. Charles Taylor, egykori líbiai elnök bűnösnek találtatott a Hágai Bíróságon emberiség ellen elkövetett bűntettekben, valamint abban, hogy a Sierra Leone-i háborút elsősorban kényszermunkával bányászott gyémántok kereskedelméből befolyó pénzből finanszírozta. A nagy visszhangot kapott ügyben többek között Naomi Campbell-t is kihallgatták tanúként. Ugyanis Naomi 1997-ben Nelson Mandela meghívására részt vett egy olyan eseményen, ahol találkozott az egykori elnökkel, és azon az éjszakán ismeretlen eredetű köveket kapott ajándékba. Vallomásában megfogalmazta, hogy a jutalom küldőjének kiléte, valamint a gesztus üzenete a modell számára mind a mai napig ismeretlen. Állításai a kihallgatáson azonban ellent mondtak Mia Farrow, színésznő és Carol White, ügynöke kinyilatkoztatásainak. Szerintünk a modell tisztában volt azzal, hogy a csiszolatlan gyémántokat Taylortól kapta, amiért a vacsorán kellemes társaságot nyújtott számára.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/sierraleone/8310928/Charles-Taylor-received-mayonnaise-jars-of-blood-diamonds.html

A gyémánt körüli botrányokat csak mélyítette Iman Bowie és Lily Cole nyilvános tiltakozása a kegyetlenség ellen. Miután Lily tájékozódott a DeBeers etikátlan magatartásával kapcsolatban, azonnal megtagadta szereplését kampányarcként. Mivel sérelmezte, hogy az akadálytalan bányászat érdekében afrikai őslakos falvakat néptelenítettek el.

http://www.shanebarrycreative.com/index.php#mi=2&pt=1&pi=10000&s=1&p=0&a=0&at=0

Bármekkora értéket képvisel a gyémánt a világpiacon, mindezek ellenére csak néhány afrikai állam volt képes ebből jelentősen profitálni. A probléma megoldásához a társadalomnak alapjaiban kéne megváltoznia, és már molekuláris szinten érzékenynek kellene lennie a szűk környezetében zajló visszásságokra. Innentől kezdve csillanhat fel a remény arra, hogy egyre több rétegeket fog majd el a tenni akarás a világméretű gondok megoldásáért.

divat

5 csizma ami nem hiányozhat egyetlen nő szekrényéből sem

Tudd meg Te is, hogy melyek azok a csizmák, amik idén egyetlenegy nő szekrényéből sem hiányozhatnak! Most, hogy vége a...

hot!
Magazin
Hosszúból rövid – belevágjunk?

Rengeteg előtte-utána fotó a leghíresebbekkel. Döntsétek el Ti, hogy kinek melyik áll jobban! Az utóbbi időben a hírességek sorra válnak meg hosszú...

hot!
Magazin
Gumicsizmás támadás

A legtrendibb gumicsizmák a magassarkútól a színesig, Erzsébet királynőjétől egészen a mai darabokig. Gumicsizmás támadásra fel! Néhány évvel ezelőtt álmainkban sem mertük...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus

Ezeket olvastad már?
X