Kezdőlap / Magazin / Kifutó / A huszadikon Te magad légy! – 20. Sziget Fesztivál
fotó: Csudai Sándor/sziget.hu

A huszadikon Te magad légy! – 20. Sziget Fesztivál

Az idén 20. Sziget eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. … és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet…

sziget
fotó: Csudai Sándor/sziget.hu

1993-ban, míg a világ arra figyelt, hogy George Bush és Borisz Jelcin aláírja a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződést, Müller Péter Sziámi és Gerendai Károly egy – azóta elfeledett – koncertről hazafelé a buszban azon gondolkodott, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Akkor még nem sejtették, hogy éppen Európa Legjobb Nagyfesztiválját találják ki.

1994-ben – miközben tragikus körülmények között megszűnt a Nirvana és megalakult a Rammstein – a Diáksziget szervezői egy merészet álmodtak. A szervezők elhozták a legendás ‘69-es Woodstock nemzedék nagy túlélőit. A Hajógyári-szigeten zenélt: a Jefferson Starship, Eric Burdon, Frank Zappa zenekara, a Jethro Tull, a Ten Years Afther és a Blood Sweet and Tears. Az Eurowoodstock végül woodstockabbra sikerült, mint az akkor negyed évszázados amerikai Woodstock.

1995. augusztus 1-én az USA képviselőháza megszavazta a Bosznia elleni fegyverembargó feloldását, 17-én pedig beindult a harmadik Sziget. A baráti társaságból professzionális szervező csapat lett. Bevezették az eddigi könnyen hamisítható jegyek helyére a különböző színű karszalagokat, aminek hatására ugrásszerűen megnőtt a fizető vendégek száma. A Nagyszínpadon fellépett – többek mellett – a Stranglers, Jeff Healey, a Clawfinger és John Cale…

1996-ban az EBESZ képviselői a bosznia-hercegovinai választásokat felügyelték, ezért nem tudtak jelen lenni a negyedik Sziget kezdetekor. Ez a fesztivál már igazi világsztár dömpinggel készült. A Nagyszínpadon már minden napra jutott jelentős külföldi előadó. Ebben az évben a Szigeten játszott Slash, a Stone Roses, Iggy Pop, a Levellers, a Sonic Youth, a Therapy? és a Prodigy, ami nézőcsúcsot hozott.

1997-ben leszállt a Marsra a Mars Pathfinder amerikai űrszonda, a Szigetre pedig az egyre nagyobb sztárok landoltak. A kedvükért kizarándokolt 260 ezer látogató és volt 28 helyszínen 800 program. A fellépők között volt a Motörhead, a Rollings Band, a Faith No More, a Chumbawamba, a Foo Fighters, a New Model Army, a Cardigans és David Bowie és a III. kerületi polgármeter, aki be akarta záratni a Szigetet. Beindult a decibelbotrány.

1998-ban Bill Clinton beleegyezett abba, hogy 850 000 dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját, de a magyar sajtót jobban érdekelte, hogy egyre erősödött a III. kerület és a Sziget közötti hangpárbaj. Persze történtek jó dolgok is, például fellépett a Rammstein, Coolio, a Green Day, Mory Kante, Patti Smith és a retro vonalat képviselő Boney M. Ebben az évben debütált a Táncdalfesztivál sátor, aminek sikere minden várakozást felülmúlt.

1999-ben megszűnt az 50 filléres érme, viszont folytatódott a Sziget. A hét év alatt meghétszereződött a látogatók száma. 297 ezer látogató bulizott az egy hét alatt, őket 53 programhelyszínen összesen 4283 fellépő szórakoztatta.

Ezt már láttad?

6 frizura tipp 40 felett

Stílusos frizurák a "negyedik x" után!

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus