Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates
Kezdőlap / Magazin / Híresség / Designer / Egy mesevilág életre kelése

Egy mesevilág életre kelése

Pár hete az egyik barátnőm mutatott nekem egy Facebook oldalt, ahol egy lány a saját készítésű ékszereit mutatja be a nagyközönségnek, és jutányos áron bárki megszerezhet a ZombieYanos kreatív világából egy gyöngyszemet. Sorba nézve az albumokat, nem tudtam szabadulni a gép elől, a szomszédok csak annyit hallottak, hogy “jaj de szép!”, “de cuki!”, “nekem ilyen kell!!!”. Pár napra rá fel is vettem a kapcsolatot készítővel, azaz Horacsek Krisztinával, hogy megtudjam e csodás világ kialakulását.

Mesélj kicsit a kezdetekről! Miért éppen ZombieYanos?

,,Amióta az eszemet tudom, olyan iskolákban fordultam meg, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra, tehát gyakorlatilag kisiskolás korom óta foglalkozom valamilyen szinten kézművességgel. Éppen emiatt adta magát, hogy állandóan különböző technikákat, anyagokat próbáljak ki, de őszintén megvallva azt soha nem gondoltam volna, hogy ennyire az életem részévé válik. Azt pedig álmomban sem mertem volna elképzelni, hogy mások pénzt adnak valamiért, ami a kezem alól kerül ki. Ma viszont már alig tudom elképzelni, hogy valami olyan dologgal foglalkozzak, amihez nincs szükség kreativitásra és a fantázia szárnyalására.

A zombieYanos név az alkotót takarja, azaz engem. Ez egy sok-sok évvel ezelőtt rám ragadt becenév, és mivel a blogom által már eleve így voltam ismert, ezért döntöttem úgy, hogy az alkotást is ezen a néven kezdem el. A ZombieLand maga ebből ered, mert igyekszem az ékszereimmel, megjelenésemmel, és mindennel, ami hozzám kapcsolódik egy olyan kis saját világot létrehozni, ami csak az enyém, és ezen keresztül közvetítem a vásárlók és érdeklődők felé mindazt, ami én vagyok. Gyakorlatilag az énem különböző kis részleteinek kivetülése. Ez a varázslat pedig már több mint 4 éve tart.”

Nem hétköznapi a stílusod, ami az ékszereidben is megnyilvánul.

,,Sok kritika ér a külsőm miatt, hiszen állítólag egy normális felnőtt nem így néz ki… De ki mondjaHoracsek Krisztina meg, hogy milyen az a normális? Sosem próbáltam semmilyen karakterre hasonlítani, bár szeretem a meséket, és animéket is nézek, de például az animék iránti érdeklődésem jóval azután kezdődött, hogy már így néztem ki. Ez igazából nálam ízlés kérdése, mert míg mások beleerőltetik magukat egy társadalmi szerepbe, ami elvileg az életkorukból adódik, addig én nem hagyom, hogy ilyesmi korlátozzon. Szerintem a kék is csak egy szín, mint ahogy a barna, a vörös, a fekete… Hát miért ne lehetne kék hajam? Ez rosszabb szín, mint a többi? Nem hinném. A külsőm csupán arra szolgál, hogy a belső harmóniámat kiegészítse. Szerintem mindenkinek erre kéne törekednie. Az pedig már szinte magától értetődő, hogy ugyanezt látjátok viszont az ékszereimben, hiszen ez áll hozzám a legközelebb. Bár mindig eltervezem, hogy más vonalon is elkezdek mozogni, hogy nagyobb vásárlóközönséget vonzzak, de nem tudom szívvel-lélekkel elkészíteni azt, amit nem érzek magaménak.”

 

Az ékszerkészítés mellett főiskolára is jársz. Hogy tudod kezelni, hogy ékszereket is készíts és a vizsgákra is tanulj?

,,Az ékszerkészítés sajnos egyelőre másodlagos szerepet tölt be az életemben, mivel a Zsigmond Király Főiskola andragógia szakára járok. Mindig is szerettem volna diplomát, csupán azért, hogy önmagamnak megfeleljek, de pontosan tudom, hogy nem ez az én utam, és soha nem leszek felnőttoktatási szervező. Hogyan kezelem mindezt együtt? Nehezen. Sokszor, ha megfeszülök sem tudok száz százalékot nyújtani mindenben, pedig szeretnék. Állandó fáradtsággal küzdök, szinte soha nem tudom normálisan kipihenni magam, mert mindig van valami teendő… De ha muszáj, akkor félre tudom tenni az ékszereket, és képes vagyok csak a tanulásra koncentrálni. Ha már a felén túl vagyok, akkor ezt a maradék időt kibírom a diplomáig, utána pedig beindulhat talán az az élet, amire mindig is vágytam.”

Mennyi időt vesz igénybe egy ékszer elkészítése?

,,Egy-egy ékszer elkészítési ideje természetesen attól függ, hogy mennyire bonyolult ékszerről van szó, vagy mondjuk hányszor készítettem már el az adott ékszert. Bár néha még ettől sem függ, mert van, hogy ötször újra és újra összegyúrok egy rózsát, mire olyanra tudom elkészíteni, amit tökéletesnek találok. Nagyobb lélegzetű dolgokkal órákig is elpepecselek, egyszerűbbekkel pedig akár 10 perc / negyed óra alatt megvagyok. De egyébként hangulatfüggő is, van, hogy hiába érzem kötelességemnek, hogy alkossak valamit, olyankor nem megy, csak ha kedvem is van hozzá. Éppen emiatt álltam le a megrendelések teljesítésével, mert úgy éreztem, hogy ez már nem én vagyok, amikor a huszadik masnis gyűrűt és a nyolcadik rózsás fülbevalót csinálom… Ez az egész az egyediségről szól, egy sajátos világot szeretnék nyújtani, egy más szemléletet, nem pedig tömeggyártásba kezdeni… Kezdtem úgy érezni, hogy nem vagyok önmagam, ezért is dolgozom most már inkább csak saját fantáziából, és azokat bocsátom eladásra. Ritkán vállalok el megrendeléseket, azt is általában ismerősöknek, vagy törzsvásárlóknak.”


A Zombieland már majdnem 6000 rajongónak örvendhet. Milyen érzésekkel tölt el ez téged? Gondoltad volna az elején, hogy ilyen közismert leszel?

,,Több mint 5000 rajongó… Elképesztő érzés, de valahol ijesztő is. Ez nem csupán annyit jelent, hogy ennyi embernek tetszik, amit csinálok, hanem azt is jelenti, hogy ennyi embernek kell megfelelnem, ennyien várnak el tőlem egy bizonyos színvonalat folyamatosan. Ha hibázok, az futótűzként terjedhet, márpedig emberből vagyok, szoktam hibázni. Több, mint 5 ezer ember türelemre tanít, a legrosszabb napomon is a legjobb formámat kell hoznom, ha megrendelőkről, vásárlókról van szó. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szinten közismert leszek, hogy még az utcán is odajönnek néha: „Te vagy a ZombieYanos?”. Minden ilyen alkalommal úgy meglepődöm, mintha nem tudnám felmérni az internet hatalmát. De lassan talán megszokom.:)”

Gondolom rengeteg rajongói levelet kapsz. Párat ki tudnál emelni, amelyek számodra nagyon kedvesek? 

,,Szoktam kapni leveleket, bár nagyképűnek érezném magam, ha ezeket rajongói levélnek nevezném. Inkább csak úgy mondom, hogy voltak már sokan, akik leírták a véleményüket arról, amit csinálok. Miattuk már megéri alkotni!”

Ezt már láttad?

Szuper szülinapi torta kreációk

Némi inspiráció, hogy milyen legyen a következő tortád...

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus