Gombold újra! Első rész | Fashionfave - Online divatmagazin

Gombold újra! Első rész

Gombold újra! Első rész

szerző: Bojta Orsi@2012-04-02
Share on Tumblr

Mint azt már korábbi cikkünkben olvashattátok, idén két kategóriában indulhattak a pályázók.

Első körben tekintsük meg a kortárs öltözéktervezési pályázat résztvevőinek alkotásait, és engedjétek meg nekem, hogy egy-egy személyes kedvencemre felhívjam a figyelmet:

Söptei Eszter

Összeállításaiban a szürke volt a meghatározó szín. Nemezből készült díszítések horgolt mintákat idéztek a ruhákon, valamint rakott szoknyára emlékeztető módon rétegezte az anyagokat, ezzel adva érdekes formát a ruháknak.

PreNoir

Tervezőit a matyó minták inspirálták és a papírművészet nyújtotta eszközökkel és lehetőségekkel élve térbeli “ruhatesteket” varázsoltak elénk.

Erdei Gergely

munkáját a háború után divatba jövő lila és a matyó világban gyakran használt fekete ihlette, a huszas évek charleston-hangulatával ötvözve. Érdemes megfigyelni, hogyan ötvözte a modern eleganciát a magyar hagyományos mintákkal például abban a darabban, melyben az ing-szerű felsőrészt kombinálta blézer alsó résszel. Határtalan merészségéről árulkodnak a szinte átlátszó felsők, a nem sokat takaró tollszoknya, és nem utolsó sorban a ragyogó aranyflitterek.

Véssey Anna és Simon Judit

A MOME textil tanszékének mesterképzős diákjai koprodukciója eredményeképpen igen kreatív öltözékeket láthattunk, melyekben ötvöződtek a természetes földszínek a mesterséges neonos színek. Anyaghasználatukban igen ritka párosítással találkozhattunk, nevezetesen a nemez és a gépi kötés találkozásának lehettünk szemtanúi, erősítve ezzel is a hagyományos-modern kontrasztot.

Fazekas Endre

Munkásságára a jászsági paraszti viselet nyomta rá bélyegét. Rendkívüli megjelenést kölcsönzött a ruhák helyenkénti hengerrel történő megfestése, mely amolyan böllér-kinézetet kölcsönzött, felidézve disznóvágások képeit a nézőközönségben- bennem legalábbis biztosan.

MIMM – Henzsel Ilona és Nagy Mónika

Ezzel a társulással már a tavalyi pályázaton is találkozhattunk, idei kollekciójuk a tavalyi továbbgondolása. A virág-madár-szív hármast minden darabon felfedezhettük, ezeket kombinálták gyöngyökkel és szalagokkal. A modell segítségével gyönyörködhettünk olyan darabban is, melyet önálló felső öltözékként vonultattak fel.

Vinkler Zsuzsi és Horváth Kata

munkái voltak a kedvenceim. A kosárfonás technikáját használva alakítottak ki kalapként funkcionáló fejfedőket, némelyik közülük madárfészekre emlékeztetett, másikuk termeszvárra, ezzel is hangsúlyozva (nemcsak) a régi magyarság természetszeretetét. Láthattunk továbbá juhgyapjúból fonott sapkát, mely különböző korok hajviseleteit egyszerre imitálta.

Domokos Mihály

is férfiviseleteteket tervezett, őt a csángó minták inspirálták, valamint kiváló ízlésére utal a ritka anyaghasználat: selyem-burett és tradicionális len-kendervászon variációival találkozhattunk, plusz érdekesség, hogy az anyagok szitanyomással készültek.

Demeter Lilla és Szabó Zsuzsanna

Boldog kötődés elnevezésű kollekcióját a Boldog község népviseletéből merített inspirációval alkották. Szinte kizárólag kötött anyagokat használtak, és természetes, bézses színeket ötvöztek egy-egy élénkebbel. Meg kell említenünk a kissé futurisztikus, de mindenképpen modern hangulatú kiemelten hangsúlyos vállrészt, mellyel kellemes és érdekes kontrasztot alakítottak ki a hagyományos anyaghasználattal szemben.

Keszei Borbála és Hatházi Fanni

A páros a sokác népviselet elemeit ötvözte a mai kor urbanista férfiideáljával, mely határozott, kissé vad és energikus.
Fel kell hívjam a figyelmet a nadrágok alján található aprólékosan kidolgozott díszítésre.

Bálint Sára

Szerelem, szerelem címet viselő kollekciója egész egyszerűen imádnivaló! Mondhatnám szerelem első látásra: vidám, csajos, tele szívekkel és melegséget sugárzó norvég mintákkal. Az alsószoknyákkal bőven ellátott rövid kis szoknyák mellett láthattunk modernebb, letisztult formákat is, valamint a kettőt ötvöző puffos váll-kiemelést is.

Pusztai Judit, Gál Barbara és Keszei Ágnes

E tervező triádé volt az este legkülönlegesebb alkotása: a nézői tekinteteket követelő busó fejdíszek.

Bakos Boglárka

az idén első éves MOME hallgató, aki nem mellesleg a tavalyi Gombold újra! öltöztetőbaba-pályázatát nyerte, most Ékes járás című lábbelik-kollekciójával pályázott. A saruk kivétel nélkül mind gyöngyszövött szalagokból készültek, és természetesen népművészeti elemekkel is bírnak, azonban a hordhatóság jegyében a mai nők igényeihez igazított formát kaptak.

-MG-0627-2-005

Kifutó

Gótikus tündérmese a London Fashion Week-ről: Dora Abodi tavasz/nyár 2015

Újabb magyar büszkeség a London Fashion Week-en: Dora Abodi Péntek óta javában dübörög a divat világ egyik legfontosabb eseménye, a...

Kifutó
Esések a kifutón, avagy néha a modellek is megbotlanak

Elég egy rossz mozdulat és... Menj végig azon az „útvonalon” majd gyere le és öltözz át! Persze ne felejts el mosolyogni, avagy...

Modell
Esések a kifutón, avagy néha a modellek is megbotlanak

Elég egy rossz mozdulat és... Menj végig azon az „útvonalon” majd gyere le és öltözz át! Persze ne felejts el mosolyogni, avagy...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus

Ezeket olvastad már?
X