Kezdőlap / Magazin / Beauty / Hajfestés hennával

Hajfestés hennával

Mi a henna?

Henna, lawsonia inermis egy növény. Nagyobb bokor, ami a meleg, száraz éghajlatot kedveli. Nem nő Európában és Amerikában, így ezeken a földrészeken kevésbé ismert. Eredetileg Egyiptomból származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is használták. A hennát nem csak haj-, de testfestésre is használják világszerte. A Lawsonia Inermis leveleit leszüretelik, kiszárítják, majd finom porrá őrlik.

Az igazi henna nem tartalmaz egyebet, csak henna lawsonia inermist, ami erőssé, selymessé és fényessé varázsolja a hajad!

henna-powder

Henna a kereskedelemben

Figyelem! A kereskedelemben kapható hennás hajfestékek, lehetnek különböző árnyalatúak (vöröses barna, eper-szőke, fekete és még sorolhatnám). Ezek a színek azonban szintetikusan előállítottak, mesterséges festékeket, toxikus anyagokat, esetleg más növények festékanyagait tartalmazzák. Egyszóval nincs fekete -, vagy természetes színű henna, csak vörös. Gyakran félrevezetik a vásárlót azzal, hogy ráírjak a dobozra, hogy “természetes növényi henna”, mégis tele van mesterséges, toxikus anyagokkal a festék. A pépes alakban kapható változat szintén gyanús, mivel a bekevert hennapép legfeljebb 4 napig marad friss tartósítás nélkül, tehát az előre bekevert fajták valószínűleg tele vannak kémiai konzerválókkal. Fontos, hogy a pépet mindig a felhasználás napján lehetőleg magunk készítsük el.

A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás- vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat.

A henna színe, árnyalatai

A henna árnyalata attól is függ, hogy milyen állapotú a hajad, és mennyi pigmentet tartalmaz. Természetes hajszínen mutat a legjobban. Vöröses árnyalatot és gyönyörű fényt ad a hajnak, amit kémiai hajfestékkel nem lehet elérni. Világos hajon intenzívebb, mint a sötéten. Az ősz hajszalakat is befogja, de ott is intenzívebb vörös színt kapunk.

Ha több hennát teszel a hajadra, és hosszabb ideig rajta hagyod, annál intenzívebb vöröset érsz el.

Mielőtt neki állnál

Fontos! Mivel a henna nem kívánt reakcióba léphet a szintetikus anyagokkal, ezért a hennára való áttérés előtt minimum 3 hónapig „pihentetni” kell a hajat, hogy a kemikáliák kiürülhessenek. Ha hennával festjük a hajunkat, nem ajánlatos a szintetikus kozmetikumok használata. Helyettük ajánlom figyelmetekbe a Kaviczky, Hauschka vagy a Farfalla termékeket.

Mennyi henna kell a hajadra?

100g henna rövid hajra vagy állig érő hajra

150g-200g vállig erő hajra

200-250g hosszú hajra

Mivel keverjük a hennát?

Legjobb, ha citromlevet adsz hozzá, annyit, hogy sűrű tejfölszerű állagot kapj. Ha érzékeny a fejbőröd a citromra, nyugodtan használhatsz narancs – vagy grapefruit levet is. Esetleg kevesebb citromlével és forró vízzel hígíthatod. Az ecet és a bor is működik helyette – de mivel nagyon büdös, ezért nem ajánlanám. Savasabb növényi teák citromlével is megteszik.

dsc01685

Hogyan vidd fel a henna-masszát a hajadra?

Ha megvan a keveréked, tegyél rá folpackot, aztán hagyd szobahőmérsékleten állni egy éjszakát.

Ha sietsz tedd a keveréket egy kicsit meleg helyre ( max. 35 Celsius ). Két óra múlva már használhatod is.

Ezt már láttad?

Kipróbáltuk! – Dr. Steinberger 5 napos méregtelenítőkúra

Miért is fontos a méregtelenítés?

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus