Hajfestés hennával | Fashionfave - Online divatmagazin

Hajfestés hennával

szerző: Peka Szilvia @2012-08-31
Share on Tumblr

Mi a henna?

Henna, lawsonia inermis egy növény. Nagyobb bokor, ami a meleg, száraz éghajlatot kedveli. Nem nő Európában és Amerikában, így ezeken a földrészeken kevésbé ismert. Eredetileg Egyiptomból származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is használták. A hennát nem csak haj-, de testfestésre is használják világszerte. A Lawsonia Inermis leveleit leszüretelik, kiszárítják, majd finom porrá őrlik.

Az igazi henna nem tartalmaz egyebet, csak henna lawsonia inermist, ami erőssé, selymessé és fényessé varázsolja a hajad!

henna-powder

Henna a kereskedelemben

Figyelem! A kereskedelemben kapható hennás hajfestékek, lehetnek különböző árnyalatúak (vöröses barna, eper-szőke, fekete és még sorolhatnám). Ezek a színek azonban szintetikusan előállítottak, mesterséges festékeket, toxikus anyagokat, esetleg más növények festékanyagait tartalmazzák. Egyszóval nincs fekete -, vagy természetes színű henna, csak vörös. Gyakran félrevezetik a vásárlót azzal, hogy ráírjak a dobozra, hogy “természetes növényi henna”, mégis tele van mesterséges, toxikus anyagokkal a festék. A pépes alakban kapható változat szintén gyanús, mivel a bekevert hennapép legfeljebb 4 napig marad friss tartósítás nélkül, tehát az előre bekevert fajták valószínűleg tele vannak kémiai konzerválókkal. Fontos, hogy a pépet mindig a felhasználás napján lehetőleg magunk készítsük el.

A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás- vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat.

A henna színe, árnyalatai

A henna árnyalata attól is függ, hogy milyen állapotú a hajad, és mennyi pigmentet tartalmaz. Természetes hajszínen mutat a legjobban. Vöröses árnyalatot és gyönyörű fényt ad a hajnak, amit kémiai hajfestékkel nem lehet elérni. Világos hajon intenzívebb, mint a sötéten. Az ősz hajszalakat is befogja, de ott is intenzívebb vörös színt kapunk.

Ha több hennát teszel a hajadra, és hosszabb ideig rajta hagyod, annál intenzívebb vöröset érsz el.

Mielőtt neki állnál

Fontos! Mivel a henna nem kívánt reakcióba léphet a szintetikus anyagokkal, ezért a hennára való áttérés előtt minimum 3 hónapig „pihentetni” kell a hajat, hogy a kemikáliák kiürülhessenek. Ha hennával festjük a hajunkat, nem ajánlatos a szintetikus kozmetikumok használata. Helyettük ajánlom figyelmetekbe a Kaviczky, Hauschka vagy a Farfalla termékeket.

Mennyi henna kell a hajadra?

100g henna rövid hajra vagy állig érő hajra

150g-200g vállig erő hajra

200-250g hosszú hajra

Mivel keverjük a hennát?

Legjobb, ha citromlevet adsz hozzá, annyit, hogy sűrű tejfölszerű állagot kapj. Ha érzékeny a fejbőröd a citromra, nyugodtan használhatsz narancs – vagy grapefruit levet is. Esetleg kevesebb citromlével és forró vízzel hígíthatod. Az ecet és a bor is működik helyette – de mivel nagyon büdös, ezért nem ajánlanám. Savasabb növényi teák citromlével is megteszik.

dsc01685

Hogyan vidd fel a henna-masszát a hajadra?

Ha megvan a keveréked, tegyél rá folpackot, aztán hagyd szobahőmérsékleten állni egy éjszakát.

Ha sietsz tedd a keveréket egy kicsit meleg helyre ( max. 35 Celsius ). Két óra múlva már használhatod is.

henna hajfestésszöke hennahajfestés hennávalhennával való hajfestéshajfestés hennával vörösrehenna hajfestékhenna hajszin arnyalatokvörös haj hennával
Frizura

Trendi, trendibb, szőke!

Egy cikk arról, milyen szőkének lenni, hogyan védd meg hajadat és milyen árnyalatait válaszd! A szőke sose megy ki...

Frizura
Hajvágás? Traumák, amiken mindenki átesik

Túlestél egy hajvágáson? Akkor most biztosan te is így érzel... Sokszor írtunk már nektek arról, hogy miért vagy miért ne vágjatok bele...

Híresség
Fesztivál look

Valójában már nem kell sokat aludnunk, hogy belépjünk a várva várt nyár forró hónapjaiba! Saját tapasztalatból kiindulva, merem állítani, hogy már...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus