Hollywood aranykora és a 30-as évek | Fashionfave - Online divatmagazin

Hollywood aranykora és a 30-as évek

szerző: Kovácsovics Nikolett @2012-09-29
Share on Tumblr

1930-as évek utcai divatja

Előző cikkünkben ott hagytuk abba, hogy a 20-as évek beköszöntével a nők elkezdtek fiúsan öltözködni és az lett a divat, ha valaki eltakarta nőies idomait. A divattervezők azonban nem virágoztatták sokáig ezt a trendet, sőt igyekeztek újra divatba hozni az igazán nőies darabokat. Elképzeléseiket azonban nehezítette az egész világot sújtó 1929-es gazdasági világválság. A történtek után még a gazdagabb vásárlói körnek is kétszer át kellett gondolnia, hogy érdemes-e magas szabászati kreációkba fektetni vagyonukat. Természetesen a tervezőknek is vissza kellett fogni magukat, és akármennyire is ragaszkodtak volna a luxushoz, itt volt az idő olcsóbb anyagokkal és egyszerűbb szabásvonalakkal dolgozni. De, ahogy a cikk címe is mutatja, valakiknek mégis csak elérhető volt a pompa, még a nehéz időkben is.

http://it.wikipedia.org/wiki/File:1930s_women_in_dresses.jpg http://www.flickriver.com/photos/statelibraryofnsw/3637691470/

1939-ben kitört a második világháború, amely ismét arra kényszeríttette a nőket, hogy a kényelmesebb ruhadarabokat válasszák. A tervezők észrevették a férfi viseletek praktikus oldalát, így egyre több ruhadarabjuk átirata került be a női öltözékek körébe. Az egyszerű ruhákat mindenki ízlése szerint igyekezett feldobni egy kalappal, egy brossal vagy feltűnő gombokra cserélték az eredetit. A flapper lányok által csípőig levitt derékvonal visszakerült eredeti helyére, és mindenki azon igyekezett, hogy minél inkább elérjék az áhított homokóra alakot. Ebben az időszakban a nők bizonyságot tettek kreativitásukról is. Azokat a drága ruhákat, amiket nem tudtak volna megvásárolni, igyekeztek a legjobb tudásuk szerint saját maguk elkészíteni.

A háború megkövetelte, hogy az ipar fejlődésnek induljon, ennek köszönhetően kifejlesztettek olyan gépeket, amelyek hasznosak lettek a ruhaiparban is. A műszál, a cipzár vagy a nejlon elsősorban a katonai ruhákon jelent meg, később azonban előkelő helyet foglalnak el a divat fejlődésében is. A nejlonharisnya igazi kuriózumnak számított a nők körében és rövid időn belül ki is szorította az addig viselt gyapjúharisnyát.

http://veroncarboblog.blogspot.hu/2011/07/fashion-of-1930s.html

Hollywood-i glamour

Abban, hogy ez a kifejezés létrejött, nagy szerepe volt a kor divattervezőinek. Közülük is kiemelkedik két máig híres tervezőnő, az egyik Elsa Schiaparelli, a másik pedig Coco Chanel.

Schiaparelli neve nem olyan köztudott, mint kortársáé, mivel már a II. Világháború kitörésekor be kellett zárnia szalonját. Ruháinak megtervezésénél az őt körülvevő művésztársaságot vette inspirációul.

Coco Chanelről már valószínűleg többen hallottak, nem csoda, hisz az általa alapított divatház a mai napig virágkorát éli. 1910-ben kalapok készítésével kezdte a szakmát, és csak később tért át a ruhatervezésre. Az ő nevéhez köthető a kis fekete ruha (little black dress) vagy éppen a kosztüm, amely máig a dolgozó nők ruhatárának alapja. 1971-ig, azaz halála napjáig dolgozott, sosem ment férjhez és gyermeke sem született.

A legtöbben az imént említett két hölgy nevével csak a szalonok kirakatában találkoztak vagy a filmvásznon tekinthették meg kreálmányaikat. A kor leghíresebb színésznői, mint például Elizabeth Taylor, Joan Crawford, Marlene Dietrich, vagy éppen Katherine Hepburn minden filmjükben tökéletesen voltak felöltöztetve.

http://www.classicmoviefavorites.com/shearer/shearer377.jpg http://www.amoeba.com/blog/2009/03/eric-s-blog/from-the-women-s-picture-to-the-chick-flick.html

A ruhák sosem mutattak túl sokat, de testet követő sziluettjüknek köszönhetően tökéletesen láttatták az alakot. Egyszerű szabásuk és minimális díszítettségük mellet a karoknál trapézosan, a ruha aljánál pedig uszályban végződött. Minden nő rajongott az általuk elérhetetlen darabokért. Ahogy tudták másolták kedvenc színésznőjük minden szokását. A fent említett két hölgyön kívül nagy hatással volt még a dívák kinézetének kialakításában Travis Banton, Gilbert Adrian, és Lucien Lelong is.

30-as evek sminkje

30-as évek divat

1930 évek divatja

30as evek

30-as évek férfi divatja

30-as 40-es evek divatja

20as 30as évek színészek

20-as évek amerika divat

20-as 30-as évek frizurái

20-as 30-as évek amerikai férfi viselete

1930s évek női divatja

1930-as evek női ruházat

1930-as évek női divatja

1930-as évek divatja amerikában

1930 womens fashion

travis banton

_
_
_
_
Magazin

Alexander Wang a csúcson

Alexander Wang: egy ember, egy márka, egy életstílus. Alexander Wang fiatal kora ellenére már 10 éve sikert sikerre halmoz. Saját...

Designer
Egy mesevilág életre kelése

Pár hete az egyik barátnőm mutatott nekem egy Facebook oldalt, ahol egy lány a saját készítésű ékszereit mutatja be a nagyközönségnek,...

Designer
2013 legértékesebb luxusmárkái

Különlegesebb, jobb vagy csak szimplán felesleges? Cikkünkben körüljártuk a luxus fogalmát, illetve megmutatjuk nektek, hogy mely divatházak zárták a 2013-as évet...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus