Kezdőlap / Magazin / Divat / Mai divat a folklór varázsában

Mai divat a folklór varázsában

A divatra fokozottan jellemző, hogy a múlt vissza-vissza kacsint a jövő alkotásában. Most azokat a legjelentősebb ruhadarabokat mutatjuk be, amelyek az urbánus rétegek köreiben egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendenek.

Cowboyok

A tehenészfiúk elsősorban egy szubkultúra részeinek tekinthetőek, ám jellegzetes öltözködésük beépült a divatvilágba is. Természetesen ezt nem a Stetson-kalapra vagy a Colt pisztolyra értettük. Jelenleg rendkívül népszerűek a hasonló stílusban készült kiegészítők, nem beszélve a flannel ingről vagy farmerről.

http://www.lopezjennylopez.com/2012/01/falling-in-love-with-cowboy.html

Espadrilles

Ezen a nyáron fedezte fel a divat magának az elsősorban Katalóniában és Franciaországban viselt, kizárólag természetes anyagokból készült lábbelit, az Espadrilles-t. Külön érdekesség, hogy már a XIV. század óta gyártják manufaktúrákban. Viszonylag olcsón be is szerezhető, így nem okoz gondot az aznapi viselet tökéletes összeállítása sem. Kényelmességének köszönhetően kiválóan alkalmas egy hosszú sétára is. A divattervezők gyorsan potenciált láttak benne praktikussága és egyedülállósága miatt, így már kapható Tory Burch, Fred Perry és Hermès boltokban is.

http://swipelife.com/2009/01/16/hermes-mens-espadrilles/

Ethnic Style

A divatházak antropológiai inspirálódása ciklusonként jelentkezik. Az öltözködés történetében először Yves Saint Laurent dolgozta fel forradalmian az afrikai motívumokat, 1967-ben. A sikeren felbuzdulva számos más prominens márka követte őt a későbbiekben. Így került sor többek között hasonló témájú kollekciókra a Dolce&Gabbana tervezőpárostól és Jean Paul Gaultiertől is.

Legutoljára az olasz Gucci divatház merített ihletett a kontinens etnológiai kincseiből 2011 tavasz/nyári kollekciójának összeállítása során. Alapvetően a colorblock elemekből felépülő koncepcióját a képen is látható ruhával tette még változatosabbá. Ezzel párhuzamosan Afrika imádata ugyanúgy jelentkezett a zene területén is, többek között Louie Vega, Grammy-díjas zenész és felesége, Anane közbenjárására.

http://beautyisdiverse.com/2011/01/gucci-this-fendi-that/

From Russia with love

Népi ruhák tekintetében talán az egyik legnagyobb hatást az orosz kultúrkör jelentette a divat életében. Megfigyelhetjük, hogy a tervezők milyen odaadással dolgozzák fel a cári vagy szovjet időszakot az öltözködés terén. A formabontó Yves Saint Laurent megelőzve mindenkit 1967-ben piacra dobta Russian Collection terveit. Elemzők szerint Kenzo 2009-es hatalmas sikerét elsősorban annak köszönhette, hogy a nemzet korszakait egy kollekcióban volt képes sikeresen ötvözni. Dolce& Gabbana tervezőpáros, a szexi nőideál egyik megteremtője, egy koncepció erejéig hanyagolva ezelőtti üzletpolitikáját, orosz parasztasszonyokká varázsolta modelljeit divatbemutatója keretein belül.

image_4280

kenzo_fall_winter_2009_campaign_06

Kalocsai motívumok

Egyre nagyobb rétegek élnek kalocsai lázban és díszítik ruháikat a méltán híres mintával. Kevesebb néha több elvén teljesen egyedivé varázsolhatja egyik kedvenc tornacipőnk vagy vászonblúzunk. Viszont a motívum túlzott felhasználása, akár giccsbe is fulladhat. Kulturális örökségünk részeként meggondolandó, hogy milyen mértékben és keretek között alkalmazzuk.

A hungarikum hatalmas népszerűségnek örvend a világsztárok körében is. Példának okáért említem meg Nicole Kidmant, Suri Cruise-t vagy nem utolsó sorban Emma Watsont, azokat, akik szívesen viselték a magyar hímzést szabadidejükben. Az ország, pedig külön büszkeségeként könyvelheti el, hogy Jenson Button és Louis Hamilton kalocsai mintával fűszerezett overállban versenyzett a világ egyik legnépszerűbb motorsportjában, a Forma 1-ben. Végezetül Alice McCall ausztrál divattervező 2012-ben az ausztrál Mercedes Benz Fashion Week-en bemutatott kollekciójának alapgondolata szintén a kalocsai köré fonódott. A végeredményt hatalmas siker övezte, mely alapján egy kellően romantikus és múltba révedő, de mindezek ellenére innovatív munkát vitt véghez.

http://pinterest.com/pin/96334879499701794/

Ezt már láttad?

6 frizura tipp 40 felett

Stílusos frizurák a "negyedik x" után!

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus