MUGLER, a provokatív, az extrém és a sokkoló | Fashionfave - Online divatmagazin

MUGLER, a provokatív, az extrém és a sokkoló

szerző: @2012-02-26
Share on Tumblr

Sok minden történt 2010-ben az egykori Thierry Mugler márkával. Ami talán a legfontosabb az az, hogy 63 évesen az alapító lemondott és átadta a vezetői posztját Nicola Formichetti-nek, az egykori stylistnak. Formichetti, kreatív emberhez méltan rögtön lerövidítette a márka nevét MUGLER-re, elhagyva a Thierry-t, s így rögtön beindult Formichetti és a MUGLER közös sikere.

Formichetti nem csak egy stylist. Formichetti, az olasz és japán felmenőkkel is rendelkező polihisztor, a Vogue Hommes Japan divatfelelőse, napjaink pop nagyasszonyának, Lady Gaga-nak a ruhafelelőse és mindemellett a MUGLER kreatív vezetője. A 2010-es British Fashion Awards-on az Isabela Blow divatstylist díjjal jutalmazták, a MUGLER előtt pedig olyan divatházakkal dolgozott együtt, mint a Prada, a Missioni vagy a D&G. Ebből már sejthető, hogy nem mindennapi művészről beszélünk, Formichetti maga az extremitás, aki nem fél a legkülönösebb anyagoktól, színektől és formáktól sem.

2011 – BORN THIS WAY baby

Talán az első nagyobb megjelenés is Lady Gagához fűződik, hisz a lédy ‘Born this way’ című videoklipjében láthattuk először Formichetti formavilágát. Szerintem mindenki emlékszik a csontváz sminkre, a ‘Metropolis’ vállmegoldású zakókra, a PVC hatású nadrágokra. Ez mind-mind az új koncepció részei voltak, amit azóta már a kifutón is láthattunk. Már ekkor sejteni lehetett, hogy Formichetti a csúcsra viszi a MUGLER-t.

í

MUGLER Menswear és Zombie Boy

2011. január 19-én debütált az első MUGLER férfikollekció, Párizsban, online közvetítéssel. Formichetti Romain Kremer közreműködésével álmodta meg a kollekciót, amit Rick Genest, ismertebb nevén Zombie Boy inspirált. A modell egész testét tetoválások borítják, szó szerint tetőtől talpig. Arcát csontváznak tetoválták. Sőt, a bemutató előtt Genest már feltűnt Lady Gaga említett klipjében is.

MUGLER Womenswear és Lady Gaga

A MUGLER női vonalát Sébastien Peigné erősíti. A márciusi debütáló bemutatón a modellek vállát speciális maszkolási technikával csúcsosra alakították, pontosabban a már jól ismert Lady Gagás csontkinövésekre gondolok. A bemutatót nagy várakozás előzte meg, hisz tudni lehetett, hogy Lady Gaga debütál a kifutón, és itt csendülnek fel majd legújabb számai is. Ami a kollekciót illeti, kifejezetten figyelemreméltóak voltak a különleges kivágások és az áttetsző anyagokkal való kísérletezés játékossága. A bemutatót rendhagyóan online közvetítették, sokak örömére, és bevallom, akkor este én is a képernyőre ragadtam…

2012

Formichetti szerint a 2012-es modellek az érzésekről, emlékekről szólnak, valami olyanról, ami nem teljes, homályba vésznek a részletei, mert túl absztrakt. Elsőként a Brothers of Arcadia rövidfilm jelent meg, ami a MUGLER 2012-es nyári férfi kollekcióját hivatott népszerűsíteni, a már jól megszokott extremitással. Ugyanis a kampányvideó olyannyira durvára sikerült, hogy a vágatlan verzió csak egy pornómegosztó portálon érhető el. A kisfilmben persze semmi előremutató divatot nem látni. Bár szerintem napjainkban nem csak a divatról kell szólnia egy kampánynak, hisz ezernyi helyről szerezhetünk tudomást az aktuális divatról. És talán épp ezért kedvelem ezt a kampányt annyira, mert újat hozott a ‘szürke’  kampányok életébe. Majd később megszületett a Inez Lamsweerde és Vinoodh Matadin rendezésében a 2012-es tavasz-nyári női kollekció kampányvideója, természetesen Lady Gaga-val a főszerepben. A videó pedig őrült, ahogy a MUGLER új időszámítása alatt minden.  És a kollekcióban már benne voltak az említett érzések is, ennek ellenére ez a kollekció sem az utcára készült, de magába foglalta azt a kreativitást, amit Formichetti-től elvár az ember.

2013

Bár még csak 2012 februárjában járunk, de pár hete már kaptunk ízelítőt a MUGLER 2013-as terveiről is. A párizsi divathéten debütáló férfi kollekcióból már kiderült, hogy Formichetti még most sem hajlandó leszállni a földre, sokunk örömére. Remélem a pár nap múlva, szintén Párizsban, debütáló női kollekció is ezt az érzést fogja erősíteni bennem. Az utóbbi időben a MUGLER az egyik nagy kedvencem, bár ez köszönhető a márka extrémitásának is, hisz napjaink egyik legprovokatívabb márkájáról beszélhetünk.Vajon mi jöhet még ezek után? Kíváncsian várom a provokatív stylist, szerkesztő, kreatív vezető következő őrült ötleteit.

Kifutó

Az elmúlt évek 5 legrosszabbul megítélt kollekciója

A legnagyobb designerek kreációi sem mindig aratnak osztatlan sikert. Cikkünkben most az elmúlt néhány év legrosszabbul megítélt kollekcióit mutatjuk be!...

divat
Hétköznapian nem hétköznapi modellek a kifutón

Láss másképp! Attól, hogy valaki egy kicsit más, még nem jelenti azt, hogy mindezek nem érdeklik őket, vagy hogy nem is...

Külföldi bemutatók
Hétköznapian nem hétköznapi modellek a kifutón

Láss másképp! Attól, hogy valaki egy kicsit más, még nem jelenti azt, hogy mindezek nem érdeklik őket, vagy hogy nem is...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus