Ott jártunk: A bécsi Summer of Fashion nyitóeseményei | Fashionfave - Online divatmagazin

Ott jártunk: A bécsi Summer of Fashion nyitóeseményei

szerző: Mészáros Enikő @2012-06-22
Share on Tumblr

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, 2012 nyarán az osztrák fővárosban minden a divatról szól. Az „MQ Summer of Fashion” elnevezésű programsorozat a Herbstraße Divatiskola bemutatójával, valamint a Modern Művészeti Múzeum (Mumok) és a Quartier21 kiállításainak megnyitójával vette kezdetét június 14-én, és szeptember közepéig divatbemutatókkal, vásárokkal várja majd a látogatókat.

Így utólag is azt mondhatom, tökéletes nyárindító program volt ez a két nap, melynek során alkalmam nyílt kicsit elmélkedni arról a közhelyről, hogy az ördög igenis a részletekben rejlik. Például az olyan részletekben, hogy az érdeklődők ötszáz forintért vehetnek-e egy két decis kólát a büfében, hogy aztán a tömeggel bepréselődve egy nem túl jól szellőző teremben megpróbálják valahogy túlélni a három órás show-t, vagy pedig egy nagy, nyitott téren, ingyen osztogatott italokkal felfrissülve kényelmesen nézzék végig a színvonalas bemutatót. Az első Budapesten esett meg velem néhány hete, a második pedig Bécsben, az előző hétvégén.

Persze távol álljon tőlem ebből olyan következtetéseket levonni, hogy itthonIMG_5510 nincsenek igazán színvonalas, jó hangulatú rendezvények, vagy hogy „ott bezzeg még a fű is zöldebb.” Egyszerűen csak a két legutóbbi, fashion show-kal kapcsolatos személyes élményem ilyen éles ellentétben áll egymással. Bár, hogy őszinte legyek, például a Mixben pár hete megrendezett Sugarbird bemutató is komoly okot adna rá, hogy azt gondoljam, olyan, hogy „színvonalas magyar divatesemény” nem létezik. Mert itt minden a kivagyiságról, a VIPségről, a valós tartalom nélküli jelzőkről szól, miközben mellesleg aggatunk pár “ruhát” a modellekre is a látszat kedvéért.

De mellette tudom, hogy nem így van. Hogy vannak olyan események, tervezők, bemutatók, megmozdulások, amelyek ötletességük, eredetiségük, színvonalasságuk okán több figyelmet érdemelnének. De még így is léteznek és ennek örülnünk kell és azon igyekeznünk, hogy még több, nagyobb figyelmet kapjanak. Ebből a szempontból különösen tanulságosnak tartom a június 15-i bécsi bemutatót, mert néhány apróságot bizony érdemes lenne ellesni.

Elsőként talán azt, hogy azáltal, hogy egy nap mint nap használt közösségi térbe helyezzük az eseményt, sokkal több embert megmozgatunk, sokkal kötetlenebbé tesszük, mintha eldugjuk egy művelődési házban, rendezvényteremben, szórakozóhelyen. Szó szerint az utcára vitték a divatot, kihasználva egy olyan tér adottságait, ahol a bécsiek egyébként is szeretnek összejönni, üldögélni, beszélgetni, pihenni. A Museum Quartier főudvara tökéletes helyszínnek bizonyult, mert kényelmesen körbe lehetett állni a kifutót, illetve bőségesen volt hely – kicsit távolabb ugyan –  azok számára is, akik le szerettek volna ülni.

A másik dicséret az alkalmi kifutót illeti: ágas-bogas, labirintusszerű építmény, amelyet így sokkal többen körbe tudtak állni, és mivel a modellek többféle útvonalon járták be, mindenhonnan jól lehetett látni a bemutatott ruhákat.

A hangulat kötetlen, laza nézelődős-iszogatós volt, sokan baráti társasággal érkeztek és láthatóan innen indultak a péntek esti buliba.

A végzős tanulók vizsgadarabjairól elmondható, hogy kreatív, de többségében utcán is gond nélkül hordható darabok. Szinte mindegyik felvillantott valami egyedi, ötletes megoldást. Színekben leginkább a fehér, a bézs és a pasztell dominált, bár némi fekete és neon is megjelent.

_
_
_
_
Magazin

Válassz nyári ruhát alakodnak megfelelően!

A nyári nagy melegben egy lenge ruhácska a legpraktikusabb viselet, hiszen csak felkapjuk és már mehetünk is a dolgunkra,...

hot!
divat
Trendek, amelyek remélhetőleg nem térnek vissza

Tiszavirág életű őrületek vagy erősebbek, mint gondolnánk? Minden szezonnak megvannak a maga sajátos stílus jegyei, így természetesen egy évnek is megvannak...

tipp!
hot!
A főszerkesztő ajánlata
Látványos igénytelenség

Hibák, amiket nap mint nap elkövetünk. Nézzük, hogyan tudunk mégis változtatni rajtuk! Sokszor gondolkozunk azon, mikor olyasmit látunk, ami a szemünket bántja,...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus