Régi idők fotója - Jonathan Leder | Fashionfave - Online divatmagazin

Régi idők fotója – Jonathan Leder

Régi idők fotója – Jonathan Leder

szerző: Mészáros Judit@2011-12-02
Share on Tumblr

Jonathan Leder korunk egyik legegyedibb látásmóddal rendelkező fotósa. Különleges képei nem tipikus divatfotók, hiszen a ruhák mellett nagyobb szerepet kapnak a hangulatok, történetek, melyeket munkái elmesélnek. A képek egyediségét az adja, hogy a manapság megszokott digitális helyett a hagyományos fényképezést részesíti előnyben, ezzel kialakítva egyéni, retro fotóit.

Jonathan Leder

Jonathan Leder

Elmondása alapján, legfőbb ihletforrása a II. világháború utáni, de a modern számítógépes korszak előtti, 20. századi Amerika, különösen a hippikorszak. Szerinte ugyanis abban az időben sokkal szabadabban és boldogabban éltek az emberek, ő is ezt az életérzést igyekszik megeleveníteni a képein. A new yorki illetőségű fotós, Manhattan-ben, a Metropolitan Museum mellett nevelkedett, amely – mint régebben nyilatkozta -  szintén jelentősen meghatározta a művészetét.

Jonathan Leder

Ledernek a divatfotóról is igen egyéni véleménye van. Visszataszítónak találja azokat a képeket, melyek mögött nincs egy “háttértörténet”, csak unalmas stúdiófotók, melyeknek egyetlen célja a bemutatott ruhák értékesítése. Ugyan képei nem tökéletesek, mégis sokkal több érzést kiváltanak az emberből, mint a hagyományos divatfotók. A képeit körüllengő erotika is arra szolgál, hogy minél inkább provokálja a szemlélőt.

Jonathan Leder

A fények, helyek, a fotókon szereplő lányok mind-mind azt láttatják, hogy a tökéletesség hiánya, az apró hibák mennyivel szebbek, élőbbek, mint a rideg stúdiófotók. Úgy véli, hogy a természetesen szép nők sokkal több embernek tetszenek, ő pedig örül, hogy megoszthatja a világgal ezeket a szépségeket. A képeiről – az erotika mellett – árad a természetesség, (amely szintén a hippik életfelfogására utal) éppen ezért a fotós többször is éles kritikát fogalmazott meg a csontsovány modellekkel szemben.

Jonathan Leder

A sokoldalú művész a divatfotózás mellett klipeket forgat (az IS TROPICAL “Lies” című számára készített videót) és modell feleségével együtt ő az alapítója a Jacques magazinnak is. Az újság Amerika egyik elsőszámú luxus erotikus magazinja, melyet sokan egyfajta vintage Playboy-nak tartanak régies képeivel és különleges modelljeivel.

Jacques MagazineHa tetszenek a cikk képei, nézzétek meg a fotós többi munkáját is: www.jonathanleder.com Nektek melyik a kedvencetek?

cipő

Gumicsizmás támadás

A legtrendibb gumicsizmák a magassarkútól a színesig, Erzsébet királynőjétől egészen a mai darabokig. Gumicsizmás támadásra fel! Néhány évvel ezelőtt álmainkban...

hot!
Magazin
Őszi trendek

Őszi trendek - az idei alapdarabok! Itt van az ősz, itt van újra… Lassan már az októbert tapossuk, így itt az ideje,...

hot!
divat
5 csizma ami nem hiányozhat egyetlen nő szekrényéből sem

Tudd meg Te is, hogy melyek azok a csizmák, amik idén egyetlenegy nő szekrényéből sem hiányozhatnak! Most, hogy vége a nyárnak és...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus

Ezeket olvastad már?
X