Szépségideálok 3 | Fashionfave - Online divatmagazin

Szépségideálok 3

szerző: Szolláth Ágota@2012-07-13
Share on Tumblr

A divat és a korszellem befolyása minden időben különböző ígéretekkel kecsegtet. Az individuális érvényesülés formáit ígéri, két szélsőséges nézettel találhatja magát szemben a kor lánya. Előző két cikkemben a különböző korok szépségideáljait vettem górcső alá, az ókori Egyiptomtól egészen az 1920-as évekig. Most azonban vegyük szemügyre, hogy is alakult a nő, illetve szépségideál az 1930-as évektől kezdve.

Az 1920-as évek meghatározó nőideálja vékony és fiús volt. Teret hódított a rövid haj, a sportöltözetek, a make-upok használata pedig szinte kötelező volt. A 30-as évek ezzel szemben a nagy drámai dívák és végzet asszonyai ideje volt, Greta Garbo és Marlene Dietrich fénykora. A kor nője bátran nadrágba bújt és cigarettára gyújtott, példát állítva ezzel a kétértelmű nőiességnek.

Marlene Dietrich

Ez a kétértelmű nőiesség a második világháború kitörésével megszűnt. Az új követelmény az volt, hogy egy nő legyen nő, méghozzá olyan, aki a férfiak vágyálmait kielégíti. Így a hatalmas vörös ajkak és a gömbölyded, homokóra alak lett a kor új nőideálja. A bombázórepülőkön és a filmvásznon olyan csillagok tűntek fel, mint Veronica Lake vagy Lana Turner. A háború után viszont a kedves, csupa szív háziasszony szerep lett a mérvadó, amelyet a Grace Kelly és Doris Day típusú nők reprezentálnak a legjobban. A tökéletes mindig tiszta háziasszony, aki minduntalan készen létben áll a konyhában fakanállal a kezében.

Doris Day

Marilyn Monroe-nak köszönhetően megjelent az új nőtípus, aki szexi volt, önálló és cseppet sem édes. Ennek az új nőideálnak a kialakulásában fontos szerepe volt a háborúnak, hiszen amíg a férfiak a hazájukat szolgálták, addig a nők kényszerültek munkára helyettük, azért, hogy eltarthassák a családot. Amikor viszont véget ért a háború és a férfiak hazatértek, a nőknek újból vissza kellett térniük a háztartásba, ezáltal ismét előtérbe került a gyengéd, gondoskodó szerepkör.

Marilyn Monroe

Az 50-es 60-as éveket Brigitte Bardot és Audrey Hepburn uralták, még akkor is, ha teljesen más stílust képviseltek. Audrey inkább bájos volt, mint csábító. Ő tört utat a 60-as évek Twiggyjének majd a 70-es évek Jane Birkinjének. A 80-as évek újra a férfiasabb kinézetű hölgyeknek kedveztek, mint például Grace Jones, aki az eddigiektől teljesen eltérő nőideált testesített meg. Fekete hajával és megmagyarázhatatlan büszkeségével hívta fel magára a figyelmet, ami szöges ellentétben állt a 70-es évekre jellemző természetességgel.

Grace Jones

A 90-es évek ideálja viszont még ettől is meghökkentőbb volt. Courtney Love züllesztő „heroincsaj-arculata” tátongó űrt hagyott maga után a századfordulóra. Később ezt a stílust az Olsen ikrek, Lindsey Lohan, Nicole Richie és Paris Hilton követték, akik buliról bulira jártak, hol részegen, hol pedig bedrogozva kapta őket lencsevégre a kamera. Kötelező stíluselemeik a monumentális napszemüveg, a drága táskák illetve a kicsit butuska viselkedés.

paris and nicole

Smink

16 smink tipp amit minden nőnek tudnia kell

Apró trükkök a tökéletes sminkért. Neked is eszedbe jut mikor szembejön veled az utcán a tökéletes smink, hogy úristen,...

hot!
Magazin
Az 5 legjobb hajápoló olaj

A tökéletes frizura a hajápolásnál kezdődik. A manapság használt kémiai úton előállított hajápolási termékek végtelen sora roskadozik az üzletek polcain, ám mostanában...

hot!
Beauty
Élénk vs. nude ajkak

Élénk vagy nude árnyalatú rúzs? Olvasd el az alábbi cikkünket és tudd meg, hogy mi illik hozzád! Néhány szezon óta hatalmas népszerűségnek...

Szólj hozzá

Share on Tumblr

comments powered by Disqus

Ezeket olvastad már?
X