10 filmklasszikus, amit mindenkinek látnia kell!

Úgy érzed nincs egyetlen értelmes film sem a mozikban? Már az összes filmet láttad az utóbbi évek felhozatalából? Igazi “movie junkie”-nak vallod magad? Akkor bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a filmklasszikusokat sem hagyod ki!

Ne aggódj, ha a kedvenc régi filmed kimaradt a listából, mi ugyanis a teljesség igénye nélkül csak tízet fogunk itt felsorolni – de nyugodtan mondd el nekünk melyik a Te kedvenced a komment szekcióban!

1. Elfújta a szél (1939.)

Ha egy film egy már egyébként is Pulitzer-díjas regényből készül, akkor talán nem is meglepő, hogy kiállja az idő próbáját és több, mint 70 évvel később is előszeretettel ajánlják azt a filmek kedvelőinek.
Amennyiben pedig te is azok közé a lányok közé tartozol, akik nem éppen zseniális párkapcsolati döntéseikről híresek, akkor mindenképpen figyelmedbe ajánlanánk Scarlett O’Hara történetét és erőfeszítéseit, hogy megkaparintsa álmai férfiját.

Gone_with_the_Wind_Spotlight1

2. Casablanca (1942.)

Egy nem feltétlenül minden ízében romantikus film némi krimivel megfűszerezve, amikor is a negyvenes évek elején egy Rick nevezetű bártulajdonos újra találkozik régi szerelmével.

Amennyiben pedig specifikusan egy igazi klasszikus szépséget is szeretnél nézegetni a filmvásznon, az alábbi három alkotásban Audrey Hepburnt is szemügyre veheted.

3. Római vakáció (1953.)

Avagy Hepburn kisasszony első filmes szerepe, amelyben Anna hercegnőt alakítja, aki hosszú, protokolláris európai körútja során úgy dönt megszökik kötelezettségei elől és az átlagos emberek életét éli egy darabig. Közben azonban találkozik egy újságíróval, aki egy szaftos újságcikk reményében úgy tesz, mintha nem ismerné fel és vele tölti a napot.

tumblr-mwou-zad-rhp-nco-777711975

4. Álom luxuskivitelben (1961.)

Holly Golightly 18 éves korában elhagyta szülővárosát, vőlegényét és korábbi életét, hogy New York embereinek előkelő életét élhesse, ám mégsem olyan boldog, mint szeretné. Azonban egy napon találkozik a sikertelen íróval, aki nem éppen álmai megtestesítője.

5. My fair lady (1964.)

Avagy hogyan lesz az ágról szakadt Eliza Doolitle-ből, a borzalmas kiejtésű virágárus lányból egy makulátlan angolsággal beszélő hölgy.

maxresdefault-2

6. Van, aki forrón szereti (1959.)

És hogy egy újabb ikonikus női alakot is szerepeltessünk, íme egy film a Marilyn Monroe rajongóknak.
Joe és Jerry jelentkeznek egy lány zenekarba – nőnek öltözve, ahol megismerkednek a gyönyörű Sugar Kane-nel. Mindketten halálosan beleszeretnek, Joe pedig, ahogy minden épeszű úriember tenné, úgy dönt, lányként a szőkeség bizalmába férkőzik, két fellépés között pedig gazdag férfinak kiadva magát elnyeri szerelmét.

7. Psycho (1960.)

Egy kicsit talán más jellegű film, mint az előbb felsoroltak, tekintve, hogy, nos, egy elmebeteg sorozatgyilkosról szól, de mindenképpen érdemel egy helyet a klasszikusok listánkon – főleg, hogy még egy remake sorozatot is gyártottak belőle Bates Motel néven.

8. Grease (1978.)

Ha képes voltál megnézni a High School Musicalt, akkor ezt az örök kedvencet is kötelező. Megtudhatod belőle ugyanis, hogy a jó kislány Sandy és az örök “greaser” Danny nyári románca túléli-e ama tényt, hogy ugyanabba a gimnáziumba járnak.

john-travolta-olivia-newton-john

9. Hair (1979.)

Nincs ember a Földön, aki legalább ne hallott volna a hetvenes évek végén készült zenés filmről, ami a hippi mozgalmakról szól.

10. Basic Instict (1992.)

Akinek fogalma sincs arról mi lehet ez a film, az azért csak elő tud kotorni egy kósza emléket az elméjéből Sharon Stone-ról és az ikonikus láblendítéséről – nos, ez az a film.
Ha pedig egy kicsit többet is szeretnél tudni róla: egy tehetős klubtulajdonost holtan találnak hálószobájában, és minden jel arra mutat, hogy egy szexuális aktus közben gyilkolták meg.
Amennyiben ez már önmagában nem lenne kellőképpen különös, mint kiderül, az egész gyilkosság kimenetele tökéletesen le van írva egy könyvben – amit sokkal korábban adtak ki, és akinek írója egészen véletlenül a halott klubtulajdonos barátnője volt.
Így hát Nick Curran nyomozó eltökélten az elképesztően gyönyörű és intelligens Catherine Trammel nyomába ered, akinek vonzereje sajnos túlontúl ellenállhatatlan.

allvip.us Sharon Stone Basic Instinct 1992