10 híres divatfotó és személyes történetük

A fantasztikus műfaj, ahol a divat és a fényképezés művészete találkozik. Sokszor nem is gondolnánk, hogy bizonyos maradandó alkotások egy történetet mesélnek el nekünk. Hogy milyen hatások, vagy személyek álltak a legendássá vált photoshop mentes fotók hátterében? Ennek jártunk utána!

Michaela Bercu by Peter Lindbergh

A fotó azért igazán különleges jelentőségű, mert az első Vogue címlap volt, amely Anna Wintour irányítása alatt készült, anno 1988 novemberében. A gyönyörű izraeli származású modell egy Christian Lacroix couture darabot viselt, rajta kereszt alakban kirakott gyöngyökkel, a ’80-as évek must have kőmosott farmerével. A nem éppen tökéletesen illeszkedő szettet a fotózás előtt kellett átvariálni, ugyanis az izraeli nyaralásból érkezett Michaelának sikerült felszednie egy kis súlyt. Nem mintha bármit is számított volna.

Captura-de-ecrã-2014-09-17-às-10_24_59

Shoe in Bikini by David Bailey

A kép annak az angol fotográfusnak a munkája, akinek többek között Twiggy leghíresebb portréit köszönhetjük, emellett Kate Moss is imádott modellje volt. De ne szaladjunk ennyire előre. A Cipő a Bikiniben című fotó 1970-ben, az éppen kibontakozó „Swinging” London szexuális felszabadulása után készült, meglehetősen szerény témában kortársaihoz képest.

f7c7fa465866dee167f075d709df7249

The Eiffel Tower by Erwin Blumenfeld

A csodálatos fotó 1939-ben készült, méghozzá a francia Vogue számára. Az Erwin Blumenfeld által megörökített pillanat Lisa Fonssagrives-t ábrázolja, aki frissen és felszabadultan pózol az Eiffel torony magaslatában, legyűrve minden félelmét. Eközben a felkerekedő szél egy Lucien Lelong ruha fodraival kel játékra. A kép egyébként a műemlék kerek ötvenedik évfordulóján született.

pag49nuova

Popcorn Nude by Philippe Halsman

10 évvel később, 1949-ben Philippe Halsmannak sikerült lekapnia ezt a rendkívül körülményes beállítást, híven személyes stílusához. Ez a szürrealitás kétségtelenül a védjegyévé vált.

7_nu_au_pop-corn__1949-web

Cover of Vogue by Horst P. Horst

Megint csak 1939 novemberében járunk, a Vogue különleges borítóval jelent meg. Bettina Bolegard, Helen Bennett és Muriel Maxwell fenséges eleganciája és bűvös hármasa beleégett az emberek emlékezetébe. A Horst-ra jellemző stílusban készült a kép, ugyanis híresen jól kísérletezett a perspektívákkal és a különböző látásmódokkal, melyet a különleges madártávlat is tükröz.

vogue-covers_november1939

Gloria Swanson by Edward Steichen

Az 1924-es különleges portréfotót Edward Steichen készítette az akkoriban némafilmes színésznőként már népszerűvé vált Gloria Swansonról. Mondhatni Steichnek köszönhetjük a divatfotózás felvirágzását, és azt is, hogy eredeti képein keresztül megörökítette a ’20-as évek Hollywoodjának ragyogását. Gloria sejtelmesen leselkedő tekintete és a kamera közé Edward Steichen csipkét akasztott, amely által zsákmányára leselkedő nőstény leopárdként ábrázolta őt.

Steichen-Gloria-Swanson-1924-77_51

Brigitte Nielsen by Herb Ritts

Ritts munkáinak többségét gyakran jellemezte a női test vízből kiemelkedő, vagy pusztán a homokon fekvő, szobor szerű ábrázolása. A misztikus képek helyszínéül nagyszerűen funkcionáltak strandok, a meghatározó kép pedig 1987-ben egy malubui parton készült. Brigitte Nielsen partra vetődött szirénként jelenik meg a fotón, egyetlen halászhálóba burkolva. A mesés beállítás Herb egyik legjellegzetesebb munkája.

ecc1d42dbd00b63a23c24d5036f1badd

To Vogue by John Rowlings

A szinte semmiből felbukkanó modell akár egy modern irányzatnak, vagy hirtelen jött szürrealizmusnak is betudható lenne, azonban itt ennél többről van szó. A második világháború idején a jegyrendszer miatt szinte szó sem lehetett új ruháról. Ez a megszorulás vezette arra a nőket és a divatmagazinokat, hogy apró, kreatív újításokkal és felhalmozott kiegészítőkkel frissítsék fel a megjelenésüket. Így hát a Vogue-nak dolgozó fotográfus, John Rowlings is igyekezett erősíteni ezt a szemléletet.

ob_86deb7_john-rawlings-vogue-1943

Jean Patchett by Irving Penn

1950-ben jelent meg ezzel a különleges borítóval az áprilisi Vogue. Az ikonikussá vált címlapfotót a háború utáni hangsúlyosság lengi körül. Egyáltalán nem felszabadult, azonban talán ennek is tudható be, hogy felejthetetlenné vált az Irving Penn által megkomponált címlapfotó, rendkívül éles kontrasztjaival együtt.

5fb59daa847961f159b6456768f76b20

Walter Chiari and Monique Chevalier by Bert Stern

Bert Stern neve még azoknak is ismerősen csenghet, akiknek nincs mélyebb kötődése a fényképészettel. Nem is csoda, hiszen az ’50-es, ’60-as évek sztárfotósa az egyik legnépszerűbb volt a szakmában. Nem kisebb sztárokkal dolgozott együtt, mint Twiggy, BB, Marilyn Monroe vagy Elizabeth Taylor. Stern 1962-ben Walter Chiari olasz színészt fényképezte a gyönyörű modell, Monique Chevalier társaságában. Az álomrandevú adott, a szépség azonban mégis a poharának szenteli a figyelmet. Bert Stern a történet további részét már a képzeletünk játékára bízta.

MTIwOTM3NTYyNjg3NzIzNDEw