10+1 idézet az illatokról

Stílusunk, metakommunikációnk, megjelenésünk mind-mind kifejezik személyiségünket. Ahogy a kedvenc ruhadarabunk meghatározza azt a képet, ami kialakul első benyomásra rólunk, úgy az illatok is ezt teszik, sőt, talán még többet is tudnak, hiszen Lakatos Márkot idézve:

„Egy jól megválasztott illat bizony megelőz minket és megőrzi emlékünket a férfi agyában akkor is, ha már nem vagyunk jelen.”

Az illatok öltözetünk egyik legfontosabb kiegészítői, hatnak ránk és kapcsolatainkra is. Körülbelül 10 000 különféle illatot vagyunk képesek megkülönböztetni, ezért is mondják, hogy a szaglásunk sokkal kifinomultabb, mint az ízlelésünk. A szaglásunk működése  gyakorlatilag a kulcs az emlékezéshez, a szaglórendszerünkön keresztül az illatokkal összefüggő események felidéződhetnek, ami sok esetben  érzelmeket válthat ki belőlünk. Ilyen például a fahéj, a szegfűszeg esete és a karácsony ünnepe, de lehetne még folytatni a listát. Bátran állíthatjuk, hogy az illatok  szerves részét képezik személyiségünknek és  hozzánk tartoznak, meghatároznak minket.

Valamennyi illatra igaz, hogy többféle illatanyag-molekula egyszerre van jelen, és minden típus más-más receptorokat aktivál, ezért sem mindegy, milyen illatfelhőbe borulunk. Egy jól megválasztott parfüm a mai világunkban már szinte társadalmi elvárás is.  Az illatok világának jelentőségét nem szabad alábecsülni. Számos híres megállapítás is született általuk különböző ismert személyiségek szájából. A parfümökkel és illatokkal kapcsolatos híresebb idézetekből gyűjtöttünk most össze párat:

“A parfüm olyan ajándék, amit nem csupán magunknak adunk, hanem másoknak is. Néha nem is vagyunk tudatában, éppen kit ajándékozunk meg vele.” 

Francis Kurkdjian

 

“Egy nőnek oda kell cseppenteni a parfümjét, ahol szeretné, hogy megcsókolják.”

Coco Chanel

 

“Az illatnak meggyőző ereje van, erősebb a szavaknál, pillantásoknál, érzelmeknél és akaratnál. Az illat meggyőző erejét nem is lehet elhárítani, mert az illat lélegzetünkkel együtt kerül a tüdőnkbe, betölt, elborít, és nincs ellenszere.”

Patrick Süskind: A parfüm

 

„A kérdés, amelyet minden nő feltesz parfümvásárláskor: Melyik illat őrjíti meg a férfiakat? Hosszú évek alapos kutatásai után ma már biztonsággal meg tudjuk mondani a választ: A szalonnáé.”

Tania Sanchez parfümgyűjtő

 

Az illatoknak nincs neme. A parfümök világában minden megengedett, ami örömet okoz.”

Jacques Cavallier parfümkészítő

 

„Minden közül, ami szavak nélkül beszél, az illatok a leghangosabbak.”

Marian Bendeth parfümszakértő

 

„A parfüm nem árucikk, szeretetből születik. Annak a nőnek a szívét kell tükröznie, aki viselni fogja.”

Robert Ricci

 

„Minden nőnek, aki arra vár, hogy megcsókolják, parfümöt kellene viselnie.”

Coco Chanel

 

„Az istenek alkotják az illatokat, az emberek a parfümöket.”

Jean Giono

 

„A parfüm olyan, mint egy koktél másnaposság nélkül, a csokoládé kalória nélkül, egy viszony könnyek nélkül, mint egy nyaralás, ahonnan sosem kell visszatérned.”

Marian Bendeth

Shakespeare után szabadon pedig:

“Illat az egész világ!”

A nekünk megfelelő illatok fontosak, hogy a lehető legcsinosabb formánkat hozzuk. A parfümünket ezért is tudatosan válasszuk ki, ne bízzuk a véletlenre: forduljunk parfümtanácsadóhoz, vagy látogassunk el illatpartira, ahol a szakemberek részletes tájékoztatást adnak az egyes összetevőkről, azok hatásairól és saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a parfümöket alkotó olajok áldásos hatásait.