15 tény J. K. Rowlingról

Az írónő, aki 20 évvel ezelőtt megalkotott nekünk egy olyan világot, amelyben otthon érezhetjük magunkat, amikor a könyveket forgatjuk a kezünkben. A Harry Potter sorozat megálmodója a cikk mai főszereplője!

Összeszedtünk nektek 15 tényt, tudnivalót, érdekességet, adatot Joanne Rowlingról, hogy egy kicsit jobban megismerjétek azt, aki megalkotta nekünk a Roxfort varázslatos világát.

1. 1965. július 31-én született egy angliai kisvárosban, Chipping Sodbury-ben.

2. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola 4 házának (Griffendél, Hugrabug, Hollóhát és Mardekár) nevét egy repülőúton találta ki, és egy hányószacskóra írta fel.

házak

3. Az írónő egyik legnagyobb rajongója nem más, mint Stephen King! Ez szerintünk hatalmas elismerésnek számít.

4. A könyveken azért a J. K. Rowling név szerepel, mert így nem tudni, hogy női vagy férfi íróra utal. A kiadó ugyanis úgy gondolta, egy nő által írt könyvet lehet, hogy csak a nők vennének meg.

5. A K. betű nagyanyja, Kathleen neve után került az írói nevébe, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra.

jkr

6. 2001-re már több, mint 10 díjjal büszkélkedhetett, köztük a British Book Awards és a Whitaker’s Platinum Book Award elismerésével.

7. A Harry Potter és a Bölcsek köve című kötet amerikai kiadási joga 105.000 dollárért, átszámítva nagyjából 29 millió forintért kelt el!

8. A sorozat előtt tanárként dolgozott, ám miután felfedezték, otthagyta állását és csak a kötetetek megírására koncentrált.

9. A könyvek filmjogait a Warner Brothers vette meg 2000-ben. Rowling azt a feltételt szabta, hogy a szereplőket csak brit színészek alakíthatják.

wb

10. Képzelőereje már kisgyermekként megmutatkozott, 6 évesen írt egy könyvet egy Nyúl nevű nyúlról, húgának pedig történeteket mesélt. Ezt elvitte egészen a gimnáziumig, ahol az órák között folytatásos történeteket mesélt hallgatóságának.

11. Harry Potter története már 1990-ben szöget ütött a fejébe, amelyet egy portugál kávéházban kezdett el írni, lánya társaságában.

roxfort

12. A könyvek hozták meg számára a biztos egzisztenciát, válása után legidősebb gyermekével, Jessicával segélyekből éltek.

13. Az utolsó rész, az A félvér herceg 2008-ban jelent meg, 2015-ig kellett várnunk a folytatásra, amikor az írónő bejelentette, hogy érkezik a Harry Potter és az elátkozott gyermek című kötet, amelyben Harry és Draco fiai a főszereplők.

cchild

14. Több, a Harry Potterhez kapcsolódó történetet is megírt, azonban számos más kötete is megjelent az írónőnek. Ilyen például az Átmeneti üresedés és a Kakukkszó című könyv is.

15. 2005-ben megalapította a Lumos jótékonysági szervezetet, amelynek fő profilja a hátrányos helyzetű gyermekek és családok támogatása.