5 bakancslistás hely Magyarországon – 1. rész

Ha megkérdezel valakit, hova utazna el legszívesebben, szinte biztosan egy külföldi helyett mondana. Azonban ha egy kicsit körülnézünk itthon, olyan kincsekre is bukkanhatunk, amelyekről elsőre el sem hinnénk, hogy Magyarországon vannak. Cikkünkben mutatunk néhányat ezek közül.

Egerszalóki sódomb (Észak-Magyarország)

Az Egertől 5 kilométerre lévő Egerszalók több látnivalóról is nevezetes, azonban mind közül a legérdekesebb és leglátványosabb a sódomb, a község déli részén ugyanis egy 65-68 °C-os hévízforrás található, amely 410 m mélyről tör fel a felszínre. Az idők során a domboldalra lefolyó víz gyönyörű mészkőlerakódást épített, ami évről évre 1-1,5 cm-el vastagabb lesz.

Létrejöttét egy szerencsés véletlennek köszönheti: 1961-ben kőolaj és földgáz után kutattak a térségben, ám a “fekete arany” helyett termálvíz tört fel a fúró nyomán. A sódomb még Európában is egyedülálló jelenség, hasonló csak a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) és Pamukkaléban (Törökország) található.

16c6ff8ba88ba5d40fe672894e07da01

Fertőrákosi kőfejtő (Sopron-Fertő Térség)

A pusztításnak olykor meseszép végeredménye is lehet. A fertőrákosi kőfejtőben már a rómaiak is bányásztak mészkövet, a munkálatok viszont csak 1948-ban fejeződtek be végleg. Ám a bányát nem hagyták magára – 2015-ben felújították, és barlangszínházat, illetve témaparkot alakítottak ki a belsejében, ezzel csalogatva a turistákat.

A mesterséges táj szépsége mellett számos geológiai leletet is rejt a környék, ugyanis mivel a területen néhány millió évvel ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott, még ma is találhatunk néhány megkövesedett maradványt ebből a korból. Érdekesség továbbá, hogy itt rendezték meg a Páneurópai Pikniket 1989-ben.

img_5354_copy_ciq8

Hegyestű (Balaton-felvidék)

A Zánkától néhány km-re fekvő Hegyestű egy a Balaton-felvidék tanúhegyei közül – ez az elnevezés arra utal, hogy az őket egykor körülvevő,  mára lepusztult földfelszín rétegeit, kőzeteit őrzik. A hegy északi felét már egy kőbánya lefejtette, ezzel feltárva belsejét: 20-30 cm átmérőjű oszlop alakúra kövült lávazuhatag emlékeztet minket a több millió éve kialudt kialudt vulkánra. A terület jelenleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozása alatt áll.

hegyestu

Megyer-hegyi Tengerszem (Északkelet-Magyarország)

Bár a képet nézve azt is hihetnénk, itt forgatták az Avatart, valójában ez a természeti csoda Sárospatak közelében található, és nem meglepő, hogy hivatalosan is az egyik legszebb látnivaló az országban. A fentiekhez hasonlóan ugyancsak emberi kéz eredménye: a 15. századtól 1907-ig malomkőbánya működött itt, majd a megszűnése után a természet visszahódította magának a területet. A tó az esővíz felgyülemlésével alakult ki; 6 méter mély, a sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak fölé. Mindezt egy tanösvényen közelíthetjük meg.

tengerszem-sarospatak

Tapolcai-tavasbarlang (Balaton-felvidék)

A város alatt 16 m mélyen elterülő, több mint 3 km hosszúságú barlangrendszert 1903-ban fedezték fel kútásás közben. Termeit karsztvíz alakította mai formájára, Magyarország negyedik leghosszabb barlangjává téve. Bár csak a töredéke (pontosabban 250 m) járható be szárazon és vízen, a rendkívül hangulatos csónakázás már önmagában kihagyhatatlan élmény, emellett pedig a fogadóépületben számos programmal, többek között kiállítással, 3D mozival és kúszóbarlanggal várják a látogatókat. Magas páratartalma miatt jótékony hatással van a tüdőre, így allergiások és asztmások számára kifejezetten ajánlott program.

IMG_5345