5 egyszerű trükk, a környezettudatosabb életért

Sokan azt gondolják, hogy az ökológiai lábnyomuk csökkentése elérthetetlen feladat, de ez bizony nincs így.

Ezekkel az egyszerű trükkökkel, ti is sokat tehettek a Földünkért!

1. Szelektálás

Papír, fém, műanyag: Az interneten megtalálhatod, hogy hol van a hozzád legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő. Budapesten könnyen lehet találni, de vidéken is megoldható, egy kis logisztikával. Már a lakásodban is gyűjts külön a papírokat, és műanyag üvegeket, fémeket így nem kell utólag válogatni! A PET palackoknál ne feledd laposra taposni!
Gyógyszerek: A megmaradt vagy lejárt tablettákat, szuszpenziókat, leadhatod bármelyik gyógyszertárban. Keresd meg a legközelebbit!
Használt elemek, izzók, körték: Ezek lerakóhelyeire nehezebb rábukkanni, de az internetnek hála, már ez is megoldható.
– Fáradt olaj:  Mivel hasonlóan nehéz olyan helyet találni, ahol leadhatod, így a legegyszerűbb, ha leszűröd, és újra használod.
Zöld hulladék: A megmaradt, lejárt ételeket és zöldségek és gyümölcsök héjait, illetve kerti hulladékokat, mint az avart, vagy lehullott leveleket, célszerű visszajuttatni a természetbe. Ha lakásban élsz, akkor vannak kifejezetten erre lévő lerakóhelyek, Budapesten például 100kg-ig ingyen leadhatja minden magánszemély. Ha pedig kertes házban laksz, akkor könnyen létrehozhatsz saját komposztálót. Kapható kifejezetten erre a célra való doboz, amiket egyszerűen össze lehet szerelni, és használni is. A kész komposzttól pedig, termékenyebb lesz a talaj a kertedben!

2. Újrahasznosítás

– Ruhák: A megunt vagy kinőtt ruháidat selejtezés után vidd el egy adományboltba, szeretetszolgálathoz vagy segélyszervezethez! Amellett, hogy segítesz is, még a környezetet is óvod. Ha pedig te szeretnél beszerezni valami egyedit, akkor menj gardróbvásárra. Igazi kincsekre lelhet az ember!

– Bútor, CD, csomagolópapír, befőttes üveg: Ha meguntad vagy megkopott például a szekrényed, akkor ne dobd ki! Újítsd fel, vannak erre remek DIY oldalak! Szinte bármiből újat lehet varázsolni, ne szabj határt a fantáziádnak!

3. Óvd a levegőt!

– Utazás: Mivel kevesen engedhetik meg maguknak az elektromos autót, így a tömegközlekedést javaslom, illetve jó időben a biciklizést.

4. Csomagolás

– Ételek: Ha gyakran kérsz ebédet elvitelre, akkor legyen erre több bejáratott műanyag dobozod, tálad. De ha mégis elfelejtenéd magaddal vinni, akkor érdeklődj róla, hogy kérheted-e ökológiailag lebomló csomagolásban.
– Zacskó: Valljuk be, mindenkinél van otthon összegyűjtve egy halommal. Mivel egyáltalán nincs súlya, dobj be minden táskádba egyet-egyet, így nem kell majd a boltokban újabbat kérned!

5. Mérsékelt vízfogyasztás

– Ivóvíz: Magyarországon relatíve jó minőségű a csapvíz, így bátran hordd otthonról egy trendi kulacsban! Nem szennyezed azzal a környezetet, hogy palackozott vizet veszel minden nap.
– Mosogatás: Ne folyóvízben mosogass, így mérsékelheted a felesleges vízfogyasztást!
– Mosás: Használj mosódiót, vagy környezetbarát mosószert és öblítőt!

14569811_1318104058222630_1674752973_n

Képek forrása: Pinterest