7 DIY ötlet halloweeni tök dekorálására

A Halloween talán az év egyik leghangulatosabb napja, ezért előfordul, hogy október végén még azok közül is vásárolnak dísztököt, akik a legkevésbé sem rajonganak az idegen eredetű ünnepekért. Ha éppen megszállt a kreativitás, unod a klasszikus, megszokott motívumokat és valamilyen ötletes dekoráción töröd a fejedet, készültünk néhány inspirációval, hogyan dobhatod fel ezt az egyszerű dísztököt egy kicsit.

Faragás

A klasszikus módszer a tökök díszítésére, ám az elkészítése nem feltétlenül a legideálisabb elfoglaltság a rohanós hétköznapokon. Egy tökéletes töklámpás kifaragásához rengeteg idő és türelem kell, emellett roppant bonyolult, macerás, trutyis, eszközigényes, a műved pedig könnyen megsérülhet és pár nap után el is fonnyad. Azonban ha kitartó vagy, és még a hátrányok sem rettentenek el az alkotástól, a töklámpás páratlan látványa és illata minden fáradozásért kárpótol.

Festés

Ha nem érzed magad kellőképpen türelmesnek, ügyesnek a faragáshoz, jóval egyszerűbb, gyorsabb módja a tökök dekorálásának az, ha kifested őket. Hátránya, hogy így már nem kompatibilis a gyertyával, de ugyanolyan elképesztő, kreatív és látványos alkotások születhetnek. Lefestheted egyszínűre, mintásra, mattra, fényesre, metálosra… Csak a fantáziád szabhat határt.

Rajzolás

Szintén egy kifejezetten időigényes módszer, de annál látványosabb, ha a tökre alkoholos filccel aprólékos, hennához hasonló mintákat, mandalákat rajzolsz. Választhatod a klasszikus vékony fekete tűfilcet is, de léteznek metálos hatású alkoholos tollak is, amelyek ugyancsak jól mutatnának rajta.

Ragasztás

Azoknak való technika, akik szeretnek játszani a különböző anyagokkal, formákkal, mintákkal. Remekül illik a Halloweenhez, ha fekete fonálból pókhálót, kartonpapírból pici denevéreket, vagy apró műanyag szemeket ragasztatsz a tökökre, de akár mesefigurákat is megeleveníthetsz rajtuk.

Feliratos

A kalligráfia szerelmesei kiélhetik szenvedélyüket a tökökön is. Legjobb, ha rövid szavakat (pl. “fall”, “autumn”, “boo!”), esetleg egy kurta idézetet választasz, és azt egy alkoholos filccel ráfirkantod. Előtte akár le is festheted, vagy különböző mintákkal díszítheted, hogy ne legyen egyhangú.

Csillámos

Ha rajongsz a csillogós dolgokért, szerezz be néhány doboz csillámport – ez az ötlet neked való. Beboríthatod vele az egész tököt, de még jobban néz ki – és nem mellesleg kevésbé drága -, ha különböző mintákat, például csíkokat, pöttyöket, feliratokat formázol meg vele.

Textúrás

Ha lapul a fiókodban egy ragasztópisztoly és némi festék, itt az ideje elővenni őket. A forró ragasztóval remek mintákat lehet rajzolni – de akár írhatsz is vele -, ám utána mindenképpen fesd le, hogy ne látszódjon, milyen trükkel dekoráltad ki ilyen ötletesen a töködet.