7 extrém karácsonyi dal – ha unod már a régi nótát!

Az ünnepek előtt, alatt és után is viszonylag sok időt töltünk a karácsonyi klasszikusok hallgatásával – ki azért, mert így hangolódik otthon, ki azért, mert a bevásárlóközpontokban, a rádióban és a tévéműsorokban is november óta előszeretettel játszák ezeket.

Ahogy kinyílik az áruház fotocellás ajtaja, máris dübörög a Last Christmas, és lelki szemeink előtt megjelenik a 80-as évekbeli George Michael nem múló emlékű frizurája. Elménk rendszeres vendége Mariah Carey és Michael Bublé, pedig az alapdalok sokféle érdekes, alternatív feldolgozására, illetve esetenként akár karácsonyi hangulatot csak nyomokban tartalmazó ünnepi számokra is lehet bukkanni.

Billy Mack – Christmas Is All Around

Az Igazából szerelem ugyan a szezon egyik kötelező darabja, a belőle elhíresült szám azonban mégsem illik be a többi csupaszív karácsonyi dal közé. A filmben Billy Mack, a lecsúszott zenész alakítja át az unásig ismert Love is All Around című dalt kasszacsengető ünnepi slágerré – csupán egyetlen szó, a Christmas beiktatásával. Az eredeti videóban pedig a Télapó helyett annak kihívó lánysegédjei is főszerepet kapnak.

The Killers – Don’t Shoot Me Santa

Norvégmintás kötött pulcsi? Pipa. Színes izzók és girlandok? Pipa. Karácsonyfa és magyal? Pipa. Minden meghitt ünnepi kellék adott ebben a klipben, a nagyszakállú piros ruhás azonban valójában… egy emberrabló. A Las Vegasból származó alternatív rockbanda évente újabb karácsonyi tematikájú számmal áll elő – ezek közé tartozik például az I Feel It In My Bones, a The Cowboy’s Christmas Ball és a Joseph, Better You Than Me beszédes című darabok.

Alice Cooper – Santa Claws Is Coming To Town

Az idősödő rocker sem hagyhatta ki azt a ziccert, hogy szójátékot gyártson egy untig ismert karácsonyi szám címéből, és metál hangzású dalt adjon ki vele. Mentségére szóljon, hogy nem mennek ritkaságszámba azok az előadók, akik szintén elkövettek ilyesmit, mint például…

Blink 182 – I Won’t Be Home for Christmas

Az I’ll Be Home for Christmas klasszikus dal címének újrahasznosítása – bár tartalmában messzebb már nem is állhatna az eredetitől. Ha meghitt hangulatra vágyunk, talán ne erre a számra essen a választásunk – a szöveg szerint a karácsony csak irritáló énekkórusokról és az olyan emberekkel való jópofizásról szól, akiket ki nem állhatunk, így hát a főhős inkább haza sem megy erre az időre…

Queen – Thank God It’s Christmas

Ellenben a Queen nagyon is hálás a karácsonyért. A zenekar megszokott nagyívű, áradó stílusa szinte szándékosan ünnepi muzsikáért kiált. Néhány száncsengő és Freddie Mercury hangja – kész is a dal.

Julian Casablancas – I Wish It Was Christmas Today

A dal eredetileg a Saturday Night Live szórakoztató showműsor színpadára született, Jimmy Fallon házigazda előadásában, ám amikor a Strokes indie zenekar énekese készített belőle feldolgozást, minden vicces szándék ellenére egy abszolút hallgatható, a banda jellegzetes stílusát őrző, mégis karácsonyi beütésű szám született. Lehet, hogy ez esetben is a harangütés és a csengőeffekt a sikerrecept titkos hozzávalója?

Walk Off The Earth – Little Drummer Boy

Kutyák dob, nagybőgő és billentyűk mögött?! Ennél többet nem is lehet hozzáfűzni, a népszerű karácsonyi dalt ebben az előadásban egyszerűen látni kell!