8 ok, amiért megéri nyelvet tanulni

Megosztó téma a nyelvtanulás, hiszen sokan már az iskolában kudarcként érik meg küszködésüket az adott idegen nyelvvel, míg mások kifejezetten élvezik az új tudás elsajátítását. Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik az előbbi típusba sorolják magukat, és csupán egy kis motivációra van szükségük, hogy elinduljanak a tanulás rögös útján.

1. Egyetem és karrier

Manapság még azok számára is elengedhetetlen legalább egy nyelvet középszinten beszélni, akiknek meg sem fordul a fejében, hogy külföldre költözzenek. Egyre több munkahelyen előnynek számít ez a fajta tudás, diplomaszerzéshez, és karrier tekintetében komolyabb sikerek eléréséhez pedig egyszerűen nélkülözhetetlen.

large (20)

2. Teljesebb utazás

Óriási előny, ha az ember beszéli annak az országnak a nyelvét, ahol éppen nyaral. A világ kitárul előttünk, lehetőségeink tárháza bővül. Beszélgethetünk a helyiekkel, ezzel is fejlesztve nyelvtudásunkat. Feltérképezhetjük a legolcsóbb éttermeket, boltokat, könnyebbé válik az ügyintézés, nem beszélve arról, hogy magabiztosabban is mozgunk az adott helyen.

large (13)

3. Új kultúra

Alapvető, hogy ha elkezdünk tanulni egy nyelvet, kíváncsiak leszünk az adott nép kultúrájára, ezáltal új, érdekesebbnél érdekesebb életszemléleteket, életstílusokat, gondolkodásmódokat, szokásokat és felfogásokat ismerhetünk meg, így tájékozottabbak is leszünk.

large (18)

4. Új kapcsolatok

Nyelvtudásunk fejlesztése érdekében felvehetjük a kapcsolatot külföldiekkel is, azaz kereshetünk levelezőtársat az adott országból. Számtalan weboldal létezik erre a célra, de a közösségi oldalakon – Facebookon, vagy akár Instagramon – is kutakodhatunk.

large (21)

5. Könyvek, filmek – eredeti nyelven

Biztosan mindenki találkozott már olyan filmmel, amelynek a címét szörnyen melléfordították, vagy amelynek borzalmas a szinkronja, illetve könyvek esetében a fordítása. Azok számára, akik kifejezetten jól értik az adott idegen nyelvet, óriási élményt nyújt, ha eredeti nyelven olvashatnak vagy nézhetnek filmet.

A tanulást az is nagyban segíti, ha rengeteg zenét hallgatunk, és megpróbálunk dalszövegeket fordítani.

large (22)

6. Könnyebb tájékozódás

Előfordult már, hogy valamire rákerestél az interneten, de magyar nyelvű találat csak kevés, vagy egyáltalán nem volt? Ha beszélsz egy idegen nyelven (főleg, ha az éppen az angol), információk végtelen tárháza tárul ki előtted, arról már nem is beszélve, hogy a cikkek olvasása nagy mértékben fejleszti a nyelvtudást.

large (14)

7. Az agy karbantartása

Köztudott, hogy az agynak folyamatos fejlesztésre, karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy minél tovább friss maradjon. Minél többet tanul az ember, annál jobban bővül a memória is.

large (25)

8. Sikerélmény

A fejlődés és, ha új tudásra teszünk szert, nagyban hozzájárul az ember önbizalmának, önbecsülésének növeléséhez, ezáltal elégedettebbek leszünk önmagunkkal, többnek és értékesebbnek érezzük magunkat, így boldogabbá válunk. A nyelvtanulás ráadásul egy nagyon hosszú folyamat, mely során rengeteg kisebb és nagyobb sikerélményünk is lehet, hiszen egyaránt számít az, ha megjegyzünk néhány új szót, mint, ha már a külföldiekkel is meg tudjuk értetni magunkat.

large (24)