9 könyv, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia!

Aki nem szeret olvasni, biztos, hogy még nem olvasott igazán jó könyvet. Mikor kezünkbe vesszük az illatos, betűk sokaságából álló csodát, kinyitjuk, s minden figyelmünket neki szentelve átadjuk magunkat a történetnek, akkor egy új és egyedi világ varázsolódik körénk.

Az, hogy miképp jelenik meg előttünk a történet, teljes mértékben a saját képzeletvilágunktól függ. Megjelenítjük önmagunk előtt a főhőst, a szereplőket, néhányukkal szimpatizálunk, másokat kevésbé kedvelünk, s érzéseink teljes skáláján végighaladva hullámzunk együtt a történet dinamikus folyamával.

S hogy mitől válik jóvá egy könyv? Természetesen ez mindenkinél egyénre szabott, de összességében elmondhatjuk, hogy egy igazán jó könyv fordulatos, izgalmas, tartalmaz meglepetéseket, tanulságokat és élethűen példázza a mindennapi élet problémáit és apró örömeit.

Klasszikusok mindenkinek

Vannak olyan, szinte mindenki által ismert művek, melyek hozzátartoznak alapműveltségünkhöz. A világirodalom nagy klasszikusai, és számos magyar mű is az ajánlott könyvek palettáján áll. Sokan közülük olyan tanulságot hordoznak, mely által közelebb kerülhetünk magunkhoz, átgondolhatjuk a céljainkat, terveinket, s életünket. Gondolkodásra serkentenek és alapvető erkölcsi normákat, vagy jól ismert élethelyzeteket és sorsfordulatokat mutatnak be nekünk.

Antoine de Saint-Exupéry: Kis herceg
A művet eddig 226 nyelvre és dialektusra fordították le. Már évek óta a világ legolvasottabb könyvei között szerepel több, mint 80 millió kiadott példánnyal. Azonban valódi sikere nem a számokban rejlik, hanem mondanivalójában. Amint kezünkbe vesszük a könyvet, visszarepít bennünket egy olyan időbe, melyben még tiszta szívvel láttuk a minket körülvevő világot, a gyermekkorunkba. Azonban az írói szándék egyértelmű, nem egy gyerekmeséről van szó. Valójában a mű igenis felnőtteknek szól, felnőtteknek, akik már elfelejtették milyen is a társadalom nyomása és a ránk rakódott szociális szerepekkel kapcsolatos elvárások nélküli élet. A kis herceggel kézen fogva haladunk, s megérezzük újra milyen is szeretni, őszintén élni, felelősséget vállalni, és megérteni a létezés abszolút igazságait.

http://giphy.com/gifs/prince-feVwq0uhHycAo

 

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Egy regény, melyből azonos címen filmváltozat is készült. Scarlett O’Hara történetében bárki megtalálhatja azt a témát, mely őt leginkább érdekli. Van benne szerelem, romantika, csalódás, társadalomkritika és történelmi információk a korabeli Amerikáról és a polgárháborúról. A történet középpontjában egy makacs, öntudatos és független nő áll, aki a bőrünkön érezhetően mutatja be a női erőben rejlő lehetőségeket.

tumblr_o07ntwzN4i1r11s4xo2_r1_500

Richard Bach: Jonathan, a sirály
A könyv ráébreszt bennünket arra, hogy nem szabad hinni a szemünknek, hiszen azzal csak a korlátokat látjuk. A világunkat nézőpontunk határozza meg, s az, hogy mit tanultunk meg eddigi életünk történéseiből. Minél inkább figyelmen kívül hagyjuk az élet leckéit, annál inkább bebetonozzuk magunkat ólomsúlyú korlátaink közé. Gondolatunk láncai bebörtönöznek minket, s többé már képünk sem lesz a szabadságról. Jonathan, a sirály megtanít bennünket, hogyan repüljünk korlátok nélkül, szabadon.

flying-54986_1280

Madách Imre: Az ember tragédiája
A magyar irodalom kiemelkedő, egyedülállóan jeles darabja. Formailag és gondolatilag is kivételes művel van dolgunk, melynek filozófiai hangvétele egyetemes igazságokat boncolgat és igazi mélységeket érint. Bármely kor embere találhat benne olyan mondanivalót, melyet pontosan magára vonatkoztathat. Nem csak a cselekményben utazunk az időben, a történet aktualitása is állandó érvényű, mind a múltban, mind a jelenben, mind a jövőben megállja helyét. A materiális és szellemi javak is kontrasztba kerülnek a műben. Utóbbi egyértelműen magasabb rendű értékeket képvisel, azonban értelemszerű, hogy a világ csak úgy működik egyensúlyban, ha megtaláljuk a középutat a lelki és az anyagi világ között.

http://folyoiratok.ofi.hu/uj-kozneveles/a-kuzdes-maga

Modernkori művek

Rettentő nehéz lekorlátozni az ajánlást néhány könyvre, hiszen manapság rengeteg tanulságos, izgalmas, és értékes mondanivalókat rejtő könyv közül választhat az érdeklődő. Nézzünk meg párat, amely biztosan hozzájárul majd fejlődésünkhöz és műveltségünkhöz.

William Paul Yung: A viskó
Keresztény regényként tartják számon e bestsellert, azonban senkit ne tévesszen meg a besorolás, hiszen a vallástól függetlenül is bárki számára ajánlható. A történet egy viskóban játszódik, ahol a főhős olyan információ birtokába jut, mely teljes mértékben megváltoztatja életét. Többet nem is tudunk mondani róla, mindenkinek el kell olvasni, aki egy új világnézetre szeretne szert tenni!

covers_336251

John C. Parken: B…a meg! (F***k it!)
Téged is érdekel, hogy mit gondolnak rólad mások? Elrontja a hangulatod a szürke időjárás? Stresszes leszel, ha két kilóval többet mutat a mérleg? Ha te is hajlamos vagy olyan dolgok miatt aggódni, amelyek valójában annyira nem is fontosak, ha téged is maga alá temet a megfelelési kényszerből adódó rengeteg feszültség, akkor érdemes alkalmaznod a “B…a meg!” kántálásának varázslatos technikáját. Mindannyian tudjuk, hogy bizonyos dolgok nem számítanak, mégis folytonosan belemegyünk az öngerjesztő negativitásba. Itt az ideje kirángatnunk magunkat ebből a reménytelen állapotból az elengedéssel és az elfogadással, s ha ehhez azt kell mondjuk: “Ba…a meg!”, hát hajrá!

raw

Főképp Nőknek

Robert Norwood: Nők, akik túlságosan szeretnek
Mindannyian mondtuk már azt, hogy “majd miattam megváltozik”. Mi nők hajlamosak vagyunk azzal áltatni magunkat, hogy hiába hűtlen, nőfaló, hazug, vagy csalárd a férfi, akit szeretünk, az irántunk érzett szerelme, és elfogadásunk által képes lesz a változásra. Egymás után megyünk bele olyan kapcsolatokba, melyekben behódolunk, s feladjuk önmagunkat, miközben megaláztatások érnek vagy teljesen elhanyagolnak bennünket. Élünk egy látszatvalóságban, melyben a kapcsolat csak a külvilág felé tűnik ideálisnak, de a háttérben valójában más zajlik. Játszmák, megalkuvások és  hazugságok hálójába kavarodva vágyódunk mégis a nagy Ő iránt, aki fölényét kihasználva játszi könnyedséggel uralkodik el rajtunk. Ezt olvasva egy pszichológiai témájú könyvet tart kezében az olvasó. Rövid, de annál velősebb esettanulmányokon keresztül kínál gyógyulást minden nőnek, aki túlságosan szeret.

tumblr_lzpzojtsRC1qaliojo1_500

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek
 Ha nem is olvastuk, a filmet biztosan mindannyian láttuk. A könyvben a szerző saját életének történéseit veti papírra. Megismerhetjük egy harmincas éveiben járó nő történetét, aki a siker és gazdagság ellenére ráébred, hogy eddigi élete mindenről szólt, csak valódi önmagáról nem. Ezzel kezdetét veszi egy olyan önismereti út, mely során lehetőséget teremt magának arra, hogy rájöjjön ki is ő valójában. Egy hirtelen ötlet által vezérelve maga mögött hagyja a múltat, és nekivág a nagyvilágnak. Spirituális útkeresése során bejárja Olaszországot, Indiát és Indonéziát, s útját végigkíséri a romantika, a barátság, a szerencse és a boldogság felkutatásának vágya. A könyvet olvasva azonosulhatunk vele, a nővel, aki végre bátran kilép a megszokások rabságából és felvállalja önmagát.

http://giphy.com/gifs/gennas-JfKxdKq9KNqww

Soma Mamagésa: Egységben önmagammal
Soma Mamagésa kilencedik kötete, melyben összegzi eddigi tapasztalatait és átadja 49 év alatt kialakult világszemléletét. Ráterel arra az útra, melyben megérthetjük kik vagyunk és miért jöttünk e világra. A válaszokból pedig erőt meríthetünk a terveink és céljaink megvalósításához, s egységbe kerülhetünk önmagunkkal és a másik nemmel. Ajánlott mindenkinek, aki szellemi útmutatást keres önnön teljességének felismeréséhez és megértéséhez.

2337144_5