A 4 legjobb igaz történet alapján készült film

A legjobb sztorikat az élet írja. Átlagos közhely csupán, mégis igaz, hiszen teljesen más hangulata van egy olyan filmnek, amiről tudod, hogy valójában igaz történeten alapul.

Különleges fikciók és utópikus világok, valamint 5 másodpercenként felnevetős vígjátékok helyett néha igenis jól esik az embernek olyan történetet is látnia, aminek van igazságalapja. Az a legjobb bennük, hogy garantáltan lekötik a figyelmet, és sokszor csak szájtátva csodáljuk, hogy ilyen valóban megtörtént az életben is. A legtöbb ilyen jellegű adaptációban a főhősnek általában valami szörnyű megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, vagy valamilyen olyan hőstettet hajtott végre, ami előtt aztán fejet hajthat az egész világ.

Lássuk, melyik az a négy film, amit semmiképpen nem érdemes kihagynod!

A harminchármak (The 33, 2015)

Talán még te is emlékszel arra a szörnyű katasztrófára, amikor 2010-ben harminchárom chilei bányász a föld alatt rekedt, mikor a San José-i réz-és aranybánya beomlott. Az egész világ lélegzetvisszafojtva követte az eseményeket, hiszen a bányásztörténelemben nem volt még olyan, hogy valaki huzamosabb ideig életben tudott volna maradni ilyen mélységben.

190855_1446026688.4009

Ezek az emberek azonban augusztus 5-től október 13-ig életben tudtak maradni: a lent zajló eseményekről, a lelki szenvedésekről, a családtagok kétségbeeséséről szól ez a film, ami végül pozitív kimenetelű lett, hiszen a lyukon keresztül, melyet 2 hónapon át fúrtak, mind a 33 bányász élete megmentésre került.

the333-1024x682

 

127 óra (127 hours, 2010)

A James Franco főszereplésével játszódó filmnek alapvető történetét sokan ismerik: egy kalandvágyó, életvidám, olykor néha felelőtlen fiatal fiú, Aron Utah-ban tett kirándulása során lezuhan egy sziklahasadékba, egy karjára rázuhanó sziklatömb pedig odaszorítja a sziklafalhoz. Öt napot tölt el így, ahol minden elképzelhető módon próbálja kiszabadítani magát, de sikertelenül. Elfogy a vízkészlete, kénytelen a saját vizeletét meginni, ráadásul a sivatagban uralkodó hőmérséklet ingadozás miatt az éjszakai fagyokkal is meg kell küzdenie.

127_hours

Egy nap után kezd el videónaplót készíteni, így az események és a lelki folyamatok is megörökítésre kerülnek. Végül eljut arra a pontra, hogy csak karjának amputálásával szabadulhat a szikla fogságából, így nagyon nehezen ugyan, de végül megteszi. Állítólag az “igazi” Aron Ralstont nem törték meg az események, és tovább folytatta kalandokkal teli életét.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Ha igaz történeten alapuló filmekről van szó, lehetetlen kihagyni az Életrevalókat. A francia vígjáték két teljes mértékben különböző ember barátságát mutatja be. A szabad szájú Driss, aki épp most szabadult a börtönből, a gazdag Philippe mellé kerül ápolónak, aki egy baleset következtében bénult le. Philippe-et rendkívül idegesíti Driss képzetlensége és egyszerűsége, az elegancia egyetlen szikráját sem látja benne, és folyton veszekednek a kezdeti időszakban. A fim végig egyensúlyoz a vicces és a drámai határán, ettől is olyan magával ragadó. Látni kell!

életrevalók2

A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

Egy igazán érzelmes és megható film, melynek főszerepéért Sandra Bullock Oscar díjat is kapott. A történet Michael Oher életén alapul, aki egy ismert amerikai futballjátékos volt, az odáig elvezető út azonban nem volt könnyű. Hogy idáig eljusson, abban nagy szerepe volt Leigh Anne-nek (Sandra Bullock) is, aki felkarolta és családja életébe befogadta a fiút.

A-sziv-bajnokai--24463

Később aztán Michaelről kiderül, hogy nem is olyan rossz tanuló, ráadásul kiváló focista is. Remek pofon ez a faji előítéletességnek, a család a végén arra is készen áll, hogy örökbe fogadja a fiút.