A 9 legjobb animációs film – 3. rész

Az animációs filmekről szóló írásunk utolsó részében olyan alkotásokat ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek az élet értelmét, a lét megmagyarázhatatlanságát kutatják. Az álom, a képzelet és a valóság határmezsgyéjén játszódnak ezek a történetek.

Az emberi lét kettőssége sokak számára ismeretlen, kérdésekkel teli felderítetlen terep. Ezek a filmek talán választ adnak egy-két megválaszolatlan kérdésre.

Kamera által homályosan

A szárnyas fejvadász, A felejtés bére, az Imposztor és a Különvélemény mind-mind Philip K. Dick regényéből készült filmek. Egytől egyig remek alkotások. A kritikusok mégis a  legsikeresebb művének a Kamera által homályosan című krimit tartják. Richard Linklater rendező jó döntést hozott amikor az animációs film műfaját választotta K. Dick személyes kábítószeres élményeiből táplálkozó történet elmesélésére. Így olyanná alakíthatta a látványvilágot, amilyenné szerette volna anélkül, hogy a kétezres évek elején használatos technika korlátokat szabott volna a munkásságának. De lássuk miről  is  szól ez a bakancs listás alkotás.

A nem is olyan távoli jövőben az Egyesült Államok lakosságának nagy része kábítószer függő. A kormány beépített ügynökök és különböző megfigyelési módszerek segítségével próbál rendet teremteni a káoszban. Az egyik ügynöküket, Fredet (Keanu Reeves) megbízzák Bob Arctor megfigyelésévél, aki életveszélyes drogot terjeszt. A szer nem várt mellékhatása, hogy az ember személyisége két, egymással ellentétes félre bomlik.  A valóság és a képzelet határai összemosódnak. Lehet, hogy Fred és Bob ugyanaz a személy vagy valami más játszik a nyomozó képzeletével?

https://www.filmtekercs.hu/wp-content/uploads/2006/12/a_scanner_darkly_2.jpg

Az élet nyomában

Richard Linklater rendező A Kamera által homályosan előtt sem tétlenkedett. Az élet nyomában című 2001-es alkotása bezsebelt egy Arany Oroszlán jelölést és egy Laterna Magica-díjat a Velencei Nemzetközi filmfesztiválon. Egy fiatal diák a nyakába veszi a nagyvilágot, hogy a maga módján fedezze azt fel. Nem is olyan sokára azonban kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik, vagy legalábbis nem az, aminek a többi ember látja. Több szempontból is nehéz film, ami próbára teszi nézőjét. Az álmokat és a valóságot egy hajszálvékony mezsgyevonal választja el egymástól, amit akár a film központi problémájának is nevezhetünk. Hősünk útja során számtalan különleges emberrel találkozik. A véget nem érő beszélgetések, mintha egyetemes lexikonná állnának össze, amiben minden fellelhető az élet első csírájától kezdve az utolsó pillanatáig.

http://static.est.hu/kepek/173/galeria/173081_galeria_az_elet_nyomaban_03.jpg

Egy macska kettős élete

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli által rendezett 62 perces nagyszerű film, az Európai Filmdíjra és az Oscar-díjra is jelölve volt 2011-ben. Dino, a macska kettős életet él. Nappal a hétköznapi cicák módjára egy Zoé nevű kislány hű barátja, ám ahogy leszáll az éj leple Nicóval, a tolvajjal portyázik Párizs utcáit járva. Jeanne, Zoé édesanyja a helyi rendőrfőnök; egy napon szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy lánya macskája bizony bűnöző. Mindennek tetejében neki kell kézre kerítenie Párizs rettegett bűnözőjét, Victor Costát. A történet ott válik igazán érdekessé mikor Zoé szembetalálja magát Costával.

http://filmnews.hu/wp-content/uploads/2012/02/Egy-macska-kett%C5%91s-%C3%A9lete1.jpg