A 9 legjobb művészfilm – 2. rész

Az első részben a japán filmek nagyszerűségével ismerkedhettetek meg. Most az európai művészfilmek kortalanságát bizonyítjuk be. A több évtizeddel ezelőtt készült alkotások  kiállták az idő próbáját, hiszen a mai napig aktuális témákat dolgoztak fel.

A mai néző számára talán lassú és vontatott alkotások az első pár percben még unalmasnak tűnhetnek, de ha hagyjuk, hogy magával ragadjon bennünket a film szelleme, a végén lelket melengető élménnyel gazdagodhatunk.

Andrej Rubljov

Andrej Tarkovszkij orosz filmrendező évekig nem forgalmazott filmje, amely elnyerte a kritikusok díját az 1969-es cannes-i fesztiválon, az életbe vetett hit élményét fogalmazta meg.  Andrej Rubljov a XV. században élt, ma már világhírű szerzetes és ikonfestő volt. Valódi életrajza szinte ismeretlen, ezért a filmben ábrázolt történeteket az alkotók alakították. A film nyolc részből áll, amelyek az 1400-tól 1423-ig tartó időszakot dolgozzák fel. Mindegyik résznek külön fejezetcíme van, és Rubljov személye, az éveken átvonuló jellemfejlődése köti össze őket. A kritikusok szerint a legsokatmondóbb fejezet A harang, amely egy harangöntő kamasz fiáról szól, aki azt állítja, hogy édesapja elárulta neki a harangöntés titkát.  De hogy sikerül-e elkészíteni a harangot, az a filmből kiderül! Annyi biztos, hogy a filmművészet egyik remekművének számító alkotást minden vizuálisan érzékeny embernek látnia kell.

http://kustendorf-filmandmusicfestival.org/2015/wp-content/uploads/2014/12/rublev01.jpg

Andalúziai kutya

Az 1929-ben bemutatott francia filmet Luis Bunuel és Salvador Dali közösen írta és rendezte. A kritikusok az első szürrealista filmként tartják számon. A főszerepet Simone Mareuil és Pierre Batcheff játszotta. A mindössze 21 perces alkotás a korabeli és a mai nézők számára is nehezen követhető és értelmezhető. Az első snittben egy férfi látható, aki éppen borotvát fen, majd átmegy a szomszédos szobába és felvágja egy nőnek a bal szemét. Majd további szürreális jelentek következnek, amik hétköznapi szemmel nézve össze nem függőnek tűnhetnek. Ha felkeltette az érdeklődésed ez a csöppet sem hétköznapi alkotás, akkor indíthatod a lemezlejátszót. A szürreális élményért kezeskedünk!

Mephisto

A végére pedig következzen egy magyar film, a Szabó István által rendezett Oscar-díjat nyert Mephisto. Az 1981-ben bemutatott színes alkotás Klaus Mann azonos című regénye alapján készült. A története az 1920-as években kezdődik. Hendrik Höfgenben a hamburgi színház társulatának tehetséges színészében  mérhetetlen karriervágy ég. Baloldalisága és legfőképp művészi féltékenysége miatt összeütközésbe kerül a szintén tehetséges Miklasszal. Érvényesülése érdekében házasságra lép a nagypolgári családból származó Barbarával. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, ám emelkedése során elárulja társait és fokozatosan behódol a náci hatalomnak.

https://www.serial-lectrice.com/wp-content/uploads/2014/09/mephisto-klaus-maria-brandauer-02.jpg