A 9 legjobb művészfilm – 3. rész

A művészfilmek világa sok nézőnek nagyon elvontnak tűnhet, ezért ha még csak most ismerkedsz ezekkel az alkotásokkal, érdemes a könnyebben érthető filmek közül választani néhányat. Ezek a művek tartalmilag, vizuálisan és időtartamban is megkönnyítik a film befogadását.

Most néhány olyan alkotást mutatunk be nektek, amelyek az emberi érzelmekre, a mulandóságra, a véges lét szépségére, és a szeretet erejére helyezik a hangsúlyt.

Szerelem

Michael Haneke 2012-es alkotása a létező összes filmes díjra jelölve volt és ezek zömét meg is kapta. Egy napon a tűzoltók feltörik egy városi bérház ajtaját, majd egy elszigetelt ajtó mögött egy idős asszony holttestére bukkannak, aki látszólag már hosszabb ideje halott volt. A holttest az ágyon fekszik, szinte felravatalozva, ünneplőruhában, felvirágozva. Az időben visszaugorva egy egymáshoz ragaszkodó idős házaspár képe elevenedik meg a vásznon. De vajon mi köze a két esetnek egymáshoz? A film középpontjában egy kamaszként egymásba szerető, idős párizsi értelmiségi házaspár áll, akik szerelmét próbára teszi az élet miután a feleség többször is agyvérzést kap. Vajon a szeretet mennyire erős? Akár még a halálon túl is utoléri a szeretett személyt?

http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1211/20121106-michael-haneke-interju-szerelem5.jpg

Vétlen Balthazár

Bár Robert Bresson 1966-ban készült filmjének címszereplője egy szamár, mégsem egy kalandos állatmeséről van szó. A szamár élete során ugyanazokon a szakaszokon megy keresztül, mint egy ember. Gyermekkorában becéző szavak kísérik, majd munkát kap, később pedig talentumot, élete alkonyán megjelenik körülötte a misztikum. Véges létében különféle bűnöket: –gőgöt, iszákosságot, lustaságot, durvaságot, pénzvágyat, a kiszolgáltatottak megalázását – megtestesítő emberekkel találkozik. A film másik hőse Marie, aki szintén védtelen és vétlen lélek. Kettőjük sorsa párhuzamos, mindketten áldozatok a rájuk nem figyelő világban.

https://cdn-az.allevents.in/banners/dcd334a412ce4a51e51b3ad5044caa5b

Párizs, Texas

Wim Wenders rendező filmjét az 1984-es Cannes-i filmfesztiválon mutatták be, ahol rögtön el is nyerte a fődíjat az Arany Pálmát. Középkorú, elhagyatott külsejű férfi botorkál a mexikói sivatagban, a néző semmit nem tud a titokzatos alak kilétéről. Kis idő múlva betér egy lepusztult bárba és egyetlen szó nélkül elájul. A helyi orvos csak egy névjegyekártyát talál nála, egy telefonszám van rajta. De vajon kié lehet a névtelen számsor? Vajon megtudhatjuk tőle, hogy ki a titokzatos idegen? Annyit előre elárulunk, hogy Travisnek hívják és pontosan négy éve tűnt el és azóta semmit nem tudnak róla.

http://static.rogerebert.com/uploads/review/primary_image/reviews/great-movie-paris-texas-1984/hero_EB20021208REVIEWS08212080301AR.jpg