A basic ruhatáron kívül is van élet! Válassz magyar tervezőtől ruhákat vagy akár kiegészítőket a különlegesség jegyében!

Egyedi, különleges, bohém és kreatív. Ezek azok a jelzők, amikkel az emberek jellemzik Szilas Rita nem mindennapi kollekcióit. Kétségtelen, hogy kiegészítőit nem találjuk meg a fast fashion üzletek polcain, így felmerül a kérdés, hogy egy papucsállatka táska mennyire fér bele a kissé merev, hazai öltözködési stílusba?

Szilas Rita 2006-ban alapította márkáját, ami éles váltásnak bizonyult korábbi szakmájához képest. Jogászként kezdett dolgozni, de végül a művészetben, pontosabban a divatban, a tervezésben látta meg azt, amit talán mindig is keresett. Úgy érezte a divat világa az, ahol megtalálhatja önmagát, a világát és ahol teljesen ki tud teljesedni. Alkotásaiban benne van Ő is, állítása szerint leginkább Ő van benne, de mégis a vásárlói kapnak egy kis ízelítőt, hogy megéljék azt, ami szembe megy a társadalmi elvárásokkal. Ehhez azonban bátorság kell, itthon az emberek zömét reggelente még mindig kétségek gyötrik, hogy megfelelő az aznapi összeállítás, amit elképzeltek maguknak.

IMG_20181110_152853

Instagram/ Szilas Rita

Rita pontosan erre szeretne rácáfolni azzal, hogy nem a megszokott formákat és tendenciákat követi, hanem egészen új megoldásokkal és anyagokkal kísérletezik. Sok tervezővel ellentétben számára fontos, hogy mindig új anyagokat fedezzen fel. Következő kollekciója is egy merőben új anyagot mutat majd be, ami a hazai piacon minden bizonnyal egyedülálló lesz.

Márkájára jellemző a játékos kreativitás, amikkel érzelmeket válthatnak ki az emberekből. A nyomtatott textíliák segítségével a megszokottól eltérő, kifejezetten a saját márkájára jellemző mintákkal dolgozik. Különösen fontos számára, hogy az általa készített termékek megmutassák azt, ami a sajátja, ami az Ő szellemiségéből fakad. Remekül látszik egy erős párhuzam, nem véletlen az egyedi hang, hiszen Rita egyértelműen a plázamárkák sablon ruházataival, az ott előforduló ötletmásítással kíván szembemenni.

IMG_20181110_152829

Instagram/ Szilas Rita

Korábbi alkotásaiból elsősorban a pufi, átlátszó kabát, a papucsállatkás táska és a kiskutyás táska volt a legnépszerűbb darab. Ugyan a hazai vásárlók is megveszik a termékeit, mégis a külföldi vevők kapkodják el a különlegesebb darabokat. Talán ez nem is annyira meglepő, hiszen a magyarok közismerten merevek, már ami az öltözködést illeti. Ugyan az elmúlt néhány évben észrevehető volt egyfajta „lazulás”, de még mindig ragaszkodunk azokhoz a stabil és jól bevált módszerekhez, amikkel biztosra mehetünk. Rita ebben is megerősített minket, de szerinte a magyarok is egyre többször nyúlnak merészebb darabokhoz, így esély van rá, hogy néhány éven belül még közelebb kerülünk az aktuális trendekhez, bár egyidőben sosem leszünk ott, ez szinte biztos.

„Szilas Rita nem riad vissza egy kis polgárpukkasztástól… Rita nem csak „ruházza” és „táskázza” a csajokat, hanem a divat nyelvén hadat üzen a nőkre nehezedő elvárásoknak.”

Ez a rövid jellemzés az, ami miatt felfigyeltem Ritára. A nőknek hangja van, ami egyre erősebb és a jól megszokott kommunikációs csatornák között, a divat lehet az, ami az üzeneteket még erőteljesebben szemléltetni tudja.

IMG_20181110_152841

Instagram/ Szilas Rita

A nyári szünet után újult erővel tér vissza a tervezőasztalhoz, ahogy korábban említettem is, új anyaggal kidolgozott kollekció kerül bemutatásra, várhatóan a következő év elején. Arra a kérdésre, hogy a nagyközönség mikor találkozhat a kollekcióval egy bemutató keretein belül azt a választ kaptuk, hogy várhatóan lesz, de pontos dátummal nem tud szolgálni. Mi azért reménykedünk benne, hogy nemsokára személyesen is láthatjuk a csodás alkotásokat! Biztosak vagyunk benne, hogy a bemutató is pont olyan különleges és minden képzeletet felülmúló lesz, mint amilyen a márka kollekciói is.