A Chanel bemutatók evolúciója – A ’70-es évektől napjainkig

Évek óta a Chanel szolgáltatja számunkra a divathetek legelkápráztatóbb bemutatóit. Karl Lagerfeld a ruhák megtervezése mellett, legalább ugyanolyan figyelmet szentel a tökéletes kifutó létrehozására is. A Chanel csapata időt, energiát és pénzt nem sajnálva szezonról-szezonra múlja felül önmagát. Íme cikkünk, a mindenki számára ismert márka bemutatóinak evolúciójáról 1978-tól egészen napjainkig.

A Chanel első ready-to-wear kollekciója 1978-ban debütált és azóta mindig számíthatunk a márkája és  a ruhák megtervezésé mellett a kifutó megálmodására is hatalmas hangsúlyt fektetnek. Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a divatház a high fashion mellett, a párizsi divathetet is megreformálta és minden évben valami újjal és mással kápráztatják el rajóngóikat.

Az első bemutatók

A divatház ready-to-wear vonala 1978-ban indult hódító körútjára. Coco Chanelnek köszönhetően természetesen már ekkor is hatalmas népszerűségnek örvendtek formabontó kreációik, de a bemutatók még korántsem voltak ilyen fényűzőek, mint napjainkban. Természetesen a divatszakma nagyágyúi és a márka hűséges vásárlói már itt is kiemelt helyet foglaltak el, hogy megtekinthessék a legújabb ruhákat.

54bcac926d047_-_hbz-chanel-rtw-evolution-1979-102673992
1979

 

Hello Karl!

A ready-to-wear vonal indulása után nem éppen sokkal, 1984-ben Karl Lagerfeld foglalta el a tervezői széket. A designer arca mára éppúgy összeforrt a Chanellel, mint az alapító, azaz Coco Chanel neve. Karl számos topmodellt fedezett fel és menedzselt, akiknek természetesen bérelt helyük volt a divatház bemutatóinak kifutóján. A tervező a Chanel mellett számos más nagy múltú branddel is dolgozott együtt, ilyenek voltak a Balmain, a Chloé, a Valentino és a Fendi is, így szinte elkönyvelhető volt a Chanel és Karl Lagerfeld együttműködésének gyümölcsöző jövője.

84karl
1984

 

Azok a ’90.-es évek

A ’90-es években a high fashion a mindennapok része lett, a divattervezők és a szupermodellek eddig sosem látott népszerűségnek örvendtek és egyfajta ikonokként tündököltek mindenhol. A ruhák rövidültek, áttetszőbbek lettek és persze egyre többet mutattak meg viselőik testéből. A Chanel polgárpukkasztásban ekkor is élen járt, Karl Lagerfeld csípős megjegyzései helyett persze inkább merész kreációi miatt vívta ki az egyszer pozitív, másszor negatív kritikák tömkelegét. A bemutatókon olyan szupermodellek tűntek fel, mint Claudia Schiffer, Naomi Campbell és Kate Moss.

96ss
1996 Spring

 

2000-től napjainkig

Az ezredforduló beköszöntével a Chanel kifutója az eddigieknél is illusztrisabb lett. A nagy neveket és a csodálatos kreációkat pedig fényűző showk keretein belül kezdték bemutatni. Innentől kezdve elképzelhetetlen volt, hogy Karl Lagerfeld egy egyszerű kifutón sétáltassa végig a divatház ruháit viselő modelleket, sokkal inkább a díszletekkel is próbálta kiemelni kreációit. Csakhogy néhányat megemlítsek 2006-ban hatalmas LED-falra vetítették ki a showt, a 2008-as resort bemutató backstage-e egy repülőgép volt, a 2008-as őszi kollekcióhoz igazi ékszerdobozzá varázsolta a kifutót, majd következett a 2010-es őszi “jégkorszak”, a 2014-es Chanel áruház és idén a korhű kávézónak rendezte be bemutatója helyszínét.

2009 S/S
2009 S/S