A divat nagyjai – Elsa Schiaparelli

A szabadelvű forradalmár megélte az álmot, kinek művészete túl kifinomult és extravagáns volt ahhoz, hogy mindenki kellőképpen megértse. Ma a Schiaparelli név hallatára aligha kapjuk fel a fejünket, és vágjuk rá azonnal: Skeleton dress és Shocking pink! Vajon miért oszlott szét a ködben egy ilyen legenda?

 Talán méltóságteljes hanyatlása is annak tudható be, hogy képtelen volt alkalmazkodni mások elvárásaihoz. Az árnyalt stílusú tervezőnő jóval megelőzve korát egy egészen új divat-univerzumot alkotott, mely merőben más jövőt érdemelt volna. Noha a történetét átírni már nem, de feleleveníteni, tisztelni, és éltetni képesek vagyunk.

Az igazi élet a zárda után kezdődött?

Schiaparelli születésétől fogva arisztokráciai berkeiben nevelkedett. Az impulzusban és kultúrában gazdag gyermekkor megpecsételte az alkotásait, noha hosszú időbe telt, míg rátalált arra a művészetre, amelyben kiteljesedhetett. Az olasz királyi családdal ápolt barátsága révén egészen egyedülálló színvonalon élvezhette az életet, jómódú felmenői azonban épp oly hátrányul szolgáltak számára, mint előnyül. Az elvárások skatulyák közé szorították haladó szellemét, és eltaszították őt első számú álmától, a vándor színjátszástól.

o_42121

Ettől fogva Elsa hajthatatlanná vált, és valódi elszántsággal kezdte keresni önmagát, méghozzá a költészet művészetében. Alig 21 évesen adta ki első – egyben utolsó – verseskötetét, melyben szexuálisan túlfűtött versekkel feszegette személyes korlátait. Az úttörő alkotás jelentős sikereket ért el mind olasz, mind francia körökben, azonban a szülőknél éppenséggel ezen a ponton telt be a pohár. Az ifjú Elsa csak felkapta a fejét, és egy szempillantással később máris egy svájci apácazárdában kötött ki, ahol megint csak bőségesen jutott ideje kitalálni a következő nagy dobását. A gondolat végül olyan jól sikerült, hogy beírta magát a divattörténelembe.

Egy valódi háború

Ma már talán szentségtörésnek számítana, de a két világháború között sokan tehetségesebbnek és nyitottabbnak vélték Schiaparelli alkotásait Chanel minimalista darabjainál, ezzel is temérdek fejfájást okozva a Mademoiselle-nek. Mindketten kifogástalan ellenfeléül szolgáltak egymásnak, már-már tökéletesen testesítették meg a rivalizálás fogalmát. Még Schiaparelli pompázatos gyermekkorából és elszállt, szürrealista művészetéből építette fel imázsát, addig Chanel egykori szerény körülményeiből feltörve a letisztult elegancia jegyében teremtette meg a legfelsőbb luxust.

hbz-chanel-schiaparelli-promo

Főhadiszállásuk a párizsi Vendôme tér két sarkán állt, ahonnan kifogástalan megfigyelőpozícióból tarthatták szemmel egymás munkásságát és klienseit. Az utóbbiakért “véres küzdelmek” dúltak, tekintve, hogy felmérhetetlen értékű becsület és pénz forgott kockán. Közülük is talán VIII. Edvárd herceg szeretőjének, Wallis Simpsonnak átpártolása fájt leginkább a Chanel háznak.

a381bd98762cbd8f7c697c56e2ddce2e
Wallis, szémélyre szabott Schiaparelli költeményében

Elsa immáron a brit arisztokrácia legnagyobbjait is hatáskörében tudhatta, noha Coco időközben piacra dobta a lekörözhetetlen N°5- ot. Parfümök terén a szabadelvű művésznő így alulmaradt, ám nem tellett sok időbe, hogy újabb forradalmi ötlettel rukkoljon elő: 1937-ben olyat tett, amit divattervező azelőtt soha sem – alkalmazta és divatba hozta a Shocking pink árnyalatait.

Schiaparelli-Ad

Illúziók mestere

Elsa a lehető legkevésbé szokványos módon törekedett arra, hogy újraírja a pompa és a luxus fogalmát, a mélyen szürrealista megoldások színjátékos kavalkádjában. A sokkhatás eszközével csábította szalonjába azokat az előkelőségeket, akiknek igényei túlmutattak az öltözködés határain. Csak az vállalkozott a tervezőnő bámulatos mintákban játszó, hangjegyek és bogarak, vagy éppen aktuális újságcikkek díszítette kreációira, aki színtiszta művészetbe akarta burkolni a testét. Az az alkotás, amely végül halhatatlanná tette a nevét, egy Salvador Dalíval közös kollaborációból született meg: a Skeleton dress sokkoló mivoltán végigfutó gerincoszlop és bordakosár a női erő szimbólumává nőtték ki magukat. A tapintható illuzionista részletek egyébként is Schiaparelli professzionális tudását tükrözték: a látszólagosan karcsúsított és aszimmetrikus formavilág által valódi szobrászművésszé avanzsált, nem is beszélve azokról a lehetetlenül kitekert kalapokról, melyek felejthetetlenül hóbortos megjelenést kölcsönöztek viselőjüknek.

Már-már úgy tűnt, ennél nincs is feljebb, amikor a Harper’s Bazaar a legjobb divatháznak kiáltotta ki a Schiaparellit. A márka ezáltal elérkezett a fénypontra és látszólagosan leverhetetlenül uralta korának divatéletét.

A második világháború óhatatlanul beárnyékolta a tervezőnő sorsát, mígnem 1940-ben kénytelen volt elhagyni a német megszállás alá került Franciaországot. Nem sokkal később porondra lépett egy új zseniális tervező, aki a régi idők tiszteletére újra homokórává formálta a női test sziluettjét, a maga feszes felsőrészeivel és harang alakú szoknyáival. Ő volt Christian Dior, a new look forradalmasítója, kinek köszönhetően a nők visszatértek ötven évvel korábbi tendenciáikhoz. Annak ellenére, hogy a new look valójában egy old look új verziója volt, hatalmas hullámként tört be a globális divatvilágba, és gátlástalanul meghódította a romantikus női szíveket. Az új irányzat nem meglepő módon ütközött Elsa filozófiájával, ki egész életében a fűző alól való felszabadulásért küzdött. Míg Chanel kitartásával és vállalkozó szellemével képes volt felvenni a tempót az átformálódó irányzatokkal szemben, addig riválisa a visszavonulás mellett döntött. Kettejük párbaja sorsfordító pillanathoz érkezett, a Schiaparelli divatház jövője pedig véglegesen megpecsételődött.

004-zsa-zsa-gabor-theredlist
A háború alatti időkben Elsa Hollywoodba menekült, ahol számos filmes prudukcióban közreműködött ( többek között Gábor Zsazsa Moulin Rouge című filmjében is)

 

Schiaparelli “N°2”

Marco Zaninivel az élen, szinte hamvaiból élesztették újjá a tervezőnőt övező kultuszt, és annak jellegzetes stílusjegyeit, melyek 2014 januárjában, a párizsi Haute Couture divathéten kerültek bemutatásra. A márka azóta sikerekben gazdag, szépen fejlődő divatházzá nőtte ki magát, mindamellett, hogy Elsa hatása a mai kreátorok kollekcióiban is egyértelműen megmutatkozik. Egyetlen dologban azonban biztosak lehetünk: soha senki sem fogja már úgy csinálni, ahogyan ő tette, és ez talán így is van rendjén.

004
Schiaparelli S/S 2016

Mentés