A divatszektorban dolgoznál? Gondold újra a karriered és alkoss valami egyedit!

Sok fiatal álmodik a divatvilág sikereiről, a csodás ruhákról és a szenzációs kollekciók utáni sikerekről. Ezek a fiatalok javarészt divattervezőként, stylistként, szabászként, esetleg divatújságíróként látják magukat. Mint világunkban minden, ez is sokkal összetettebb és érdekesebb is lehet, így nem kell a sablonos karrierpályákat követni.

Felsorolásunkban láthatjátok, hogy a divatvilág munkái nem merülnek ki a divattervező-stylist vonalon. Pályakezdő és már befutott divatszakemberek, divattervezők is folyamatosan azt javasolják, hogy azok, akik komolyan gondolják a karrierjüket ezen a területen, nyissanak az új lehetőségek, az új innovációs megoldások felé, mert a nagy zajban nehéz kitűnni, ha csak beállsz a sorba és nem mutatsz valami újat, ami igazán passzolna hozzád és az általad képviselt értékekhez.

3D nyomtató mérnök

Az elmúlt években a 3D nyomtatás új kapukat nyitott meg a művészetek és úgy alapvetően az alkotás területén. A mérnökök zseniális találmánya, a 3D nyomtató segítségével, az eredetihez képest, töredék idő alatt húznak fel már házakat és készülnek el művészeti alkotások. Alapvetően költséges folyamatról van szó, viszont annyira nagy az érdeklődés iránta, hogy a divatszakemberek következő generációja már biztosan nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy milyen alkotások, milyen kollekciók készülhetnek el ezzel a technológiával.

Talán pont a divatipar lesz az, aki nagyon gyorsan és hatásosan tudná alkalmazni az újfajta eljárást. Szakemberek szerint, költséghatékonyabb, gyorsabb és könnyebb lehet az előállítás, mint a hagyományos, jól bevált módon. A 3D nyomtatók használatával új formák, új szabászati vonalak és struktúrák jelenhetnének meg a piacon, ami akár előre lendítheti a divatipar megítélését is.

Fontos szempont lehet, hogy a kreatív alkotás mellett, az üzleti folyamatokban is jelentős változásokat hozhat egy-egy márka esetén. Átalakulnak a kiadási költségek, az olcsóbb eljárással több profitot is termelhet a cég, különösen akkor, ha a megfelelő célközönséget sikerül megszólítani az új típusú termékekkel. Ennek a folyamatnak a vége lehet akár az is, hogy a hírhedten rossz divatipari állások minősége változzon, vagyis sokkal jobban megbecsüljék az alacsonyabb beosztásban dolgozókat a nagyobb divatházaknál is.

pexels-photo-193057

Fogyasztói pszichológus

A fogyasztói igények szinte napról napra változnak, sok esetben már nehezen követhetőek a változások. Ez, jelentősen megnehezíti a marketingesek munkáját, sok esetben érezhetően szükség lenne egy összekötő szakemberre, aki segít megérteni a marketingesnek a fogyasztókat és fordítva. Ennek pozitív következménye lehet, hogy az eladások növekednének, sokkal rugalmasabbak lennének a divatszakemberek és a fogyasztók is közelebb éreznék magukhoz a divatházak üzeneteit. A könnyebb kommunikáció pedig hosszútávon biztosan kifizetődő lenne mindkét fél számára.

A másik terület, ami gyökeres változásokért kiállt, az az üzletekben dolgozó eladók/divattanácsadók szakmai munkája. Pszichológiai szempontból nagyon kártékony lehet a vásárlásokra, ha az eladói személyzet nem képzett szakemberekből áll, ha egyszerűen nem értik meg, hogyan kell kommunikálni és tanácsot adni az üzletbe betérő vásárlóknak. Itt is látható, hogy több szinten alkalmazható lenne, a kifejezetten a divatipari fogyasztókra specializálódott pszichológusok, vagy ha valakinek ez a szó kevésbé tetszik, a fogyasztói magatartást kutató szakemberek munkája.

Adatelemző

Az online térben történő kutatás egyéni szinten a mindennapi életünk részévé vált. Egy márka életében fontos szerepet tölt be az online jelenlét, különösen akkor, ha a márka rendelkezik online elérhető áruházzal is. Az adatelemző munkája megkönnyíteni azt, hogy a szakemberek megértsék, a fogyasztók milyen kulcsszavakkal keresnek rá a termékekre, milyen szókapcsolatokat alkalmaznak, mielőtt a keresőmotor által kiadott linken keresztül fellépnek a termékek oldalára. Ha szereted a számszerű adatokat, ha elemző típus vagy, ugyanakkor imádod a divatot, ez a neked való munka!

pexels-photo-955447

Anyagkutató

Maradandót alkotni a folyamatosan változó világban nem egyszerű, ugyanakkor nem lehetetlen. Egy hatalmas piaci rést ölelne fel ez a szakma, hiszen a divatiparnak szüksége van olyan szakemberekre, akik folyamatosan kutatnak az új anyagok után. Szükség lenne olyan anyagok felkutatására, amik nem károsítják a környezetet, biztonsággal alkalmazhatóak, energiatakarékosak és semmilyen szinten nem okoznak kárt az élőlényekben sem. Nem könnyű a feladat, hiszen a minőségi és luxusnak számító anyagokat is egyre több kritika éri. Peter Logan nyilatkozta, hogy „az anyagok a szíve-lelke a divatiparnak”. Annyira igaza van, hiszen ki az, aki először nem az anyagot nézi meg a kiválasztott terméken?

Fenntarthatóságért felelős szakember

A divatmárkákat annyi kritika és támadás érte a környezetszennyezés és a természetes erőforrások kizsigerelése miatt, hogy már megszámolni is nehéz a botrányok számát. A lényeg mindössze annyi, hogy a fenntarthatóság szorosan kapcsolódik össze a környezetvédelemmel, így a korábban említett anyagkutató és a fenntarthatóságért felelős szakember munkája rendkívül sok pontban hasonlítana és kapcsolódna egymáshoz. “A fenntarthatóság nemcsak egy hangzatos klisé, hanem szükséges is, ha valakinek nagy cége van” – nyilatkozta Burak Cakmak.

pexels-photo-886521

Személyi stylist

A személyi stylist egy olyan speciális kategóriája a stylist szakmának, ami kifejezetten a hétköznapi emberek öltözködésével foglalkozik. A személyi stylist feladata, hogy egyéni órákon tanítsa meg a hozzá bejelentkező klienseknek, hogy mik azok a színek, szabásvonalak, stílusok, amik igazán passzolnak a személyiségéhez. Mindenki szeretné jobban érezni magát a bőrében és úgy gondolom, általánosságban elmondható, hogy az embereknek egyre nagyobb igényük van az önelfogadásra, a személyiségük teljes megélésére.

Valamilyen formában a felsorolt szakmát/munkák mindegyike létező terület a munkaerőpiacon. A teljesség hiányában azonban kijelenthetjük, hogy ezek mindegyike kevésbé kiforrt, mint ahogy valójában működnie kéne. Persze, biztosan vannak olyan nagyobb divatcégek, ahol hatékonyabban működnek, mint máshol, de alapvetően igaz a divatszektorra is, hogy a munkaerőpiac átalakulása nagyban befolyásolja a munkaerő összetételét. Nagyon elterjedt, hogy aki a divatiparban szeretne elhelyezkedni, kellő ismeret hiányában csak a divattervezéssel szembesül, és ha ott késlekedik a siker, akkor elhagyja az ipar ezen területét. Több esetben látható, hogy csak más megközelítésben kellene belépnie a szektorba, ahol nagyobb sikereket érhet el, mint előtte bármikor. Ha a divat a szenvedélyed, ne add fel, ha nem tudsz jól rajzolni, vagy nem vagy elég kreatív. Nem kell, hogy mindenki divattervezőként helyezkedjen el a szektoron belül! 😊