A farmer újragondolva

Igaz, hogy a divat és az épp aktuálisan preferált színek folyamatosan változnak, új trendek jönnek, régiek újulnak meg, de a farmer és a farmerkék mindig biztos pontja maradhat ruhatárunknak. Ha elszakadt? Varrjuk meg! Ha elkopott? Készítsünk belőle új dolgot! Hogy miért ne dobjuk ki kedvenc farmerünket és hogyan tudjuk újrahasznosítani az örökké divatos farmert, cikkünkből kiderül.

A farmer örök divat

A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, a farmer első darabjait 1870-ben egy favágó megrendelésére készítette Jacob Davis szabómester. Abban az időszakban még munkaruhaként hordták, de hamar divatcikké vált és más típusú ruhadarabokat is elkezdtek készítetni a farmerszövetből. Ma már bátran mondhatni, hogy az alapruhatárunk szerves részét képezi a farmer és szinte nincs olyan szezon, hogy így vagy úgy, ne lenne jelen a divatiparban. Minden időben, minden alkalommal, mindenki számára ideális és elérhető darab a farmer (legyen szó akár nadrágról, szoknyáról, ingről, kabátról, cipőről, vagy táskáról).

A textilhulladékok káros hatással vannak környezetünkre

A Független Ökológiai Központ adatai alapján, Magyarországon évente 114 millió tonna hulladék keletkezik, amiből évente körülbelül 20 millió tonna textilhulladék. Ez a szám rettentően magas, és hűen tükrözi, hogy sok textilterméket vásárolunk feleslegesen, vagy pedig hamar megválunk tőle. A feleslegessé vált farmerek egy része mesterséges anyagokból készülnek, melyek jelentős környezetterhelő hatást gyakorolnak, ugyanis nagyon  nehezen bomlanak le a környezetben. A legjobb megoldás természetesen a környezettudatos vásárlás szempontjából, ha nem költünk felesleges dolgokra, de ha már megtettük, akkor hasznosítsuk tovább azt kreatívan mielőtt megválnánk tőle végleg. Cél, hogy a kidobott, elhasznált, megunt farmerből olyat alkossunk, ami divatos, újszerű és közben boldoggá is tesz minket.

Farmer újrahasznosítva

Megmutatjuk a legokosabb és egyben a legökosabb lehetőségeket, hogy ne hulladékként végezze korábbi kedvenc farmerünk a sorsát ideje korán, hanem minél tovább benn maradhasson az életciklus körfolyamatban.

Miket lehet készíteni?

  • Farmebről pillanatok alatt lehet új, divatos és egyedi tolltartónk.
  • Farmerból könnyen készíthetünk összehajtható, mosható, textil bevásárló táskát, ami alapból is környezetbarát felhasználás, mert így nem veszünk újra és újra műanyag, nehezen lebomló nejlonszatyrokat.
  • Farmerből fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket is készíthetünk, ami mutatós nemcsak a farmerkollekciónkhoz, hanem minden máshoz is. Az ékszerek készítéséhez a farmeren, a tépőzáron és a fülbevalók esetében a szükséges alkatrészen kívül csak ollóra, valamint a fantáziánkra lesz szükség és máris kész az új ékszerszettünk.
  • Farmerből pénztárcát, könyvborítót és számos egyéb dekorációkat, mint pl. falra akasztható rendszerezőt is egyszerűen készíthetünk, ami nagyon jól mutat egy lakásban.
  • Ha pedig arról van szó, hogy meguntuk és nem akarjuk már hordani farmernadrágunkat, akkor  sokféleképpen átalakítható más ruhaneművé, így könnyen átszabhatjuk rövidnadrág vagy akár szobapapuccsá is.

Végezetül Yves Saint Laurent gondolatával kívánok minden Favernek kellemes időtöltést, ha kedvet kapott a régi, elhasznált farmerjét átalakítani.

“Bárcsak én fedeztem volna fel a kék farmert: a leglátványosabb, a legpraktikusabb, a legfesztelenebb és közönyösebb. Van kifejezésük, egyszerűségük, szexuális vonzerejük- minden, amit a ruháimtól elvárok.”