A huszadikon Te magad légy! – 20. Sziget Fesztivál

Az idén 20. Sziget eddigi történelmében megszámláltunk több mint 67 országból érkező, mindösszesen 5 833 000 látogatót, 1150nemzetközi előadót és 2300 hazai fellépőt. … és a jubileumi Szigetre várható, a kezdetektől számított 6 milliomodik látogató, aki még bármelyikünk lehet…

sziget
fotó: Csudai Sándor/sziget.hu

1993-ban, míg a világ arra figyelt, hogy George Bush és Borisz Jelcin aláírja a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződést, Müller Péter Sziámi és Gerendai Károly egy – azóta elfeledett – koncertről hazafelé a buszban azon gondolkodott, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Akkor még nem sejtették, hogy éppen Európa Legjobb Nagyfesztiválját találják ki.

1994-ben – miközben tragikus körülmények között megszűnt a Nirvana és megalakult a Rammstein – a Diáksziget szervezői egy merészet álmodtak. A szervezők elhozták a legendás ‘69-es Woodstock nemzedék nagy túlélőit. A Hajógyári-szigeten zenélt: a Jefferson Starship, Eric Burdon, Frank Zappa zenekara, a Jethro Tull, a Ten Years Afther és a Blood Sweet and Tears. Az Eurowoodstock végül woodstockabbra sikerült, mint az akkor negyed évszázados amerikai Woodstock.

1995. augusztus 1-én az USA képviselőháza megszavazta a Bosznia elleni fegyverembargó feloldását, 17-én pedig beindult a harmadik Sziget. A baráti társaságból professzionális szervező csapat lett. Bevezették az eddigi könnyen hamisítható jegyek helyére a különböző színű karszalagokat, aminek hatására ugrásszerűen megnőtt a fizető vendégek száma. A Nagyszínpadon fellépett – többek mellett – a Stranglers, Jeff Healey, a Clawfinger és John Cale…

1996-ban az EBESZ képviselői a bosznia-hercegovinai választásokat felügyelték, ezért nem tudtak jelen lenni a negyedik Sziget kezdetekor. Ez a fesztivál már igazi világsztár dömpinggel készült. A Nagyszínpadon már minden napra jutott jelentős külföldi előadó. Ebben az évben a Szigeten játszott Slash, a Stone Roses, Iggy Pop, a Levellers, a Sonic Youth, a Therapy? és a Prodigy, ami nézőcsúcsot hozott.

1997-ben leszállt a Marsra a Mars Pathfinder amerikai űrszonda, a Szigetre pedig az egyre nagyobb sztárok landoltak. A kedvükért kizarándokolt 260 ezer látogató és volt 28 helyszínen 800 program. A fellépők között volt a Motörhead, a Rollings Band, a Faith No More, a Chumbawamba, a Foo Fighters, a New Model Army, a Cardigans és David Bowie és a III. kerületi polgármeter, aki be akarta záratni a Szigetet. Beindult a decibelbotrány.

1998-ban Bill Clinton beleegyezett abba, hogy 850 000 dollárt fizet Paula Jonesnak azért, hogy ejtse a szexuális zaklatás vádját, de a magyar sajtót jobban érdekelte, hogy egyre erősödött a III. kerület és a Sziget közötti hangpárbaj. Persze történtek jó dolgok is, például fellépett a Rammstein, Coolio, a Green Day, Mory Kante, Patti Smith és a retro vonalat képviselő Boney M. Ebben az évben debütált a Táncdalfesztivál sátor, aminek sikere minden várakozást felülmúlt.

1999-ben megszűnt az 50 filléres érme, viszont folytatódott a Sziget. A hét év alatt meghétszereződött a látogatók száma. 297 ezer látogató bulizott az egy hét alatt, őket 53 programhelyszínen összesen 4283 fellépő szórakoztatta.

2000. augusztus 11-én, mikor hazahozták Oroszországból az utolsó magyar hadifoglyot a Sziget már két napja bezárt. Előtte azonban ott járt Lou Reed, Susanne Vega, az Oasis, Salif Keita és sokan mások is. Született egy Guinnes Rekord is a Szigeten: egyszerre 1592 pár csókolta meg egymást, 172 párral több, mint bármikor korábban.

2001-ben, míg a nemzetközi és hazai lapok a G8-ak genovai csúcstalálkozóján történt globalizációellenes tüntetésről cikkeztek, a Sziget
2 felépítésén majd’ 4000 munkás szorgoskodott. Felépítettek összesen 3000 m -nyi színpadot és az ideiglenes város alkotóelemeit 250 kamion hozta a helyszínre. Majd a sziget végi összesítésből az is kiderült, hogy mintegy 3,6 tonna főzőkolbász, 1,4 tonna virsli, 3,5 tonna savanyúság fogyott el az azévi Szigeten. Mindehhez kb. 3,2 tonna kenyeret és 73 ezer zsemlét fogyasztottak el a szigetlakók.

A 2002-es labdarúgó világbajnokságot Dél-Korea és Japán rendezte, a Szigetet pedig – mint mindig – Magyarország. Ez volt a tizedik, amin 355 ezren voltak boldogak és békések az egy hét alatt. Egy balhé azért akadt. Iggy Pop zenekara és a Kosheen bunyóztak egyet. A konfliktus úgy kezdődött, hogy a brit drumandbass formáció ittas gitárosa átdobott az amerikaiakhoz egy pillepalackot, amit az Iggy Popbasszgitárosa személyesen vitt vissza, majd egy hatalmas d’n’b-s saller után visszatért erősítésért. Ezek után a Kosheen gitárosát több száz kilós össztömegű attak érte, aminek csak egy In-Kal különítmény tudott véget vetni. A kiszámíthatatlan reakcióiról ismert Iggy Pop nem vett részt a csetepatéban – írta akkoriban az Index.

2003-ban népszavazás döntött Magyarország EU-tagságáról, miközben az egyöntetű vélemény az volt, hogy a Sziget már akkor európai rendezvény volt, amikor Magyarország még nem volt az EU tagja. Újabb Guinness rekordbeállítás helyszíne volt a Sziget. 2003-ban a 2 fesztivál központjában felállított 25 méter átmérőjű, 80 méter kerületű, 390 m -es Fesztivál Körkép kifestésére vártak aktív résztvevőket a szervezők. Ez kilencszer nagyobb felület volt, mint a korábbi csúcs, és több mint 6000 résztvevő festette ki.

2004-re, amikor megjelent az első „bluetooth”-on keresztül terjedő mobiltelefonra írt vírus, a Sziget már véglegesen kialakította arculatát és az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartották számon. A Fesztivál negyedik napján, este köszöntötték a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. Nagy házasodási kedv is jellemezte a fesztivál vendégeit: az egy hét alatt körülbelül 2000-en esküdtek – ha nem is örök – hűséget egymásnak. A házasságkötő sátor előtt szinte mindig hosszú sor kanyargott. Volt, aki a párjával várt arra, hogy kimondhassa a boldogító igent, de olyan is akadt, aki a Nagyszínpadot vette el.

2005-ben a hosszú ideje egyeduralkodó Michael Schumacher világbajnoki sorozata megszakadt, töretlen volt azonban a Sziget sikere. Ebben az évben történt, hogy Sean Paul, aki maga is űzi a vízilabda sportot, szigetes koncertjére meghívta kedvenceit, a magyar vízilabda-válogatott tagjait. Abban az évben a Szigeten hozta össze a sors Habsburg Györgyöt és a Franz Ferdinand zenekar tagjait. Az 1914-es szarajevói merényletben megölt trónörökösről elnevezett zenekar és a Habsburg család sarja hamar megtalálta a közös hangot.

2006-ban, mikor Fidel Castro „ideiglenesen” átadta a hatalmat öccsének, Raúl Castronak, a Sziget továbbra is hatalmon maradt. Az egy hét alatt 752 hazai és nemzetközi produkció bűvölte el a látogatókat. A legtöbb külföldi produkció, összesen 44, Nagy-Britanniából érkezett, közöttük például a Placebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy, a Radiohead vagy Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jött a Szigetre, így az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy a Living Colour. Németországból 26 csapat érkezett és Franciaországból 22 fellépő művész illetve társulat mutatkozott be azon a Szigeten.

2007-ben, mikor is a magyar származású Nicolas Sárközy lett a francia köztársasági elnök, immár a 15. Szigetet tartották a megszokott helyen, ahol a kulturális sokszínűség mellett – mint minden évben – kulináris forgatag is várta a látogatókat. 62 étkezde – a kürtöskalácsosoktól a vegetárius konyhán át a nemzetközi ételkülönlegességeket kínáló éttermekig – etette a közönséget valamint 2 narancsfacsaró, 5 borozó, 3 pálinkaház, 65 kocsma, 7 kávézó és 2 teázó adott helyet a szomjoltásra.

2008-ban megválasztják az Egyesült Államok első fekete bőrű elnökét. Bár nem kapott nagyobb hírt, de ugyanabban az évben történt a Szigeten, hogy a szervezés hevében Rhoda Scott, az örökifjú jazz-nagyasszony Hammond-orgonájához nem jutott szék. Az utolsó pillanatban a szervezők egy kerítéslábhoz szigetelő szalaggal erősített sörpaddal pótolták a hiányosságot. A kiváló billentyűst ez azonban egyáltalán nem zavarta: fergeteges koncertet adott a sörpadon és háromszor ráadást is.

2009-ben volt 200 éve hogy megszületett Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója, aki nem is sejtette, hogy az emberiség egy Peti nevű suttyót is produkál majd, aki szerint 2009-ben a PRODIDZSÁJ, a FÁT NO MORE, a PRÁJMELSZKRÍM is fellépett. Az elmúlt 20 év legjobb reklámjának választott kisfilmből az is kiderült, hogy “Senkiháziak kezében van a popszakma, érted Sanya?”

2010-ben II. Erzsébet brit királynő meghívására négynapos állami látogatást tett Nagy-Britanniába XVI. Benedek pápa, a Faithless viszont a Szigetre jött és Sister Bliss ezt nyilatkozta: “Átfutottam a programfüzetet, és láttam milyen arcok vannak itt a Szigeten. Varázslatos ez a közeg! Talán ez a világ legnagyobb fesztiválja.”

2011-ben Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztét, de nem ez volt az oka, hogy Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a mi Szigetünk lett az első az öreg kontinens legjobb fesztiváljait versenyeztető megmérettetésen. Majd’ 400 ezer szavazó voksolt 2011 legjobb eseményeire a legnagyobb presztízsű fesztivál elismerés, az Európai fesztiválszövetség által életre hívott European Festival Awards szavazásán.

… és mindeközben szövődött félmillió szerelem, született úgy 4 millió barátság és elfogyott vagy 13 és fél millió korsó sör…

A huszadikon Te magad légy!