A jótékony maci!

Egy jótékonysági aukció melynek célja a fogyatékkal élőknek a munkahelyteremtés. 20 mackó és személyes tárgy. 14 millió forintnyi bevétel. Erről szólt a december 3-i Fogadj Örökbe egy Macit alapítvány estje, ahol mi is ott voltunk.

Kárász Róbert nevéhez rengeteg megmozdulás köthető : Kapunyitási Pánik Fesztivál a fiatal pályakezdőkért, Ezer Lámpás Éjszakája az eltűnt gyerekekért, Motoros Family a fontos társadalmi ügyekért és ugye, a Fogadj Örökbe egy Macit a fogyatékkal élőkért. Több, mint 20 éve ismerem és tisztelem azért, amit csinál és azért is, amit képvisel.

“Ajándékozni nagyon jó, szívmelengető érzés annak is aki ad, és annak is aki kap. 2012-ben láttam, hogy míg az Unió többi országában a fogyatékkal élők 50-60 százalékának van munkája, addig ez a szám nálunk 10-12. A maci onnan jött, hogy kellett egy olyan figura, akit mindenki szeret, akire felfigyelnek, innen jött az ötlet, hírességektől macikat begyűjtök és jótékonysági árverésen eladom őket.” meséli a kezdeteket a Tv2 műsorvezetője.   IMG_80171 A Fogyatékkal Élők Világnapján rendezték meg az árverést, amely igazán kellemes hangulatban telt. Kárász Róbert szórta a poénokat, röpködtek a százezrek és a milliók.   Kétmillió forintért talált gazdára a Paddington című amerikai vígjátékban szereplő maci kicsinyített mása. Andy Vajna erősen indított. Meg kell hagyni, én is „megijedtem“ volna Töröcsik Maritól (a Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány alapítója), aki laza egyszerűséggel és tisztelettel annyit mondott a filmrendezőnek: „Andy! Adjál sok pénzt!“  

Mikor az árverés Kertész Imre tételéhez ért, megállt a levegő a teremben. A Nobel-díjas író mackóját és a Sortalanság dedikált változatát 3.700.000 forintért vitte el egy, a nyilvánosságot kerülő cégvezető.

A részt vevők – Csukás István (kinek plüss állatát és a Süsü a sárkány mese plakátjának dedikált példányát 1,5 millió forintál ütötték le), Oszvald Marika, Lorán Lenke, Tordy Géza, Bródy János és még sokan mások – csak a fejüket kapkodták a liciteken.

Lórán Lenke kedvenc mackóját hozta el magával az árverésre. “Macika elkísért egész életem során. Volt közöttünk valami vonzalom… szimpátia. Ő is mackós, lusta, kedves, nem harapós. Örök kedvencem marad. Az adakozás rettenetesen fontos, meg kell találni a megfelelő szlogent akkor bárkit meg lehet állítani. Gyermekkoromban én az opera előtt perselyeztem, és ma már nem látom ezt a műfajt.” – sajnálkozott a Jászai-Mari díjas színésznő.   IMG_81191 A jótékonysági árverés fővédnöke Budapest főpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy szükség van az ilyen jellegű kezdeményezésre. Tarlós István támogatja az alapítvány azon célkitűzését, hogy 2015-ben megnyíljon a belvárosban az a kávézó és kulturális központ, ahol fogyatékkal élők számára teremtenek munkahelyet, emellett pedig megmutatják a hozzájuk kapcsolódó művészeti tevékenységeket is. Az elmúlt két évben közel 150 közismert személy ajánlotta fel kedvencét, melyek elárverezéséből 13 millió forint gyűlt össze. Ehhez idén, 20 mackó és 14 millió forint társult.

 

 

Képek forrása és az Alapítvány honlapja: http://fogadjorokbeegymacit.hu/