A karrierváltás sosem késő – Szilágyi Noémi interjú

Vállalkozó, tervező, családanya… Három rövid jelző egy cseppet sem átlagos magyar táskatervezőről, aki a hobbijából karriert épített fel, miközben a karrierje a szenvedélyévé vált. Interjúnkban Szilágyi Noémit ismerhetitek meg.

Kérlek mesélj magadról, hogyan indultál el a táskatervezés útján?

Szombathelyen élek, itt is dolgozom. Gyerekként sokszor láttam, ahogy anyukám varr és a varrógép a munkaeszköze volt, így nem nyúlhattunk hozzá, tabunak számított. Különösképpen sosem terveztem, hogy a divatiparban fogok elhelyezkedni, így nem is ezen az úton indultam el. Egy idő után irodai munkát szereztem, azonban a fiam születése után eljött az életemben az az időszak, hogy egy nagyon mély gödörből kellett kihúznom magam, mert nem volt a karrieremben kihívás, fejlődési lehetőség sem. Ekkor találtam rá a varrásra, amiről bátran állíthatom, hogy terápiás jelleggel hatott az életemre. Úgy gondolom minden okkal történik, így tekintek erre az időszakra is. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy meg szeretnék tanulni varrni és komolyan is gondoltam, sorra bukkantak fel a lehetőségek. Eleinte egy kölcsöngéppel kezdtem varrni, de mivel szakmai végzettség is szükséges, hogy valaki hivatásos varrónő legyen, így egy iskolát is el szerettem volna végezni. Az élet valahogyan ezt is megoldotta és a lakhelyemen, Esztergomban találtam egy képzést. Beiratkoztam, de néhány hónappal később már túlhaladtam a csoport dinamikáját és több tudásra vágytam. Tudtam, hogy ez az utam, ez az életcélom. Annyira lelkes voltam, hogy abban az évben mindenkinek az általam készített termékeket adtam ajándékba.

Családi körben találtad meg a támogatókat?

Igen, a családom és az ismerőseim egyértelműen támogattak. Ezek a visszajelzések segítettek megerősíteni abban, hogy valóban ez az én utam. Olyannyira, hogy mikor átköltöztünk Szombathelyre, tudtam, hogy folytatni szeretném a tanulmányaimat, mint női szabó. Annyira elszánt voltam, hogy hajlandó lettem volna Budapestre is felutazni minden szombaton, ám ekkor az élet ismét kisegített. Szombathelyen találtam egy ilyen képzést, így át tudtam oda iratkozni, így ismét a lakhelyemen tanulhattam. A három éves női szabó képzést másfél év alatt teljesítettem. A párom a képzés közben megkért, hogy írjak egy listát, hogy mik a terveim. Megkért, hogy írjak hozzá dátumokat, így jobban átláthatóvá vált, mikor mit szeretnék elérni. Akkor, teljesen elrugaszkodva a valóságtól, 2017 év végére tűztem ki a vállalkozásom elkezdését. Mai szemmel nézve ez egyáltalán nem volt alaptalan, mert 2017 júliusában már megvolt a vállalkozásom.

A fiatal tervezők sokszor nehézkesnek érzik az elindulást ebben a szakmában. Hogy érzed, van alapja ennek?

Valamennyi alapja van, de ez egy kicsit összetettebb. Maga a vállalkozás elindítása nehéz folyamat, személyiségileg kell felfejlődni és megérni erre a feladatra. Muszáj, hogy valaki kitartó legyen és ne adja fel. Előfordulhat, hogy az első hónapban senki nem fog rendelni tőled, de még akkor sem adhatod fel. Ha valaki valóban komolyan gondolja ezt, akkor a folyamat alatt fog felnőni a feladathoz. Az egész fejben dől el. Ha valaki tényleg akarja, akkor lesz piaca a termékének és nem kell attól tartania, hogy nem kell majd senkinek a terméke.

37792893_1868889179839964_1056810809516097536_n37891989_1868887959840086_5786522954439327744_n
Hogyan látod a fogyasztóidat? Vannak kimondott tendenciák, amiket fel tudsz állítani a megrendelések alapján?

A vásárlóim összetétele nagyon változó abból a szemszögből, hogy honnan származnak. Vannak hazai és külföldi megrendelők is és a két területen más trendek uralkodnak. Letisztult formákkal és színekkel dolgozom, de előfordulnak a fémláncos megoldások is. Számomra fontos, hogy praktikus darabokat készítsek, amikben akár több zseb is megtalálható. Például a kerek forma nagyon trendi, de én a következő évre teszem a megjelenését itthon.

Érezhető a különbség a hazai és a nemzetközi trendek között?

A nemzetközi trendekhez képest körülbelül egy évvel vagyunk lemaradva. Szerintem ez az idő fokozatosan csökkenni fog a következő években. Érezni érezhető, de ami igazán fontos számomra, hogy a megrendelők igényeire szabjam a táskákat. Persze a tervezés során valamennyire mindig én is a táska „része” leszek, de a vevő mondja meg, hogy milyen táskát szeretne. Ami még észrevehető, hogy vidéken az emberek inkább a visszafogottabb vonalat képviselik, nem szeretnének kitűnni a tömegből. A fővárosban ez pont az ellenkezője, ott nem foglalkoznak azzal, hogy mit mond a másik, ha egy feltűnő darabban mész ki az utcára.

37817139_1868882976507251_6673736010926391296_n37841091_1868889366506612_4964769185272954880_n

Egyéni vállalkozóként te csak tervezel vagy a márkaépítéssel is foglalkozol, mint menedzser?

Mindennel én foglalkozom az elejétől kezdve. Saját magam tartom a kapcsolatot a vevőkkel, tervezek és varrom meg a termékeket. Ebbe beletartozik, hogy a közösségi oldalakat is én csinálom. Persze, nehéz ennyi helyre figyelni, hiszen az én napom is 24 órából áll, így mindig van valami, aminek a rovására megy. Most például a Facebook oldal az, amivel egy kicsit le vagyok maradva, de az Instagram oldal érezhetően jobban megmozgatja az embereket. Nem kizárt, hogy a jövőben ennek fogok nagyobb szerepet szentelni, de nemsokára elkészül a webshop is, valamint márkanév változás is történik a tovább terveim miatt.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Rövidtávon a legújabb kollekciómat készítem, valamint a webshop működése van tervben. Szeretném tartani a prémium márka irányát, így nem fogok több száz táskát gyártani, de szeretném, ha többen ismernék a márkát. Éppen ezért szeretném, ha design vásárokon részt tudnék venni, akár Pesten is. Valamint szeretnék egy kis műhelyt kialakítani itthon. Hosszútávon, a külföldi megjelenést szeretném elérni, így a webshop angol nyelvű verziója is érkezni fog a jövőben. Örülnék, ha több tervezővel dolgozhatnék együtt, illetve, ha személyesen is találkozhatnának a leendő vevőim a táskákkal.

A márkád által, mi a legfontosabb kulcsüzenet, amit szeretnél átadni az embereknek?

Te légy boldog a bőrödben, mert nagyon fontos szereped van a társadalomban, a családi életben, hiszen a nők nevelik fel a következő nemzedéket. Ha te nem vagy boldog és nem érzed jól magad a bőrödben, akkor a családod és a gyerekeid sem lesznek azok. Egy nőnek az élete a táskájában van, a gyermek cumijával és koszos zoknijával és minden olyan dologgal, amik téged képviselnek.
További képeket a márka facebook oldalán találtok.39162682_408716479653354_6781715998463492096_n