A kis fekete bibliája

Mióta a divat nagyasszonya, Coco Chanel divatba hozta a befektetésnek is kiváló kis fekete alapruhát, azóta a little black dress már a legtöbb női szekrénynek elengedhetetlen része és amit nem is szívesen száműzünk onnan.

De miért is nem? Miért olyan különleges, örök darab a kis fekete?

Karl Otto Lagerfeldt, német divattervező adta meg erre a tökéletes választ:

“Senki sem alul öltözött vagy túlöltözött egy kis feketében.”

Az 1900-as évek elején Coco Chanel mutatta be a máig is örök darab, rövid, kis fekete ruháját a Vogue-ban, mely a magazin szerint minden nő ízlését kielégítette. Abban is biztosak vagyunk, hogy nemcsak a szebbik nemnek okozhatott örömöt az elegánsan szexi kis fekete ruha és hogy a kis fekete sosem megy majd ki a divatból. Így bátran biztatunk mindenkit arra, hogy szerezzünk be legalább egy alapdarabot – ha eddig, még ezt nem tettük volna meg. Csakúgy, mint a farmer, a kis fekete is örök sláger, praktikus, sokoldalú és nem utolsósorban megfizethető áron juthatunk hozzá. Kortól, testalkattól függetlenül a kis fekete ruhában mi nők, jogosan érezhetjük úgy, hogy a ruha széppé és elbűvölővé tesz minket. Ha követjük a trendeket, láthatjuk, hogy ma már a legtöbb divatház szezononként előrukkol egy újszerű kis feketével, melyet ízlésünknek megfelelően egy fekete vagy piros tűsarkúval együtt viselhetünk, de jól mutat hozzá a bőrdzseki is, valamint alkalomtól függően az extravagáns, kissé túlméretezett kiegészítőkkel vagy akár egy ízléses, fehér-fekete kalappal is remek összeállítás.

kis fekete kiegészítőkkel

A fekete szín, mint az elegancia és a formalitás színe mindenkinek jól áll és minden más színnel kombinálható. Persze, ez azért nem mindig volt így: egy évszázaddal korábban a fekete szín kifejezetten a gyász szimbólumának számított és nem volt illő más alkalmakra azt felvenni. Hála az időnek, lazult a szigor e téren és a második világháború idején már mondhatni, hogy egységes trendnek számított a fekete a munkahelyeken. A korral haladva a ruha valamelyest mindig változott, de a klasszikus stílus vonalát mindvégig megtartotta. A kis fekete nemcsak az elit társadalmi réteg ruhája, hanem voltaképpen bárki viselheti, hordjuk hát bátran minél többször, többféle alkalomra, mert hamar ráfogunk jönni, hogy a kis  feketénk a ruhatárunk mágikus erővel bíró darabja, mivel választ ad az örökös problémánkra, azaz a „mit vegyek fel?” kérdésünkre.  A kis feketénkkel sosem fogunk mellélőni szinte egyetlen rendezvényen sem, kivétel persze ez alól, az esküvőnk.