A legjobb ajándékot keresed? Adj könyvet ajándékba!

Aligha lehetne negatív kritikát megfogalmazni a könyvekről, ezért is gondoljuk úgy, hogy ez az egyik legnagyszerűbb ajándék, amivel meglepheted szeretteidet a közelgő ünnepek alatt. Elsőre személytelennek tűnhet, mint ajándék, pedig egy jól megválasztott témával nemcsak praktikus, de hasznos meglepetés is lehet.

Kreativitás fejlesztése

A szórakoztatóirodalom a legjobb választás, ha elsődleges cél a kreativitásunk fejlesztése. Az elvarázsolt és sok esetben kevésbé reális tartalommal megírt történetek példák lehetnek arra, hogy a hétköznapi, reális világtól elrugaszkodva is lehet gondolkodni. Az ilyen történetek pontosan arra jók, hogy kiszakadjunk a hétköznapok sűrűjéből és belépjünk egy olyan „varázslatos” világba, ahol talán legutoljára gyerekkorunkban jártunk. Használjuk ki ezt az időt, és az olvasás után nyugodtan töltsünk néhány percet egy rövidebb brainstorminggal, ahol összegyűjtjük, hogy mi hogyan folytatnánk a történetet. Nagyon érdekes kis játék lehet ez, különösen akkor, ha a család többi tagját is bevonjuk az ötletelésbe.

pexels-photo-269448

Fejleszti az agyat

Számtalan kedvező hatást vált ki az emberi agyban, ha időközönként olvasunk, a pozitív hatást tanulmányokkal is alátámasztották. Stimulálja az agyi működést, ami közrejátszik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Tekintsünk az agyunkra úgy, mint egy izomra, amit fokozatosan építeni kell, hogy erősebb legyen, így a szervezet is egészségesebb lesz.

Szókincs bővülés

Minél többet olvas az ember, annál több szófordulattal, új kifejezéssel találkozik. A gyakori olvasás során nagyobb eséllyel rögzülnek is ezek a kifejezések, vagy legalábbis egy része, így a későbbi fogalmazásaink is sokkal szofisztikáltabbak és ízlésesebbek lesznek, mint korábban. A változatos szókincs pedig a felnőtteknek igencsak jól jön a munka világában.

Perspektíva váltás

Az új történetek olvasásával mindig lehetőségünk van több szereplő nézőpontját is megvizsgálni. Láthatjuk, hogy egy adott szituációt több irányból is meg lehet közelíteni, ami a mindennapok során biztosan hasznos tulajdonság. A széleskörű gondolkodás segíthet, hogy a másokkal folytatott kommunikációkban, esetleges viták során könnyebben megértsük a másik helyzetét is, így rövidebb idő alatt megoldhatjuk a problémát és nézeteltéréseket. A problémamegoldó képesség egyértelműen javulhat, valamint ennek hatására az empátia is szerves része lesz személyiségünknek.

pexels-photo-277615

Információszerzés

Általánosságban még mindig ez az első számú oka, ha valaki levesz egy könyvet a polcról, ami nem is annyira meglepő, hiszen ez az információszerzés egyik legbiztosabb formája. Segít megérteni és összekapcsolni más területekkel a megszerzett információt, így biztos kontextusba helyezhetjük a friss tudásunkat.

Csökkenti a stresszt

Nemcsak az agyra, hanem a testünk többi részére is pozitív hatással van, csökkenti a stresszt. Természetesen, mindenkinél más módszer vált be, de a stressz csökkentésére nem csak egy megoldás létezik. Ha eddig több dologgal is próbálkoztál, de nem vált be, talán itt az idő, hogy több időt szentelj az olvasásra!

pexels-photo-261909

Fejleszti a memóriát

A memória fejlesztésére nem csak memóriajátékokkal lehet készülni, a könyvolvasás ugyanolyan fontos tényező lehet. A különböző karakterek, helyszínek, történetszálak memorizálása teszi a maga dolgát az agyunkban, a mi dolgunk csupán csak annyi, hogy kinyitunk egy könyvet és elkezdünk olvasni.

Beszélgetés témája lehet

Nem utolsó sorban, remek lehetőség, hogy akár ismerőseinkkel, akár a családunkkal, de még ismeretlenekkel is közös témát találjunk a már elolvasott könyvek kapcsán. Az első benyomás során is szimpatikus lehet a másik félnek, ha látja, hogy milyen művelt beszélgetőpartnerre talált bennünk! 😊