A legjobb filmek Valentin napra

Közeleg a  Valentin nap és vele együtt elérkezett a szívbemarkolóan szomorú vagy éppen vidám filmek időszaka is. Mi azonban felejtsük el a csöpögős filmeket, és nézzünk olyan alkotásokat, amelyek elgondolkodtatóak, többet nyújtanak számunkra, de mégis a szerelem az alap témájuk.

Elérkezett az ideje, hogy górcső alá vegyük azokat a klasszikus remekműveket is, amik nem elégítik ki a mindennapi néző igényeit és évek múlva is lehengerlő a hatásuk. Induljon a „mozi túra”

Tabu

Kezdjük is rögtön az elején egy portugál drámával 2012-ből. A művészfilmek rajongóinak kétségbevonhatatlanul tetszeni fog  Miguel Gomes fekete-fehér remekműve. A Tabu a jelen, a múlt és az emlékezés filmje. A tér és az időszálak váltakozása a nézőt egy olyan világba viszik, ahol elveszik az „itt és most” jelentése. Egy tiltott szerelem feszültségekkel és gyönyörökkel teli életébe kukkanthatunk bele. Auróra és Gian Luca a misztikus Afrikában szeret egymásba annak ellenére, hogy az asszony férjnél van. A film tisztelettel jeleníti meg a valóság, a misztikum, a szerelem és a kolonializmus négyesét.  Feledkezzünk meg a galambról, mint a szerelem szimbólumáról, itt a krokodil misztikus szimbólumáé lesz a főszerep. A végzetet irányító szerepe azonban csak a film végén nyilvánul meg.

https://vaguevisages.files.wordpress.com/2015/07/of-love-and-other-demons-tabu-vague-visages-one.png

Álmodozók

Bernardo Bertolucci feledhetetlen alkotása a fiatal lélek útkereséseiről és útvesztőiről. Párizs, 1968 májusa. A diákok utcára vonulnak és az oktatási rendszer ellen tüntetnek, hamarosan követik őket a munkások is. Az akkori politikai rendszer megdőlni látszik. Az Álmodozók mégis azt mutatja meg nekünk, hogyan lesz a történelmi forradalomból szexuális forradalom három fiatal számára. Isabelle és fivére Theo egyedül maradnak szüleik lakásában. A tüntetés zavarában találkoznak az amerikai diákkal Matthew-val. Meghívják magukhoz. Ők hárman határozzák meg együttélésük szabályait. Felfedezik saját érzelmi és szexuális identitásukat. A mű provokatív kérdéseket feszeget: Mit jelent testvérnek lenni? Játszani? Szeretni? Bízni? Elveszteni? Csalódni? Álmodni?

http://www.kulturelmasi.com/wp-content/uploads/2014/07/the-dreamers.jpg

Félvilág

Napjaink egyik legjobb magyar alkotása! Szász Attila filmje igaz történeten alapul. Az 1914 -ben meggyilkolt, a pesti éjszakai életben közismert Mágnás Elza utolsó négy napját mutatja be. Alapkérdése, hogy ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Ez tartotta lázban az I. világháború előtt az akkori Budapestet. Erről a kérdésről lebbenti le a fátylat a film. A nagyvilági életet élő kurtizán Elza, a konzervatív komorna Rózsi, és a naiv Kató közt bizarr szerelmi viszony alakul ki. A szövevényes kapcsolatokat csak összekuszálják hatalmi játszmáik. A cselekményeket tovább bonyolítják a felbukkanó szerelmes férfiak is, akik mindent megtennének a gyönyörű asszonyért. Vajon mit jelent halálosan szeretni? Az ember képes ölni vagy meghalni a szerelméért?

http://www.zoomigualada.org/wp-content/uploads/2016/10/Demimonde_FILM_STILL_01.jpg