A legnőiesebb korszak

Legutóbbi divattörténeti cikkeinkből kiderülhetett, hogy a 20. század divatját sajnálatos módon a két világháború eseményei is alakították. A visszafogott és uniszex divat egy szempillantás alatt homályba merült, amikor beköszöntött az 50-es évek. Előkerültek a rég elfeledett nőies sziluettek, amelyek bár gyakran gúzsba kötötték a női testet, mégis a szebbik nem tagjai rajongva fogadták. Egy elegáns nő sem lépett ki az utcára tökéletes ruházata, kalapja, kesztyűje és színben egymáshoz illő táskája és cipője nélkül. Az estélyeken szebbnél szebb estélyi ruháikban és méretes ékszereikben brillíroztak.

http://www.shop-vintage-clothing.com/1950s-vintage-fashion.html

http://talesofaretromodernhousewife.blogspot.hu/2009/10/1950s-fashion-model-jean-patchett.html

Ahhoz, hogy a nők újra kifutóként tekintsenek az utcákra, szükség volt Christian Diorrra, akinek 1947-es megjelenése rögtön felkavarta a divat állóvizét. Első kollekciójának bemutatóján olyan modelleket láthattak a jelenlévők, amelyek újra a női alakra fókuszáltak. Nagy hangsúlyt fektetett a derék és a mellek kiemelésére, ezt pedig legkönnyebben a nejlonból készült úgynevezett princesszfűző segítségével érték el. A lábakat vagy több méterből készült szoknyákkal takarta el, amelyek a deréktól lefele elálltak a testtől, vagy szűken szabott ceruzaszoknyákkal.

http://australianperfumejunkies.files.wordpress.com/2012/08/dior-new-look5.jpg?w=640

http://3.bp.blogspot.com/-nmuSSotX10E/TVYNctO43JI/AAAAAAAAAcI/rjj1JHRV5O4/s1600/newlook.jpg

A Dior által képviselt stílust a Vogue szerkesztője nevezte el New Look-nak. Coco Chanel erősen bírálta Dior darabjait, mert úgy gondolta, hogy nem előre halad a korral, hanem visszafelé, ezért csomagolja a nőket olyan ruhákba, amikben nehezen mozoghatnak. Az is lehet viszont, hogy az irigység beszélt az éles nyelvű tervezőnőből, mivel Christian Dior tíz év alatt, azaz 1957-ig, hirtelen bekövetkezett haláláig világszerte 24 üzletet nyitott meg, 1000 embernél is többet foglalkoztatott, és olyan híres személyeket öltöztetett, mint II. Erzsébet, Marlene Dietrich vagy éppen Grace Kelly.

A nők másik nagy kedvence csakugyan egy francia úriember volt, Hubert de Givenchy. Szerkesztett minimalista ruhái egy pillanat alatt híressé tették. Zsákruhának nevezett darabjai bár a test vonalait nem követték, mégis pár kiegészítővel feldobva igazán elegáns hatást értek el. A legtöbben a filmvásznon láthatták ruháit, hiszen a bájos Audrey Hepburn évtizedeken át viselte az általa kreált darabokat. Olyan ikonikus filmekben jelent meg a ma is ismert darabokba, mint az Álom luxus kivitelben vagy éppen a Sabrina.

http://www.luxoptik.hu/custom/luxoptik/image/data/napszem%C3%BCvegek/givenchy/Hubert-de-Givenchy.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-8UzZTnfElOo/UA59lMZoYGI/AAAAAAAAA_o/_VQKs_HvFZQ/s1600/audrey-hepburn-45.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mellettük még meg kell említenünk Cristobal Balenciagat is, akiről már egy cikksorozatot olvashattatok oldalunkon, és természetesen a feledhetetlen Coco Chanelt, aki 1954-ben, 17 évnyi szünet után, 70 évesen újra munkához látott. Ebben az időszakban született meg a mai napig az egyik legdivatosabb darab a Chanel kosztüm is.

http://jchatoff.files.wordpress.com/2011/01/balenciaga.jpg

http://sydneyswingkatz.com.au/blog/wp-content/uploads/2012/05/paul-schutzer-suits-designed-by-chanel.jpg

Európából áthajózunk az óceánon túlra és most vessünk egy pillantást, hogy alakult a divat Amerikában. A Hollywood-i glamour tovább élt, és ehhez hozzátett még Edith Head is, aki az 50-es években tűnt fel a mozivásznon az általa tervezett jelmezekkel.

http://www.hitchcockwiki.com/files/captures/9559_002.jpg

http://www.furinsider.com/wp-content/uploads/2012/01/edithshow.jpg

A luxus vonal mellett rájöttek, hogy a fiatalabb generációk is igénylik, hogy saját öltözködéskultúrájuk lehessen. Míg régebben ugyanazt hordták húsz évesek is, mint az ötven évesek, az 1950-es évekre változott a helyzet. A konfekcióipar fellendült, és igyekeztek a fiataloknak megfelelő divatot teremteni. Stílusukra a legnagyobb hatással a rock n’ roll, és az általuk preferált filmsztárok voltak. Elvis Presley zenéje felpörgette a fiatalokat, és ezzel együtt megteremtette azt a fajta ruházatot is, amiben könnyen tudták ropni az éjszakában. A mozisztárok közül Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, James Dean, és Marlon Brando mind arra inspirálta a fiatalokat, hogy megtalálják saját stílusukat.

young_1

http://2.bp.blogspot.com/_odyV1lU-wZI/S_C2ZVlqHgI/AAAAAAAAAJ0/74nJvRe4U48/s1600/James+Dean.jpg

http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.1128599.1344032336!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/gallery_635/marilyn-monroe-1950.jpg