A luxus árnyékában 1.

A luxuscikkek is, mint sok minden más napról napra egyre hétköznapibbá válnak. Megunjuk őket, újra van szükségünk, így már nem használjuk és kidobjuk az egykor divatosnak, sikkesnek tartott drága darabot, így egyre több termék előállítására van szükség. Gondolkodtál már el azon, hogy ezek a termékek vajon hol és milyen körülmények között készültek el?

tumblr_lo0plqzfQW1ql4ioto1_500_large

 

Létezik egy olyan világ, ahol a táskák, cipők, kesztyűk és ékszerek megszületnek, majd eljutnak hozzánk, hogy a különböző fényűző üzletekben pillanatok alatt miénk lehessenek. Nyomornegyedek, szemétdombok, bűz és éhbér. Etiópiában ilyen és hasonló tényezők mellett állítják elő a high-end cikkek alapanyagait.
Ezekről a luxustermékekről sokszor nem is tudjuk, hogy mennyibe is kerülnek valójában. És itt most nem csak pénzben kifejezhető értékekről beszélünk. Etiópiában emberek ezrei dolgoznak szörnyű körülmények között, azért, hogy ők és családtagjaik ne halljanak éljen és más országok lakói nagyravágyó igényeit kielégítsék.  Nincs más választásuk, ezt kell tenniük. Természetesen sokak szerint ez az élet rendje, és mint minden másról, erről is órákig lehetne vitatkozni. A mi célunk most nem az, hogy állást foglaljunk, hanem az, hogy sorozatunkban bemutassuk Nektek a valóságot, ami a luxus mögött húzódik, hiszen ez is a divat részét képezi.

luxury-poverity

Bőripar

Az első részben a bőriparral foglalkozunk részletesebben, mivel ebben az országban a húzóágazatok közé tartozik és szorosan kötődik a divathoz. A bőr Etiópia egyik legnagyobb export termékének számít. Éppen ezért ebben az iparágban rengeteg munkást kell alkalmazniuk, hogy a szükséges profitot megteremtsék. Arra azonban már nincs keret, hogy a megfelelő emberi körülményeket is biztosítsák.
Tudjuk, hogy a bőr sok luxustermék alapjául szolgál. Vegyük például a táskákat, cipőket, kabátokat és öveket. Egy igazi minőségi táskának valódi bőrből kell készülnie. A Nyugat híres márkáinak nagy része innen rendeli meg a szükséges és olcsó alapanyagot.
A bőrfeldolgozás azonban egy bonyolult folyamat, pláne Etiópiában.  A dolgozók nem jól felszerelt, különböző előírásoknak megfelelő  helyeken végzik feladatukat, hanem piszkos  és ócska telepeken. A legelső állomás a vágóhíd, ahol mindennapos a vér és a bűz. Addisz-Abeba-ban található az ország legnagyobb vágóhídja, ahol naponta több, mint 2000 állat feldolgozása történik.  Gyakori eset, hogy valaki életét veszti vagy olyan sérülést szerez, ami egész életében végig kíséri.  Megterhelő fizikai munkát kell végezniük, amiből a nők is kiveszik a részüket. Egy műszak alatt a munkásoknak minimum 150 darab bőrt kell megtisztítaniuk gyomorforgató körülmények között és ez napról napra így megy.

A következő fázisban a cserzőüzembe kerülnek a nyersbőrök,  ahol  kész bőrré válnak. A munkakörnyezet hasonló az előbbiekhez, de itt még gyorsabban és hatékonyabban kell  a munkásoknak dolgoznia, mivel 45 perc késés is több tízezer dolláros kiesést jelenthet. Mindenhol állati eredetű maradvány és óriási hőség uralkodik. Az üzemben naponta több, mint 800 marha bőrét tudják feldolgozni, amiket vegyszerekkel kitisztítanak majd megfestenek.  Egy-egy nagyobb bőrdarabot  15 másodperc  alatt át kell tudniuk ellenőrizni és levágni róla a felesleges részeket.
Az itt dolgozó emberek nem azért végzik el a munkájukat, mert örömük lelik benne, vagy mert erre a “karrierre” vágynak, hanem azért, hogy életben maradhassanak. A pénz, amit a mindennapos robotolásért kapnak nem igazán nevezhető fizetésnek. Egy hónapra körülbelül pár ezer forintnak megfelelő birr-t szereznek, amelyből fedezniük kell a fontosabb kiadásaikat,hogy ne veszítsék el otthonaikat, így ételre csak minimális összeg marad. Stílusos ruhákról, kiegészítőkről, iPad-ekről pedig álmodni sem mernek, sőt számukra ezek a termékek szinte ismeretlenek és azok is maradnak feltehetőleg.

Az elkészült bőrök felvásárlói között első helyen  sokak által ismert olasz márkák állnak, őket pedig Kína követi. A legtöbb bőrt egyértelműen a cipőipar igényli. És el is érkeztünk a következő cikk témájához, a cipőgyártáshoz és körülményeihez.

Bennetek milyen gondolatok ébrednek fel ezzel a témával kapcsolatban? Elítélitek vagy  az élet rendjének tartjátok, hogy a harmadik világban emberek azért szenvednek, hogy mások luxusigényeit kielégítsék?