A luxus árnyékában 2.

Drága bőrcipők, amelyekért mindenki megőrül. Nézzük meg, hogy mi is  történik valójában mielőtt ezek a darabok az üzletek polcaira kerülnek. A sorozat első részében a bőriparral foglalkoztunk és annak sokszor elszomorító  körülményeivel. Most pedig a hozzá szorosan kapcsolódó cipőipart vesszük górcső alá.

shoesindustry

 

A cipőgyárakban a cserzőüzemekből érkező bőrt használják fel. Arról pedig, hogy ezekben az üzemekben milyen állapotok uralkodnak az előző részben,  itt olvashattok részletesebben.
Mindenekelőtt azt le kell szögeznünk, hogy a cipőiparban valamivel emberbarátibb munka körülményeket  figyelhetünk meg, mint a bőriparban.
Etiópia egyik legnagyobb, lábbeliket gyártó cége az OK Jamaica Shoes, itt naponta legalább 800 pár cipőt készítenek el. Színvonalas és minőségi munkának kell zajlania, mivel a világ szinte minden pontjára exportálják termékeiket. Természetesen legnagyobb felvásárlói között szerepelnek az ismertebb olasz márkák is. Ezért szigorú szabályokat betartva kell a munkának folynia. A gyártósorokon az utasításokat úgy kell betartaniuk, mint a katonaságban. A dolgozóknak tilos beszélniük és csak alapos indokkal szakíthatják meg az egyébként monoton és robotszerű folyamatot. Nincs 1 percnyi lehetőségük sem a pihenésre vagy a henyélésre, mert akár az állasukkal is fizethetnek az ilyen kihágásokért.

A gyári munkások számára a legjobban fizető munkának a varrógépek mellett töltött idő számít. Azonban, ahhoz, hogy valaki ebbe a pozícióba kerüljön alaposnak és tehetségesnek kell lennie, hiszen egy rosszul megvarrt darab is jelentős kiesést jelent a vállalatnak. Azokat, akik hibát vétenek visszafokozzák, kevesebb fizetést kapnak vagy elbocsátják.
A cipőfűző részleg az egyik, ahová szívesen pozicionálják vissza a beosztottakat. Itt betanított munkások dolgoznak napi 8 órában , heti 6 napot. 1 nap alatt több száz fűzőt kell befűzniük. Lehet nem hangzik olyan rosszula dolog, mint amilyen valójában.

Ezek a vállalatok rengeteg cipőt állítanak elő és szállítanak be más országok, kontinensek piacára. Hihetetlen, de ebből a több ezer pár lábbeliből szinte alig profitálnak. És ez miért olyan megdöbbentő? A megvásárolt etiópiai darabok Amerikában vagy akár Európában is körülbelül tízszeresen áron kerülnek a kirakatba. Így ahol a legtöbbet szenvednek a termékek előállításával a nyereség elenyésző, míg máshol óriási hasznot húznak a kiszolgáltatott munkásokból.

Ebben a témában a legnagyobb hangsúly a körülményeken van. És, hogy miért mondom ezt? Azért, mert nem mindegy, hogy egy adott terméket, esetünkben cipőt, milyen külső tényezők mellett hozunk létre. Egy légkondicionált helyiségben a megfelelő eszközökkel, elfogadható bér mellett vagy szerényebb üzemben még szerényebb fizetésért. Ami engem meglehetősen meglepett az az volt, hogy a harmadik világban még a magasabb beosztásban lévők sem keresnek magas összegeket, nem élnek fényűző lakásokban. Egy példa csak, hogy érzékeltessem, amiről írok. A fentebb említett cég termelési igazgatója például egy pici lakásban él családjával és 20 fős rokonságával. Tehát képzeljük el, hogy az, aki egész nap cipőt fűz vagy varr, milyen házban élhet és mennyit kereshet. Az ő életük nem arról szól, hogy a kimerítő munka után hazamennek és vesznek egy frissítő zuhanyt majd elvonulnak a szobájukba, megnézik az e-mailjeiket, bekapcsolják a tv-t, hogy lazítsanak kicsit. Egy olyan lakásba térnek haza, amivel akár méretét tekintve egy gardrób is vetekedhetne. Nekik egy ilyen szűk helyen kell berendezkedniük. A legszomorúbb az egészben, hogy ezekért a lakásnak nem mondható otthonokért szinte a teljes fizetésüket fel kell áldozniuk, hogy ki tudják fizetni a lakbért.

 

Megfordulhat a fejünkben, hogy miért nem tesznek ellene?! Kitörési esélyük nem nagyon van, hiszen nincs rá keret, sem lehetőség. Etiópiában nehéz gazdasági helyzet uralkodik, mindenki a megélhetésért küzd és nem egy új cipőért.

Nektek mi a véleményetek erről a témáról?