A luxus árnyékában 3.

Gyermekmunka, éhbér, bűz és kegyetlenség. Az indiai ruhagyártás talán a legszörnyűbb titkokat hordozza magában. A luxus árnyékában című sorozatunk utolsó részében a divatipar sokak által ismeretlen, sötét oldalát mutatjuk be.

luxury

A mai világ embere imád vásárolni, imádja halmozni az élvezeteket, de a kérdés az, hogy milyen áron teszi ezt?
Sokszor az olyan dolgokra, amiket nem látunk és nem tapasztalunk minden nap, úgy tekintünk, mintha nem is léteznének. Általánosságban nem foglalkozunk azzal, hogy hol és milyen körülmények között készül el kedvenc blúzunk, hiszen viselésükkor ez “lényegtelen” tényező. Néha viszont nem árt kicsit a dolgok mögé néznünk, még akkor is, ha kevésbé befolyásol minket az, amit ott találunk.

Indiában számtalan varroda és ruhagyár működik. Ezek többségére patkányokkal teli, undorító sikátorokban találhatunk.
Új-Delhi egyik legnagyobb, ruhákat exportáló cége a Shashi. A vállalat megrendelői között olyan márkák szerepelnek, mint például a Zara vagy a Calvin Klein. A GAP pedig szintén beáll a megrendelők sorába. Egy betanított munkás mindössze körülbelül 700 Ft-nak megfelelő fizetést kaphat egy napra. Ez szemtelenül kevés a boltban található termékek árához képest. És itt egy magasabb színvonalú cégről beszélünk.


A kisebb és talán illegálisan működő üzemekben a munkaórák száma szinte meghatározhatatlan, a fizetés pedig mondhatni egyenlő a semmivel. A dolgozók napról napra, hétről hétre robotolnak és végzik a monoton munkát. Sok helyen előfordul, hogy az alkalmazottak a varrógépek alatt tudnak csak egy-két órát pihenni. Rengeteg férfi él akár hónapokig is távol a családjától, azért, hogy biztosítsa számukra a megélhetést.
A gyárakban óriási szigor és elnyomás uralkodik. A felügyelők kisebb hibákért is ordítoznak vagy fenyegetőznek az elbocsátással. Elég gyakori esetként fordul elő, hogy a nőket és a fiatal lányokat a főnökük szexuálisan zaklatja. Semmilyen tolerancia nem érvényesül ezeken a munkahelyeken, a terhes nőket is ugyanúgy munkára kényszerítik, mint egy átlag embert.

A legszörnyűbb oldala az indiai életnek az, hogy a 7-8 éves gyerekeket is érzéketlenül dolgoztatnak. Ez egyértelműen a gazdasági elmaradottságnak köszönhető. A családok rá vannak szorulva arra, hogy a kisebbek is pénzt keressenek. Ez az oka annak, hogy gyermekeiket a nagyobb városokba küldik dolgozni, ahol a munkaadók sokszor kegyetlenül bántalmazzák őket.

Számos szervezet jött létre azért, hogy az etikus kereskedelem érvényesülni tudjon, és harcoljanak a harmadik világban uralkodó állapotok ellen.
Mire a sorozat végére jutottam sok olyan cikket olvastam, ami megdöbbentett. Még inkább ráébredtem arra, hogy a divat nagyon komplex, összetett dolog, ami nem csak a ruhákról, kifutókról és a sikkről szól.
Mindenkinek van egy értékrendje, amiben a fontossági sorrendet magunknak állíthatjuk fel. Eldönthetjük, hogy érdekel-e minket az, hogy kik és milyen körülmények között készítették el az adott táskát, inget, vagy nem foglalkozunk ezzel az egésszel és továbblépünk.

Bennetek milyen gondolatokat ébreszt ez a téma?