A mindig trendi miniszoknya

Vörös rúzs, magassarkú és egy jól megválasztott miniszoknya…Mary Quant-nek köszönhetően 1964 óta ezek kellenek ahhoz, hogy biztos minden tekintet rád szegeződjön. Ugyanis, a már említett tervezőnő ekkor mutatta be a miniszoknyát, amit a világ talán első topmodellje Twiggy kezdett el népszerűsíteni, azzal hogy szinte mindenhol miniben jelent meg. A ruhadarab sikere az eltelt több, mint 50 év után is töretlen és az eBay értékesítési adatai szerint ez a második legtöbb darabszámban eladott szoknyafazon világszerte. A mini olyannyira népszerű, hogy március 24-én külön világnapot is kineveztek neki, amikor nők millió tudatosan választják ezt a fazont. Cikkünkkel most egy kis időutazásra invitálunk Titeket, egészen 1965-ig megyünk vissza, hogy bemutassuk, honnan is indult és hová jutott a miniszoknya őrület.

A Mary Quant által tervezett miniruha a brit divatmodellnek, Jean Shrimpton- nak köszönhetően egy Melbourne-i lóversenyen debütált 1965. októberében. A miniszoknyát szintén a bájos Jean mutatta be a nagyközönségnek egy autóversenyen ’65 novemberében, majd nemsokkal ezután maga a tervező Mary Quant is miniben pózolt egy róla készült képen.

A csodálatos Brigitte Bardot is kedvelte ezt a fazont, olyannyira, hogy még repülőútjaira is ezt választotta (1966.). Akárcsak Twiggy, aki a mini bemutatása utána szinte csak ilyen szoknyát hordott (1967.).

1969-re a mini egyre szélesebb körben elfogadott viselet lett, hiszen az egykori first lady Jacqueline Kennedy Onassis is bátran viselhette.

Sok ikonikus előadó választott miniszoknyát fellépéseire, Blondie ’84-es Philadelphia-i koncertjén öltött mint, Madonna pedig 1985-ben Chicago-ban lépett színpadra rövidke szoknyában.

Nemcsak az énekesnők, hanem a szupermodellek alapdarabja is hamarosan a miniszoknya lett. Kate Moss és Naomi Campbell (1991) után Claudia Schiffer is előszeretettel viselte (1995).

Alicia Silverstone és Stacey Dash, mint Cher és Dionne a ’95-ös Spinédzserek című tinivígjátékban is kockás miniben parádéztak.

Természetesen a Szex és New York stylistja sem hagyta ki a lehetőséget, hogy a Carrie Bradshow-t megformáló, Sarah Jessica Parker-t minibe öltöztesse (2000).

Napjaink stílusikonjainak ruhatárából sem hiányozhat ez az ikonikus darab. Blake Lively, Alexa Chung és Diane Kruger is szívesen mutatják meg tökéletes lábaikat egy-egy miniszoknyában.

Ti kedvelitek ezt a fazont?