A modellvilág rekorderei – avagy kortalanság mindenek felett

Korunk előrehaladtával a modellszakmát övező sztereotípiák rendre megdőlni látszanak, és lassan bebizonyosodik: a szépség nem a puszta fiatalságban keresendő. Lássuk hát azokat a nőket, akiknek van bátorsága mind a divatvilág, mind az általánosan elfogadott ideál határainak feszegetésére, pozitív eszméik közvetítésére.

Yasmina Rossi

Az 59 éves modell jóformán sokkolta az internetet, amikor fény derült valódi életkorára, melyet büszkén vállal. Azóta kiderült, Yasmina bámulatos alakja az organikus táplálkozásnak, és rettentően kemény munkának tudható be. Elmondása szerint jóval az exkluzív diéták szárnyra kapta előtt változtatott az életén, noha korábban aligha kapkodtak utána a neves divatházak úgy, mint napjainkban. Marks & Spencer, Hermés, YSL és Macy’s (csak hogy néhányat említsünk közülük) kihasználva a hatalmas szenzációt és pozitív üzenetet, hihetetlen módon topmodellé tették az elbűvölő nagymamát.

A bioélelmiszerek, temérdek hal és mindennapos avokádó fogyasztása mellett finom cukorral és olívaolajjal radírozza gyönyörű bőrét, melyek együttes hatásával legalább 20 esztendőt letagadhatna.

Yasmina-Rossi-grey-hairJD-Williams3

Carmen Dell’Orefice

Állíthatjuk, hogy Carmen különleges vonásai nem csak a divatillusztrátor-legenda, David Downton számára szolgáltak inspirációul. Az 1931-es születésű modell 15 évesen került először Vogue címlapra, szemernyi idő elteltével pedig korának egyik legragyogóbb csillagává nőtte ki magát. Hivatásos múzsa és színésznőként zsebelte be a divatvilág elismeréseit, miközben olyan híres divatfotósok kamerája előtt pózolt, mint Horst P. Horst vagy Cecil Beaton.

Nemrégiben is találkozhattunk vele L’Officiel és Harper’s Bazaar címlapon, a 2012-es spring/summer divathetén pedig hivatalosan is a szezon legidősebb modelljeként léphetett kifutóra.

“Az elmúlt 25 évben több címlapon szerepeltem, mint egész  korábbi karrierem során. Ma mégis ott tartunk, hogy az üzlet megítélése szerint a kor és az ősz haj eladhatatlan. Lassan azonban elkezdtem megteremteni a saját territóriumomat, mert kiállok a koromért.”

carmen-dell-orefice-stunning

Linda Rodin

A hanyag elegancia híveként Rodin a hatvanas években robbant be Olaszországban, misztikusan hosszú kabátjával és Mary Quant által megkurtított miniszoknyájával. Egy évtizeddel később már New Yorkot hódította, nemcsak modellként, de a Harper’s Bazaar első számú stylistjaként is. A magazin után szabadúszó öltöztetőként vált a szakma egyik legjobbjává, miközben ikonikus stílusa egészen világhírűvé nőtte ki magát. Karrierje során alkalma volt öltöztetni olyan karizmatikus nőket, mint Madonna, Halle Berry, Gisele Bündchen és Adriana Lima. Noha Rodinnak ezekben a körökben hozzáférése volt a legexkluzívabb szépségápolási termékekhez, azok mégsem testesítették meg tökéletes elképzeléseit. Az illóolajokkal való kísérletezést követően 2007-ben piacra dobta a RODIN olio Lusso arcolajat, mely a mai napig töretlen sikert arat. Idő közben egy komplex szépség brandet épített a termék köré, melynek önmaga adja a lehető leghitelesebb arcát.

linda-rodin

Nicola Griffin

Nicola mindössze 3 évvel ezelőtt kezdte meg pályafutását a modellszakmában. A White Hot Hair kampánya olyan jól sikerült, hogy az „újonc” óriásposztereken köszönt vissza, hosszú fehér hajkoronájával felvállalva az öregedés merő természetességét. Ezt látván nem vonakodott a SLiNK magazin, sem a Sport Illustrated, hogy fehérneműbe vagy éppenséggel fürdőruhába bújtassa 56 éves modelljét, kiállva amellett, hogy a nők úgy gyönyörűek és természetesek, ahogyan vannak.  Mindeközben a plus size-nak kategorizált Griffin a szenvedélyének is hódolt: új motivációra talált az egészséges táplálkozásban és fitt életmódban, míg szentül állítja, hogy a valódi szépség teljesen kortalan, az élet pedig 50 felett kezdődik.

 

nicola griffin

Daphne Selfe

Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy több, mint hatvan éve aktívan a legnagyobb márkák foglalkoztatják, de Daphne a maga 85 évével hivatalosan is kiérdemelte a Guinness rekordok megtisztelő posztját, a világ legidősebb professzionális modelljének járó címet. Tény, hogy 1949 – es debütálása óta még soha nem záporoztak rá úgy a világköröli kampányok, mint az utóbbi években.

A hányatott gyermekkori körülményekből való kitörés egy egészen új fejezetet nyitott az életében, a divatipar csillogásával pedig örök szerelemet köttetett. A hölgy valóságos kuriózumnak számít a szakmában, ugyanis soha életében nem esett át plasztikai beavatkozáson, vagy botoxkezelésen. Természetesen a genetikai lottó nyertesének is tartja magát, mindamellett, hogy lendületes életfilozófiája és kiapadhatatlan energiája oly sokakat inspirál.

backstyle-daphne-selfe-opsm-campaign2

Mentés