A mosoly meghatározó tényezője mindennapi életünknek

“Minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson!”-így szól az Orbit, már harmadik éve megrendendezett kampányának mottó szövege. Igazán inspiráló és jót tevésre ösztönző, elgondolkodtató mondat ez, ugyanis sokan bele sem gondolnak, hogy nem minden gyermeknek adatik meg a felhőtlen, vidám és boldog gyermekkor.

A kampányról bővebben

Ennek tudatában, idén már harmadszorra rendezi meg az Orbit azt a kampányát, melyben az SOS Gyermekfalvakat támogatja. A kampány augusztus 23-tól október 7-ig tart. Az Orbit minden termékének eladásából befolyó összeg 1%-át az SOS Gyermekfalvaknak adományozza, e mellett pedig a megfelelő szájhigiéniához szükséges csomagokat osztanak, illetve különféle programokat szerveznek. A kezdeményezéshez idén Dombóvári István, a magyar stand-up comedy jelentős alakja, az Auchan és az OMV is csatlakozott. dgm_logo

A kampány egy része a videófelvétel is, melyben Dombóvári István és a gyermekek szerepelnek. A “próbálj meg nem nevetni” kihívás elnevezést kapta. Nézzétek meg Ti is! Biztosak vagyunk benne, hogy nehéz kibírni nevetés nélkül!

Hogy mi is a pontos cél?

Amellett, hogy az SOS Gyermekfalvak támogatásban részesül, az Orbit fontosnak tartja azt is, hogy a gyermekek már egészen kicsi koruk óta fokozatosan megtanulják a helyes száj- és fogápolás lépéseit, ez által pedig, egészségesek legyenek, ami pedig óriási szerepet játszik abban, hogy kialakuljon bennük egy megfelelő szintű önbizalom, hogy önfeledten tudjanak mosolyogni. 

SOS Gyermekfalvak Magyarország

Az SOS Gyermekfalvak egy olyan szervezet, melynek célja, hogy hátrányos helyzetben élő gyermekeken segítsenek. Felkészítik őket az életre, gyakorlatilag új lappal indíthatnak az ide kerülők. Így egy biztosabb jövő állhat előttük, egy olyan élet, amire sajnos az alap élethelyzetükben nem lett volna lehetőségük. Itt újra megtanulhatnak mosolyogni.Logo poz_CMYK

Hogy pontosan mit jelent ez számukra, azt megtudhatjuk történeteik alapján, melyben arról is beszélnek, hogy milyen volt az életük az SOS Gyermekfalvak előtt, után, vagy éppen mit kaptak tőle: 

Juli története:

  • A Gyermekfalvak előtt: “A szüleink folyamatosan vitatkoztak, az édesapám évről évre egyre agresszívabb lett, nem csak édesanyánkkal, hanem velünk is. Bántalmazott minket. Például nem pakoltuk el a szekrénybe a ruháinkat rendesen, és ő nem úgy kezelte, hogy ránk szólt, hanem azonnal csapott.”
  • Amit kapott a Gyermekfalvaktól: “Mikor bekerültem az SOS-be, egy pár hónap kellett ahhoz, hogy a pesti életet, a pesti zajt leváltsam arra a harmóniára, arra a vidéki életre, ami ott várt. Egy gyönyörű környezetben éltünk. Nagyon jól kijöttünk Mártival, a nevelőszülőmmel. Ő volt az az ember, aki megengedte, hogy anyukának szólítsuk, és teljesen jól vette ki magát. Egy idő után már annyira automatikus volt, hogy mi mindannyian úgy mondtuk, hogy anya. „Szia, anya” – mondtuk, ha felhívtuk telefonon.”

Barbi története:

  • A Gyermekfalvak előtt: Szegényes körülmények között éltünk, heten voltunk testvérek. Nem volt ruhánk, nem tudtunk óvodába, iskolába járni. Többször jött értünk a gyámhatóság, de negyedszerre sikerült csak elvinniük. Anyuék nem nyitották ki az ajtót, a rendőrök törték be. Akkor volt a legnagyobb sírás-rívás, amikor az egyéves kisöcsémet kivették a kezünkből, ez volt a legrosszabb.
  • Amit kapott a Gyermekfalvaktól: “Az SOS Gyermekfaluban Ildi néni nevelt minket, harmincéves volt, neki mi voltunk az első családja. Sok velünk egykorú gyerek volt, sok játszótér, rácsos ablakok helyett kisebb családi házak. Ildi néni már az első alkalommal nagyon szimpatikus volt, főleg amit főzött nekünk. Én már akkor nem akartam visszamenni az intézetbe. Amikor kicsik voltunk, Ildi néni mondta, hogy döntsük el, hogy szeretnénk szólítani. Akkor még nagyon ragaszkodtam anyuékhoz, Ildi nénit magáztam, azóta is. De nekem mégis ő lett az anyukám, ő az, aki ott volt mellettem, bármi problémám volt, ha beteg voltam, őrá számíthattam.”

Bianka története:

  • A Gyermekfalvak előtt: “A szüleim nem tudtak rólunk megfelelően gondoskodni, mivel épp válófélben voltak, emiatt a testvéreimen és rajtam csattant az ostor.”
  • Amit kapott a Gyermekfalvaktól: “Számomra az SOS az életem meghatározó eleme. Mindent megkaptam az SOS-től, amit csak nyújtani tudtak. Biztonságot, szeretetet, családot.”

Te már átadtad a tudásodat gyermekeidnek a helyes fogápolásról? Adunk néhány tippet, amit mindenképpen érdemes betartani!

Az alap lépésekkel már gyerekként is tisztában kell lennünk. A szülő feladata, hogy gyermekének ápolt mosolya legyen, amíg ő saját magáról nem tud gondoskodni, esetleg nem tudja olyan alaposan elvégezni fogainak tisztítását.

Az ápolt mosoly két alap lépése az alapos, mindennapos, többszörös fogmosás és a fogorvoshoz való rendszeres eljárás.

6-8 hónaposan már az első fogacskák kibújásakor elkezdődik a tisztítás egy speciális gumiból készült fogkefével. Később pedig a puhább fogkeféket részesítsük előnyben, kevés fogkrémet használva, ugyanis a gyermekek lenyelik a habot.

49072950 - cute baby toddler brushing teeth. isolated on white background.

Téves berögződés lehet az emberek tudatában, hogy a tejfogakat nem szükséges olyan odafigyeléssel ápolni, mint az állandókat. Ez azonban téves információ, ugyanis a szuvasodás nyállal terjed, így megfertőzheti az egészséges csontfogakat a már szuvas tejfog.

67322498 - children's toothbrush oral care on wooden background.

Fogkefe, fogkrém, fogselyem, cukormentes rágó (ilyen az Orbit is), plakkfestő tabletta– ezek az eszközök a helyes fogápolás felé indítanak el. Na persze, azt sem hagyhatjuk ki, hogy a helyes úton való mozgáshoz a nagy mennyiségű cukor fogyasztását is ki kell zárnunk az életünkből.

Te is részese lehetsz a kampánynak!

Minden egyes Orbit rágógumi hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához minden korban, segít fogaink egészségének és szépségének megőrzésében, emellett segít abban is, hogy a gyerekek többet mosolyogjanak, különösen a Gyermekmosoly kampány során, augusztus 23. és október 7. között. Oszd meg büszkén másokkal is, hogy Te is segítettél: használd a #gyermekmosoly hashtaget és ösztönözz másokat!

Több információval szolgálunk Nektek a gyermekmosoly.orbit.hu oldalon!

Untitled-2

Ne feledkezzetek meg róla, hogy a mosoly számtalan pozitív hatással bír! Nemcsak saját magunkra nézve, hanem másokra is. Ajándékozzunk meg másokat egy mosollyal, hogy szebbé tegyük a napját! Az Orbittat együtt pedig tegyük lehetővé, hogy minél több ember képes legyen szívből, lélekből, teljes önbizalommal, sugárzóan mosolyogni!