A parfüm is öltöztet

A parfümipar a divatipar egyik legfontosabb ágazata, az öltözékünk egyik nélkülözhetetlen része. Nem véletlenül, hiszen a harmonikus, pozitív kisugárzáshoz a parfümök nagymértékben hozzájárulnak, mivel az illatok hatnak a lelkivilágunkra, a közérzetünkre.

Egy jól megválasztott parfüm elősegíti kiegyensúlyozottságunkat, ezáltal vonzóbbakká válunk. Az sem véletlen, hogy a parfüm a csábítás egyik alapeszköze, hiszen az illatmolekulák a szaglórendszeren keresztül  az agy érzelmekért felelős központjára, a limbikus rendszerre hatnak, így a megfelelő illat tudatalatti vágyakat, érzéseket vált ki nemcsak bennünk, hanem a másik nemben is, aki érez minket. Ha csábítani szeretnénk, érdemes tehát élni az illatok manipulatív hatásaival, hogy a parfüm ne csak öltöztessen, hanem vetkőztessen is minket. Lakatos Márkot idézve:

„Egy jól megválasztott illat bizony megelőz minket és megőrzi emlékünket a férfi agyában akkor is, ha már nem vagyunk jelen.”

Ismerjük akkor meg az egyes összetevőket, hogy mi mire hogyan is hat és válasszuk ki egyedi illatunkat, mert minden parfüm mindenkin más, ugyanis a bőrünkkel lép kölcsönhatásba, ami függ a személyiségünktől, lelkiállapotunktól, így mindenkire másként hatnak ugyanazon parfümök.

Milyen összetevők alkotják a parfümöket?

A jobb minőségű parfümök nagyrészt természetes, aromás vegyületekből állnak, melyek bázisként tartalmaznak töményebb, sűrűbben folyó rögzítő olajat pl. tömjént, ami fás, érzéki illatú olaj. Egy másik ilyen növényi eredetű rögzítő olaj a mirha, ami az ókor egyik legdrágább illatanyaga volt, édeskés, egzotikus, keleti jellege miatt nem hiába sokak kedvence a mai napig is. Virágolajok közül gyakran elterjedt a jázmin, a rózsa, a levendula, az ibolya és a narancsvirág. A levendulát már az ókori görögök és rómaiak is nagyra becsülték az édeskés, balzsamos illata miatt. A jázmin olaját a rendkívül édes illata miatt már az ókori Indiában is előszeretettel használták, hamar felfedezték, hogy az olaj erősíti a szexuális vágyat. Nem hiába kenegették magukat a kínai nők sem fürdőzés után. A tiszta, természetes jázmin olaja ma nehezen elérhető, napjaink luxustermékeinek fontos kiegészítő alapanyaga.  Ma már egyre több parfüm alapanyaga a különböző citrusok is (citrom, mandarin, narancs, grapefruit) melyek frissítő, élénkítő lendületes hatást kölcsönöznek a parfüm viselőjének.

photo by https://www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwifx5KD-t3bAhVHKlAKHZPNBO0Qjhx6BAgBEAM&url=http%3A%2F%2Fparfumblog.hu%2Fparfumeriak-neroli-luxus-parfumeria%2F&psig=AOvVaw2A8fvKgSbd3GLPF9DilVEE&ust=1529435821501051

A parfümkészítők régóta alkalmazzák az esszenciális illóolajokat, jó hír, hogy ezt mi is megtehetjük otthonunkban, mert ehhez nincs másra szükségünk, csak tiszta üvegre, ami nem árt ha rollonos- és jó kiváló minőségű illóolajokra.  Sokan tartanak ma már illatpartykat, ahol lehetőségünk adódik kipróbálni az egyes illatokat, érdemes ellátogatni hogy felfedezhessük a saját ízlésünknek megfelelő illatot, és kenhetjük is a saját készítésű parfümünket magunkra.

Christian Dior szerint :„Egy nőről sokkal többet elmond a parfümje, mint a kézírása.”  A parfümünket ezért tudatosan válasszuk ki, ne bízzuk a véletlenre forduljunk parfümtanácsadóhoz, vagy látogassunk el illatpartyra, ahol a szakemberek részletes tájékoztatást adnak az egyes összetevőkről, azok hatásairól és saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk az illóolajok jótékony hatásait.