A Ray-Ban kultusz rövid története

Ha valaki drágább és minőségi napszemüveg vásárlásra adja a fejét általában egy Wayfarerre vagy egy Aviatorra esik a választása! Hogy miért? Egyszerűen azért, mert klasszikus és örök érvényű! Ha a leghíresebb színészeknek és énekeseknek megfelel, akkor mi is hosszú ideig boldog tulajdonosai lehetünk egy divatos darabnak! Páratlan sikereket vitt véghez a gyorsan változó divatiparban, hiszen édesapád Ray-Banje még stílusosabban fog rajtad állni, mint bármely másik márka valamelyik darabja!

http://www.stylehasnosize.com/tag/marilyn-monroe/

 

 http://www.google.hu/imgres?hl=hu&biw=1024&bih=634&tbm=isch&tbnid=7J27JZDivHV6LM:&imgrefurl=http://www.urbanoptiques.com/eyewear/designer-eyewear/rayban/the-ray-ban-story&docid=t7KfsSuxRCdGlM&imgurl=http://www.urbanoptiques.com/wp-content/uploads/2009/10/Douglas-MacArthur-Ray-Ban-Aviators.jpg&w=278&h=268&ei=hLuDUMDSMs_CtAbD44CYDw&zoom=1&iact=hc&vpx=99&vpy=192&dur=461&hovh=214&hovw=222&tx=158&ty=144&sig=113182443654454051417&page=1&tbnh=138&tbnw=140&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:6,s:0,i:83Az 1937-ben alakult márka első jelentős megrendelését az Amerikai Légierőtől kapta, ekkor a koncepciót már nem csak a praktikusságra, hanem az eleganciára is alapozták. Ennek köszönhetően jött létre első ragyogásgátló, UV fényeket is megszűrni képes fémkeretes darab, és innentől kezdve már nem volt megállás! A márka első arca, hiszitek vagy sem egy rendkívüli tiszteletnek örvendő katonatiszt, Douglas McArthtur tábornok volt. A világháborúk árnyékában a hadsereg tagjai hatalmas megbecsülésben részesültek a békéért folytatott küzdelmeik miatt, így már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy miért választják férfiak tömegei a hadseregnek tervezett kiegészítőt.

A sikerektől felbuzdulva tervezték meg 1952-ben a Wayferert, amely szakítva a hagyományokkal teljesen műanyagból készült. Külön érdekesség az, hogy elsősorban a férfiakat akarta kiszolgálni addig még nem számolva a nők körében tanúsított rendkívüli népszerűséggel! Úgy hiszem, hogy választásukra nagy hatással lehetett az Álom Luxuskivitelben című film is Audrey Hepburn szereplésével. A hatvanas években minden érdemes művész csakis kizárólag Wayfarert volt hajlandó viselni, például már Andy Warholt sem tudnánk elképzelni nélküle. Mindezek ellenére azonban mégis tiszavirág életű népszerűségnek örvendezett, amelyet néha néha még újból felkap a fiatalság.

http://manolobig.com/2009/01/09/how-to-stay-cool-in-january/

 http://bonocle.com/2012/03/29/many-ways-of-ray-ban-wayfarer/A vállalat sikerét erősen veszélyeztetni kezdte az, hogy számos más prominens divatház is elkezdett szemüvegeket gyártani. A válság elkerülése érdekében olyan szerződést kötöttek a vezető film- és sorozatkészítőkkel, hogy kizárólag csakis az ő termékeiket használhatják fel a gyártás során. Így a reklámozás leghatékonyabb formáját választva konzerválták magukat a divatiparban. Eladásaik csúcséve 1983-nak bizonyult, hiszen csak akkor mintegy 360 000 szemüvegeket adtak el. Továbbá ha belegondolunk a nyolcvanas években senki sem nézett ki Tom Cruisenál menőbben és csábítóbban a Top Gunban. Mindezek ellenére a kilencvenes években megjelent az első konkurencia is a piacon, az Oakley, amely hasonló árkategóriájú és tervezésű termékeket értékesít bár másabb szubkultúrának.

 http://newportstylephile.com/2012/05/18/happy-anniversary-ray-ban/

A Ray-Ban már több, mint hetvenöt éve foglalkozik sikeresen napszemüvegekkel, így beláthatjuk karrierje mindez idáig töretlen!