A szépségápolás káros összetevői

Első ránézésre teljesen megalapozottnak tűnhet a legnépszerűbb márkák iránti vásárlói bizalom, hiszen azok – az egészséges élethez való jogunkat sértve – csak nagyon kevés esetben kapnak média visszhangot a termékekben rejlő toxinok nyilvánosságra hozatalával.

Nagyon szomorú dolog a nők hiúságát kihasználni, de a reklámokban erre reflektálva sorozatosan olyan eredményeket említenek meg, amit már egy alapfokú biológiai ismeretekkel rendelkező ember is csak megmosolyogni tud. Ezen cikksorozatunk igyekszik megfelelő tájékoztatást nyújtani a szépség- és élelmiszeriparban felhasznált veszélyes kemikáliákról és azok lehetséges helyettesítéséről. Sajnos manapság már majdhogynem képtelenség teljesen elhatárolódni a szervezetünket ért káros hatásoktól, de kellő odafigyeléssel mérsékelhető lehet a daganatos megbetegedésre vagy akár a terméketlenségre való kockázat. Ha már egy rizikós elemet sikerül kiiktatni az életedből, már az is hatalmas megelőzést eredményezhet hosszabb távon!

 http://www.blameitonthevoices.com/2010/05/adobe-photoshop-day-cream.html

Bőrápolás

Mielőtt fontolóra vennéd a méregdrága krémek megvásárlását, először gondolkozz el azon vajon mennyire táplálkozol egészségesen. Sajnos az arcodon egyből megmutatkozik, ha nagyon zsíros, esetleg olajos az étrended, amit maximum egy korrektor tud majd valamelyest elfedni. Sokkal nagyobb eredményt érhetsz el azzal, ha belülről kényezteted a szervezeted sok főzelékkel, gyümölccsel és gabonával, de mindezek mellett ne feledkezz meg a megfelelő víz és teafogyasztásról, valamint a rendszeres éjszakai alvásról sem. Sajnos tévhit az, hogy a bőrfiatalítás lehetséges krémek rendszeres használatával, hiszen abban az esetben kizárólag csak a külső bőrrétegeket kezeled, amely kúra képtelen elérni a ráncok gyökeréig. A felszínes változást elsősorban a bőr vízfelvételének stimulációjával érik el. Ha megnézzük a ránctalanító krém összetételét láthatjuk azt, hogy mennyire kis mennyiségben találhatóak benne ezek az egészséges komponensek ahhoz, hogy igazán látványos eredményeket érjenek el vele.

Számos krém tartalmaz kőolajszármazékot, azaz Paraffinum liquidiumot, amely bőrre való juttatása esetén megakadályozza a szövet légzését és ezáltal kipattogzik az arcunk. Továbbá sok esetben tartalmazhatnak testápolók és hidratáló krémek egyaránt Diethanolamint, amely nitráttal való szervezetbe jutása rák kialakulását serkentheti. Bizonyos termékek a kaolintartalom miatt teljesen elgyengítik a bőrünket. Amikor a reklámokban a bűvös kollagén szót halljuk, jusson eszünkben mindig az, hogy ezt a szépségipar állati bőr valamint a tyúkláb apróra őrlésével nyeri ki, sőt így származása miatt nehezen szívódhat fel a bőrbe. A glicerin pedig a bőr kiszáradását eredményezi a belülről kifelé történő vízelvonással. Sajnos a pézsmavegyületek, azaz az illatanyagok túlzott alkalmazása a kozmetikai és háztartási iparban olyan szinten felhalmozódott az emberi szervezetben, hogy már az anyatejben is kimutathatóak, továbbá a májra is rendkívül kártékony hatással vannak.

 http://www.theblaze.com/stories/are-cancer-causing-chemicals-in-your-babys-shampoo/

Hajápolás

A selymes és könnyen fésülhető hatást elsősorban műanyagadalékok (SLS Nátrium Lauryl Szulfát) segítségével érik el, amely túlzott alkalmazása bizony hajhullást is okozhat. Mivel a sampon és a haj érintkezése egymással csak nagyon rövid ideig tart, ezért ne is várjunk el tőle semmilyen maradandó csodát. Az egészséges, ápolt haj titka ugyanúgy az egészséges táplálkozás. Tehát a sampon csakis tisztító feladatkörét képes maximálisan ellátni, de ebben az esetben sem mindegy, hogy milyen alapanyagok segítségével érik ezt el! A haj olyannyira különleges része a testünknek, hogy benne még hetek után is kimutatható az alkohol, nehézfémek és más szennyező anyagok megléte. Bármennyire híres és gyönyörű szupermodellekkel is reklámozzák termékeiket a gyártók, azok ugyanúgy károsíthatják többek között a fejbőrünket. Szerintem elképesztő az, hogy a mosópor és némely hajsampon mosóaktív anyaga (tenzidek) ugyanaz! Az Akil-benzol-szulfonát eddig bizonyított hatása szerint roncsolja a haj öntisztuló képességét, ezért kell egyre többször hajkoronánkat megmosnunk. Figyelembe véve a túlzott kémiai szer jelenlétét a termékekben csak a heti egyszeri hajmosás lehet valamelyest is egészséges! A hajbalzsamok számos esetben tartalmaznak akár kórházi fertőtlenítőt is, tehát igyekezzünk természetes hajpakolásokkal regenerálni a fürtjeinket. A kondicionálók veszélye elsősorban abban is rejlik, hogy a PEG-származékok által a felpuhult fejbőrön sokkal könnyebben épülhetnek be a káros anyagok. Ha még egészségesebben akarsz élni, akkor válaszd a babasamponokat, hiszen azok nem tartalmaznak ilyen káros anyagokat.

Fogkrémek

Mivel a szájüregben való felszívódás nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan megtörténhet, ezért messziről kerüljük el azokat a termékeket, amelyek tartalmaznak Triclosan tartósítószert vagy Fluoridot, amelyek bizonyítottan is rákkeltő hatással rendelkeznek. Ugyanúgy, ha az összetevők közt találunk Nátriumlaurylszulfátot vagy PEG/PED-Derivatot azonnal válasszunk más fogkrémet. Talán a fogápolási termékekben felmerülő legveszélyesebb elem a Szódium Lauryl Szulfát, amely felmosószerekben és autómosószerekben is egyaránt megtalálható. A szájöblítők esetén fontos a 25 %-nál nagyobb alkoholtartalmú termékek mellőzése, mivel azok hajlamossá teszik a szöveteket a rákkeltő anyagokkal való reakciókra. Fogaink tartós egészséges érdekében rendkívüli fontosságú a zöldségek és gyümölcsök rágása, amely által fogainkon természetes tisztulás mehet végbe.

Dezodorok

A benne található alumíniumsó között szoros összefüggés mutatható ki a mellrák és Alzheimer-kór kialakulása közt. Mindezek tetejébe még a gombaölő triklozán túlzott felhalmozódása károsíthatja a májfunkciót. Szerencsére az Európai Unió tagállamaiban mára már betiltották a formaldehid alkalmazását, amely többek között az örökítő sejteket roncsolja. PEG/PEG származékot tartalmazó izzadásgátló használatát mellőzzük abban az esetben ha borotválkozás közben megsérült a hámréteg. Vásárlás előtt minden esetben bizonyosodj meg róla, hogy tartalmaz-e vagy sem káros anyagokat a kiválasztott termék, mivel az izzadás a testhőmérséklet szabályozásban rendkívül fontos szerepet játszik.

  

Körömlakkok

Az örökítőanyagot roncsoló formaldehid leginkább a körömápolás során kerülhet be szervezetünkbe, amely sajnos ugyanúgy található már a szempillaspirálban is! A legjobb megelőzési alternatíva az, ha mellőzzük az általános használatát, mivel a  Dibutil-flatát (DBP), és toluoul vegyületek , valamint formaldehid tartalma miatt már régen nem vitatott romboló hatása szervezetünkre nézve. Példának okáért a túlzott flatát felhalmozódás terméketlenséghez is vezethet, ezért használatát betiltották az Európai Unióban. A körömlakk intenzív színéért az autógyártásban is jelenlévő nitrócellulóz felel, valamint a csillám hatást pedig elsősorban gyerekmunkával kitermelt ásványkincseknek köszöntheti a kozmetikai ipar.

Hajfestékek

Ha valaki túl sok mindenre allergiás, akkor festés előtt alaposan át kellene gondolnia, hogy kockáztatja-e az egészségét ezzel a hétköznapi szépészeti eljárással. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a hajszínezők nem olyan károsak. Fontos alapszabály az, hogy a hatóidőnél tovább semmi esetre se maradjon fent a festék. Valamint szigorúan tilos szempilláink és szemöldökünk hajfestékkel való festése, mivel az nagyon közel van a szemünkhöz. Szerintem mindent elárul a termék összetételéről azt, hogy a termék bevizsgálásakor majdnem mindegyik márka sorozatosan megbukik a vizsgán. Továbbá 1994 óta bizonyított, hogy a évekig tartó, rendszeres hajfestés és a kialakuló daganatos megbetegedések között komoly összefüggés van!

 

Első hallásra megdöbbentő, hogy hány esetben kockáztatjuk felelőtlenül egészségünket! Sajnos itt még koránt sem zárul be a kör! A következő részekben a fő hangsúly ezen mérgező termékek tudatos leváltásán lesz emberbarát társaira.