A Trónok harca legváratlanabb fordulatai – 1. rész

Az utóbbi évek egyik legkedveltebb sorozata kétségtelenül a Trónok harca. A siker titka talán a fordulatok számában is rejlik, hiszen nem telik el rész váratlan, sokszor sokkoló pillanatok nélkül.

A „Tűz és jég dala” kötetsorozat írójának, George R. R. Martinnak különös érzéke van a brutális, kegyetlen történetmeséléshez, ezt pedig a megfilmesített verzióban is tapasztalhatják a rajongók.

De melyek voltak a legváratlanabb pillanatok, amelyek után, ha napokkal később eszünkbe jutottak, akkor is feltettük magunknak a kérdést: Álmodom vagy tényleg megtörtént? Cikkünkben összefoglaljuk a sorozat legizgalmasabb, legsokkolóbb pillanatait, viszont aki nem látta a sorozatot vagy csak most ismerkedik vele, óvatosan szemezgessen, mert spoiler-gyanús történetek is felbukkanhatnak!

Bran zuhanása

A Trónok harcában már a sorozat elején megismerkedhettünk azzal, hogy milyen is, ha egy jelenet szeretné meggyorsítani a szívverésünket. Rögtön az első részben akadtak izgalmak, hiszen a második legfiatalabb Stark gyerek, Bran mászási hóbortjának köszönhetően egészen félreérthetetlen helyzetben találja Jaime és Cersei Lannistert Deres várának egyik elhagyatott tornyában. Miután észreveszik a döbbent gyereket, Jaime odalép hozzá, majd rövid eszmecsere után Cersei-re nézve elmormol egy mondatot: „Mit meg nem teszek a szerelemért”, majd kilöki az ablakon Brant, kétségek között hagyva a nézőt, hogy a fiú életben marad-e, vagy sem.

Copyright: http://www.thewrap.com

Ned Stark kivégzése

Sokan előre látták, hogy ez be fog következni (természetesen akik olvasták a könyvet, tudták is), hiszen a Sean Bean által formált karakterek általában halálra vannak ítélve, azonban mégis hihetetlen volt megélni, amikor az első évad talán leglényegesebb szereplőjének levágták a fejét. Ezzel a húzással a rajongók nagyon hamar megtanulhatták, hogy ebben a sorozatban senki nincs biztonságban.

Copyright: fullhdpictures.com

A Vörös Nász

Hogyan is maradhatna ki a sorozat talán egyik legbosszantóbb jelenete. Már az elejétől fogva gyanús volt valami a Vörös Nászon. Walder Frey meglepő higgadtsága azzal kapcsolatban, hogy Robb nem a neki ígért Frey lányt, hanem Talisát vette feleségül teljesen természetellenesnek hatott, sejteni lehetett, hogy valami készül. Csak azt nem lehetett tudni, hogy ilyen mértékű lesz az, ami történni fog. Az apja minden jó tulajdonságát megöröklő Robb, az állapotos Talisa és a gyermekeit mindennél jobban szerető Catelyn Stark is a nász áldozatául esett.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

Tyrion bosszúja

A negyedik évad végére Tyrion Lannister belefárad abba, hogy a család ’fekete bárányaként’ tekintenek rá és elégtételt vesz addigi sérelmein. Órákkal azelőtt, hogy (jogtalanul) kivégeznék Joffrey király meggyilkolásáért, bátyja, Jamie Lannister segítségével megszökik cellájából, ám a szabadság felé vezető út előtt tesz egy kis kitérőt. Az utolsó csepp a pohárban, az apja ágyában heverő Shae (Tyrion korábbi szeretője), ezt már Tyrion sem bírja idegekkel. Álmában végez a lánnyal, majd számszeríjjal a kezében néz farkasszemet apjával, a sorozat egyik legizgalmasabb jelenetét szolgáltatva ezzel.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

Shireen feláldozása

Nagyon sok olyan dolog történik a Trónok harcában, amelyet senki nem szeretne, ennek ellenére mégis be kell fogadja a gyomrunk. Az egyik, ha nem a legutálatosabb pillanat, amikor Stannis Baratheon feláldozza saját kislányát a későbbi sikerek érdekében. Az ötödik éved derekán enged a vörös asszony, Melisandre akaratának, miszerint lánya feláldozása esetén a Fény urának szerencséjével megnyerheti magának Westeros trónját. Ezután ott van szegény segítségért könyörgő Shireen egy cölöphöz kötve, lángokkal maga körül. Az utolsó pillanatban még Stannis mélyen vallásos felesége is meggondolja magát az áldozattal kapcsolatban, azonban Stannis megdönthetetlen marad. Valószínűleg ez volt az a pillanat, amikor az utolsó kicsit is szimpatikus tulajdonságai eltűntek a rajongók számára.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

A fantasy műfajt megújító sorozat bőven tartogat még meglepetéseket és váratlan fordulatokat, következő cikkünkben folytatjuk!