A Trónok harca legváratlanabb fordulatai – 2. rész

Előző cikkünkben elkezdtük összegyűjteni azokat a jeleneteket, amelyek szerintünk a legizgalmasabb, legváratlanabb és legsokkolóbb pillanatokat szolgáltatták a sorozat alatt. Ide soroltuk többek között Ned Stark kivégzését, Tyrion bosszúját, a Vörös Nászt, azonban a későbbi évadok történéseinek fényében ezek mind-mind eltörpülnek.

Lehet ezt még fokozni? Szerintünk igen, a sorozat alkotói semmitől sem riadtak vissza a későbbi részekben sem. Azonban mégis szembe kell nézni a ténnyel: A reménykedésre való hajlamot az egyes történések igencsak redukálták, ennek ellenére sikerült rengeteg fordulattal zárni a részeket és évadokat. Óvatosan szemezgessetek, spoiler-gyanús eseményekre is bukkanhat az, aki még nem nézte végig mind a hat évadot!

A Vörös Vipera vége

Ez egy olyan pillanat volt, amely beleégette magát mindenki emlékezetébe, hiszen minden bizonnyal az egyik legsokkolóbb halált mutatták be a főműsoridőben futó adások történetében. Oberyn Martell herceg, ismertebb nevén a Vörös Vipera, kinek karaktere nagyon hamar szerethetővé vált, előlépett Tyrion bajnokává, hogy megvívja a csatát a harc általi ítéletben. Erre nyomós oka volt, hiszen régóta forralt bosszút a testvérét megerőszakoló és meggyilkoló Hegy ellen. Oberyn harc közbeni arroganciája és bosszúszomja egy darabig elhitette a nézőkkel, hogy a Hegynek befellegzett, azonban ő hirtelen visszatért az életbe, megragadta Oberyn koponyáját, majd puszta kezével zúzta össze azt. Ijesztő, sokkoló módon ragadtak el egy szenvedélyes, lojális, igen kedvelt karaktert, bőven felülmúlva a Vörös Nászon történtek kegyetlenségét.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

A szégyen sétája

Cersei Lannister azon kevés női karakterek közé tartozott, akinek a sorozat folyamán sikerült magán tartani a ruhákat, éppen ezért még sokkolóbb és váratlanabb volt, mikor Királyvár utcáin anyaszült meztelenül kellett végigvonulnia bűneit megbánva. Habár Lena Heady-t testdublőr helyettesítette a jelenet alatt (ki hibáztatja őt ezért?), rettenetes volt nézni, ahogy egy minden helyzetben erős nőt ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozzanak. A jelenet ismét bebizonyította, hogy sem a sorozat készítői, sem pedig a szereplők nem riadnak vissza semmitől.

Copyright: http://filmsor.net

A nászéjszaka

Abban valószínűleg minden Trónok harca rajongó egyetértett, hogy a Ramsey Boltonnal eltöltött nászéjszaka minden bizonnyal kellemetlen emlék marad annak a szerencsétlen nőnek, aki majd feleségül megy hozzá. Ami viszont tényleg sokkoló volt – részben azért is, mert ez a fejlemény jelentősen eltér Martin történetétől -, hogy az áldozat Sansa Stark lett. Sansa-val (is) az egész sorozat alatt rettenetes dolgok történtek, rengeteget szenvedett, azonban mielőtt a legrosszabb bekövetkezett volna, minden egyes alkalommal felbukkant valaki, aki megmentette őt. A csoportos megerőszakolástól Véreb szabadította meg, a rettegett esküvője Joffrey-val Margaery Tyrell érkezésének köszönhetően maradt el, amikor pedig Lysa Arryn majdnem kidobta Sasfészekben a Holdkapun, Kisujj segített neki megmenekülni. Ez alkalommal viszont, miközben Brienne mit sem sejtve Deres közelében tartózkodott, Theon Greyjoy pedig a félelemtől és a tehetetlenségtől ledermedve a sarokban állt, Sansa tényleg egyedül volt. Sok rajongó fejében megfordult a kérdés, miért volt ez szükséges, nem szenvedett eleget már így is? Mindenesetre joggal kapott helyet ez a jelenet a listánkon.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

Az Éjjeli Őrség lázadása

Azok, akik nem olvasták a könyvet, szinte biztosan nem gondolták, hogy bekövetkezhet egy ilyen jellegű esemény. Amikor Olly odarohan Jonhoz, mert Benjen Stark nagyon hosszú idő után visszatért a Falon túlról, minden néző szívverése kihagyott egyet. Lehetséges? Azonban miután Jon követi a gyereket, Julius Caesar helyzetében találja magát, az éjjeli őrség mérges és szomorú embereivel körülvéve. Aki először lép oda és szúrja meg, az nem más, mint Alliser Thorne, a második számú ember az Éjjeli Őrségben, akivel nem mellesleg Jon a kezdetek óta kifejezetten rossz viszonyt ápol. Szúrás közben „Az őrségért” kifejezés hagyja el a száját, majd sorban következnek a többiek. Nézni a mindenki által szeretett Jon Snow-t, ahogy meglepődve kapja a szúrásokat, egészen sokkoló, látni pedig, amikor az általa szeretett Olly lép oda, az tényleg kiveri a biztosítékot. Főleg, hogy utána hónapokon keresztül hagytak minket őrlődni, vajon lehetséges-e életben maradni egy ilyen eset után.

Copyright: http://vignette4.wikia.nocookie.net

„Hold the door”

Szegény, szerencsétlen Hodor. Négy éven keresztül hagytak minket gondolkodni, miért csak a saját nevének kimondására képes? Csak nagyon kevesen gondolták azt, hogy az ok ennyire traumatikus. Nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy mindez Bran hibája. Warg képességeit kihasználva Bran Hodor testébe bújik, amikor a Mások megtámadják őket messze a Falon túl, ám felelőtlenségének köszönhetően közben a fiú az évekkel ezelőtti Deresben is ott marad. Aztán egy olyan pillanat következik, amit senkinek nem kívánunk: a Deresben lévő fiatal Hodor hallja, látja és érzi a saját halálát, miközben a menekülő Yara ordítja az ajtót tartó Hodornak, hogy „Hold the door!” („Tartsd az ajtót!”). Egészen biztos, hogy ez a sorozat egyik legmeghatóbb és legfelkavaróbb jelenete.

Copyright: http://www.telegraph.co.uk

Összességében abszolút jogosan elmondható, hogy a Trónok harca az utóbbi évek egyik legsikeresebb és legkedveltebb sorozata. Mégis szembe kell nézni a ténnyel: legszebb illúzióink örökre szertefoszlottak egy-egy váratlan fordulat hatására. Ennek ellenére mi elképesztően várjuk a folytatást!