A világ leggazdagabb lemezlovasai

Az elektronikus zene egyre nagyobb utat tör magának a zenei iparban. Ez olyan producereknek és lemezlovasoknak köszönhető, akik bebizonyították, hogy a műfaj igenis megállja a helyét a rádióban és a televízióban is.

Mennyit kereshetnek évente azok, akik a toplisták élén pörgetik a “trackeket” és ami még fontosabb, hogyan jutottak el idáig? Lássuk csak kik ők, íme a világ 5 vezető lemezlovasa a Forbes Magazin 2016-os összeállítása szerint:

5. Steve Aoki: 24 millió dollár

Hallottál már olyan DJ-ről, aki a fellépésein tortával dobálja meg a legjobban tomboló rajongókat? Amennyiben igen, akkor nem lehetett más, csak Steve Hiroyuki Aoki, aki electro-house zenész és zenei producer. Mindössze 20 évesen megalapította saját kiadóját, a Dim Mak Recordsot. Itt olyan zenészek zenéit is kiadták, mint Block Part, The Kills, Mystery Jets és még sorolhatnánk. Pályája elején, Steve összeállt a Blake Miller zenekarral, hogy remixeket készítsen. Ez a duó volt a Weird Science. 2006-ban egy nonprofit alapítvány tagja lett, ami állami iskolák zenei oktatását támogatja. 2008-ban megjelent debütáló albuma, valamint összerakott egy Essential Mixet, amit a BBC Radio 1-en le is adtak. A rengeteg turnénak és fellépésnek köszönhetően a 2010/2012-es évekre nemzetközi áttörést ért el, sőt 2012-re már több kislemezt is kiadott. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Laidback Luke, Afrojack, Chris Lake, Tiesto és itt még nincs vége a sornak, hiszen számtalan remixet készített más előadókkal, mint például Drake, Kanye West Eminem, Lil Wyne, Mike Posner és Snoop Dogg. Továbbá a Wonderland című albuma Grammy jelölést is kapott.

Érdekesség: Feminista tanulmányokat és szociológiát tanult a Californiai Egyetemen. Egy epizód erejéig megjelent a Zöld íjász című szuperhős-sorozatban, ahol magát játszotta.

Steve-Aoki-1024x683

4. Skrillex: 24 millió dollár

A Skrillex néven ismertté vált Sonny John Moore amerikai zenei producer és énekes-dalszerző pár év leforgása alatt az elektronikus zenei ipar egyik legikonikusabb alakjává nőtte ki magát. Ez annak is köszönhető, hogy különös figyelmet fordított a műfaj azon ágára, amit képvisel, a dubstepre. 2004-ben két studióalbumot rögzített néhány zenekarral, de aztán 2007-ben szólókarrierbe vágott. egy évvel később kezdett el fellépni Los Angelesben, majd rá két évre kiadta első kislemezét “My Name Is Skrillex” címmel. A fekete keretes szemüveges srác beírta magát a történelembe és sikere azóta is töretlen.

Érdekességek: Összeállt Diploval is, ők a Jack Ü formáció. Justin Bieberrel és Kieszával is készített már közös dalt a duó. Skrillex szívesen pörgeti az Irie Maffiából ismert, Horváth Gáspár, művésznevén JumoDaddy zenéit is a fesztiválokon.Skrillexjump

3. Tiesto: 36 millió dollár

Tijs Michiel Verwest, ismertebb nevén Tiesto igazi rekorder, munkássága során 13 féle művésznevet váltogatott. Karrierje már az iskolás évei alatt elkezdődött, gyakran volt rezidens DJ holland klubbokban, 1985 és 1993 között. Ekkor még a harcore/gabba stílust képviselte, majd átállt az akkoriban népszerű trancre. Az általa kiadott “Flight 643″ néven futó alkotását minden idők 2. legmeghatározóbb dance-zenéjének választották a rajongók. Pályafutása csúcsa a 2004-es athéni olimpia nyitó ceremóniája volt, ahol a sportolók bevonulása alatt zenélhetett a fél világ szeme láttára. 2007- ben már 4. nagylemezét adta ki, aminek különlegessége, hogy a négy elem (tűz, víz, föld, levegő) köré épült, az album címe “Elements of Life”. Később elismert szakmabeliek is feldolgozták. Szerintünk Tiesto sikerének a tikta az lehet, hogy kitűnően alkalmazkodik az éppen legnépszerűbb zenei stílusokhoz, ezt példázza az is, hogy 2009-ben átváltott a popra és house-ra.

Érdekesség: 2007-ben nagy botrányt okozott Magyarországon, hogy Tiesto nevével terjesztették a magyar Himnusz diszkósított változatát. Utólag kiderült, hogy egy magyar hobbizenész próbálkozása volt, aki nem számított rá, hogy ekkora figyelmet kap.tiesto

2. David Guetta: 37 millió dollár

Pierre David Guetta francia house-DJ és zenei producer. Tiestohoz hasonlóan nagyon korán próbálgatta szárnyait. Tizenhárom évesen készítette első remixeit és tizenöt évesen már partikat rendezett. A párizsi Broud Klub lemezlovasaként kezdte komolyabban “űzni az ipart”, tizenhét éves korában. Pár éven belül ő lett az egyik legnépszerűbb fellépő a francia fővárosban. 1998-90 között a Radio Nova műsorában mixelt house-zenét. A Simple Minds “Someone Somewhere In Summertime” számának mintájára készült a “The World Is Mine”, ami 2005- ben jelent meg. Európában nagyon gyorsan a dance-listák élére került. David sikerének kulcsa egyértelműen az, hogy számára nincs óriási különbség a popzene és a kevésbé populáris elektronikus zene között, előszeretettel gyúrja össze a fülbemászó dallamokat a klubbok zenéjével. Igazán nagy áttörést a “F*** me I’m Famous” számával érte el, amit a mai napig játszanak előszeretettel a fesztiválokon és bulikon.

Érdekesség: Több, mint két évtizeden keresztül élt házasságban Cathyvel, akitől két gyermeke is született. Egykori feleségével nem csak életük, de karrierjük is összefonódott akkoriban. Nincs saját stylistja, ruháinak válogatását mindig az aktuális barátnőjére bízza.david-guetta-1

1. Calvin Harris: 66 millió dollár

Adam Richard Wiles, azaz Calvin Harris DJ, énekes, dalszövegíró és producer. Mielőtt világhírnévre tett volna szert kiadott két dalt a Prima Facie kiadóval, majd 2004-ben Ayah Marar közreműködésével megjelent a “Let Me Know”. Két évvel később Tommie Sunshine fedezte fel a Myspace oldalon. 2007-ben megjelent első nagylemeze, ami az “I Created Disco” nevet kapta és körülbelül 100.000 példány kelt el belőle. Az eladásoknak köszönhetően megkapta az aranylemez státuszt az Egyesült Királyságban. Olyan emberekkel dolgozhatott már együtt, mint Rihanna, Ellie Goulding vagy Example. Azon kívül, hogy tömegeket mozgat meg zenéjével, reklámszerződéseivel is igencsak sok pénzt bezsebel, az Armani- alsóruházat, – szemüvegek, – és órák reklámarca. Calvin H. éves jövedelme meghaladja Jennifer Lawrence amerikai Oscar-díjas színésznő keresetét is.

Érdekesség: Elmondása szerint, kisebb korában football rajongó volt és Steve McManaman labdarúgóra akart hasonlítani. Dumfriesben született és ahhoz, hogy Londonba költözhessen pénzre volt szüksége, ezért hal üzletekben és szupermarketekben dolgozott.calvin harris